Haberler

Azerbaycan 20 Ocak Şehitlerini Andı

20 Ocak 1990’da Sovyet güçlerinin Bakü’ye girmesi sonucu yaşanan facianın 24. yıldönümü yapılan resmi törenle anıldı.

20 Ocak 1990'da Sovyet güçlerinin Bakü'ye girmesi sonucu yaşanan facianın 24. yıldönümü yapılan resmi törenle anıldı.

Yerel saatle 12.00'da başlayan anma töreninde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ülkede bütün devlet bayrakları yarıya indirilirken gemiler ve arabalar 1 dakika boyunca korna çaldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve diplomatlar ise sabah saatlerinde Şehitler Hiyabanı'na gelerek 20 Ocak faciasının kurbanlarının mezarlarını ziyaret edip, şehitlik anıtına çelenk bıraktı. Azerbaycan'ın birçok bölgesinden Bakü'ye gelen vatandaşlar da 20 Ocak'ta hayatlarını kaybeden kahramanların bulunduğu Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret etti.

Yoğun katılım nedeniyle şehitliğe çıkan bütün sokaklar saat 18.00' kadar (TSİ 16.00) ulaşıma kapatıldı. Öte yandan dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için de Azerbaycan'ın yabancı ülkelerdeki büyükelçilikleri, diplomatik temsilcilikleri ve Azerbaycan toplulukları tarafından anma törenleri yapıldı. Olaylarda babasını kaybeden Ferid Kerimov, halkın yaşananları halen unutamadığını belirterek, "Bugün şehitlerimiz anıyoruz. 24 yıl geçmesine bakmayarak halkımız bugünü hala unutamıyor, hala şehitlerimizin ruhunu yad ediyoruz. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak ve kaybettiğimiz toprakları da geri alacağız" ifadelerini kullandı. Vahid Eşrefoğlu ise, "Bu bizim için çok büyük bir kayıp. Nahcivan'da yaşamama bakmayarak 20 Ocak katliamında Bakü'deydim. Cesur gençlerimizin çoğu olaylarda hayatını kaybetti. Allah onlara rahmet eylesin. Bu faciaya şahit olanlar bu olayları hiç bir zaman unutamıyor" diye konuştu.

20 Ocak olayları 1990 yılında gece saat 00.20'de SSCB'nin diğer bölgelerinden gelen Sovyet Silahlı Birlikleri'nin Azerbaycan SSC Yüksek Konseyi'ne haber vermeksizin Bakü'ye girmesi ve onlarca kişinin bu olaylarda yaralanması ve hayatını kaybetmesi olarak adlandırılıyor. Sovyet birliklerinin Bakü'ye girişi sonrası bölgede bugüne kadar görülmemiş kanlı olaylar yaşandı ve sivil halka karşı şiddet uygulandı. Olaylarda yüzlerce insan öldürüldü, yaralandı ve kayboldu. Kanlı olaylar sonrası bağımsızlık ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü mücadelesinde 133 kişi öldürüldü, 744 kişi yaralandı, 841 kişi haksız olarak tutuklandı. 5 kişi ise kayboldu. Bakü'de olağanüstü hal ilan edilmesi sonucu Rus silahlı kuvvetler şehre girdi ve herhangi bir direniş olmamasına rağmen sivil halka şiddet uygulandı. Haydar Aliyev'in yönetime geri dönmesi sonrasında ise 20 Ocak Olayları her yıl Azerbaycan'da Ulusal Yas Günü olarak kutlanmaya başlandı. - BAKÜ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

İlham Aliyev Azerbaycan Bakü Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title