Haberler

Ayvalık'taki Hasat Günleri Zeytine Minnet Yürüyüşüyle Başladı

Ayvalık'taki hasat günleri zeytine minnet yürüyüşüyle başladıBALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde düzenlenen 12'inci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'nin ilk günü, zeytine minnet yürüyüşü ve zeytinyağı pazarının açılışıyla başladı.

Ayvalık'taki hasat günleri zeytine minnet yürüyüşüyle başladı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde düzenlenen 12'inci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'nin ilk günü, zeytine minnet yürüyüşü ve zeytinyağı pazarının açılışıyla başladı.

Ayvalık Ticaret Odası ve Belediye Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen 12'inci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri, 4 ila 6 Kasım arasında yapılıyor. Etkinliğin bu yılki sloganı 'Her hasat bir barış buluşmasıdır' olarak belirlendi. Her yıl olduğu gibi bu yılda açılış, zeytine minnet yürüyüşüyle başladı. CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer, Ayvalık Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, Ayvalık Ticaret Odası yönetimi, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği üyeleri, sektör temsilcileri ve zeytin emekçileri ile çok sayıda vatandaş yürüyüşe katıldı. Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde, saat 10.00'da, '06 Mevkii'nden başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Ardından Geleneksel Zeytinyağı Pazarı'na geçildi.

Ayvalık Ticaret Odası tarafından çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı Oda Başkanı Kantarcı yaptı. Coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağının kalite üstünlüğüyle geniş bir alanda adını duyurduğunu belirten Kantarcı, "12 yıldan bu yana düzenlemiş olduğumuz bu etkinlik son yıllarda büyük bir ivme kaydetti. O kadar büyük ivme ki bölgemizde son yılların en kurak mevsimi yaşanmasına rağmen halkımızın zeytinyağıyla yaşadığı duygusal bağ ve dualarının kabulü ile Allah tarafından yağmurla taçlandırılacak. Bereketi ile gelen yeni hasat dönemi herkese sağlık, mutluluk ve barış getirsin" dedi.

Darbe girişimine de değinen Kantarcı, "Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere halkımızın demokrasi inancı ile kurtulduk. Atatürk'ün bize emanet ettiği Laik Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkıp, iş dünyası olarak daha çok üretip daha çok katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizin şu anda barışa ihtiyacı olduğu için bu yıl 'her hasat, barış buluşmasıdır' dedik" dedi.

TANITIM İÇİN KAMPANYA ÇAĞRISI

Coğrafi menşei işareti uzun uğraşlardan sonra 2016'da tescillediklerini söyleyen Kanatarcı, "Ayvalık Ticaret Odası olarak laboratuvar hizmetlerine de başladık. Bu oluşum ve çalışmalarda hedefimiz zeytinyağının pazar payını arttırmak. Kişi başı tüketimi daha fazla arttırmak ve buna paralel olarak Ayvalık'ın Dünya pazarındaki marka değerini yükseltmektir. Zeytinyağı üreticisi Akdeniz ülkelerinde ortalama kişi başı tüketimleri 10-15 kilo, Türkiye'de ise 800 gramdan son yıllardaki artışla 2 litre olmuştur. Yaptığımız bu çalışmaların ve etkinliklerin zeytinyağı tüketiminin artmasına etkide olduğuna inanıyorum. Devlet desteği zeytin ağacı dikimi 180 milyon ağaca yükseldi. Yeni dikimler mahsul verdiğinde zeytinyağı rekoltesi o oranda yükselecek işte bu nedenle iç tüketim kadar dış satımlarda markalaşma büyük önem taşıyor. Buna bağlı olarak tüketicilere niçin zeytinyağı tercih edilmesi gerektiğini anlatan kampanyalar yapılması zorunlu" diye konuştu.

BAŞKAN ZEYTİN YASASINI HATIRLATTI

Ardından konuşan Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, "Küstürüyoruz zeytin ağacını. Sıkıntı çekti acımadık, kestik onu, betonlar vurduk. Binlerce yıl hepimize bereket vermiş, sağlık vermiş. Bu hatalara geri dönmeyelim diyorum. Buradan hükümete sesleniyorum. Zeytin yasasını kaldırmayın, kaldırırsanız oralarda madenler, apartmanlar, betonlar olacak. Çok ağlayacak zeytin ağacı. Bu kadar bereketli bir şeyi elbirliğiyle koruyalım. Bu bizim milli varlığımız. Ben Türkiye'de sağduyu hakim olacağına inanıyorum. Çok hassas bu konuda herkesin birlik beraberlik içinde olacağına inanıyorum" dedi.

Açılışta son konuşmayı Milletvekili Mehmet Tüm yaptı. Zeytinin sadece bir gıda ürünü olmadığı, barış ve sevginin sembolü olduğunu söyleyen Tüm, "Ne yazık ki anavatanı bizim topraklarımız olan birçok ürün gibi zeytin de yeterince önemsenmiyor. Değeri iktidarlar tarafından anlaşılmıyor. Yıllardır her türlü soruna karşı ayakta durmaya çalışan zeytincilik sektörüyle ilgili hükümet bir türlü gerekli önlemeleri almamaktadır. Birçok çalıştay yapıldı ancak bu çalıştaylardan çıkan hiçbir öneri hükümet tarafından dikkate alınmadı, kabul görmedi. Zeytinliklerin kesilip yeni yerleşim alanlarının açılması tam bir katliamdır. Yasa değişikliği yapılırsa zeytinlikler talana açık hale getirilecektir. Zeytinliklerin talan edilmesine asla izin vermemeliyiz. Yaşamı zeytinciliğe bağlı üretici desteklenmelidir. Üreticinin zararları devlet tarafından karşılanmalıdır" dedi.

Konuşmaların ardından Edremit Halk Eğitim Merkezi halk oyunları gösterisi izlendi. Daha sonra zeytinyağı pazarı gezildi. Erken hasat zeytinyağı ve zeytin tadıldı.

GÖRÜNTÜLÜ HABER:

Yürüyüşten görüntü

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı'nın konuşmasından görüntü

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer'in konuşmasından görüntü

Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm'ün konuşmasından görüntü

Halk oyunlarından görüntü

Genel ve Detay görüntü

(KJ Haber- Kamera: Kadri KAYA / AYVALIK (Balıkesir), (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rahmi Gençer Mehmet Tüm Balıkesir Ayvalık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title