Haberler

Ayşe Hafsa Sultan, Ölüm Yıldönümünde Anıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve 10. Padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan, vefatının 480. yılında Fatih Yavuz Selim Camisi'nde türbesinin önünde yapılan törende dualarla anıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi ve 10. Padişahı Kanuni Sultan Selim'in annesi Ayşe Hafsa Sultan, vefatının 480. yılında, dualarla anıldı.

Ayşe Hafsa Sultan'ın, Fatih'te bulunan Yavuz Selim Camisi Külliyesi'ndeki türbesinin önünde yapılan anma töreni, Fatih Belediyesi Mehter Takımı'nın konseriyle başladı. Kuran-Kerim tilavetinin ardından açılış konuşması yapan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, şunları kaydetti:

"Milletler ve devletler zaman zaman büyük imparatorluklar kurar. Dünyada şu ana kadar 5 büyük imparatorluk geldi ve geçti. Bunlardan biri de Osmanlı İmparatorluğu. Devletlerin hayatı da insanlara benzer, doğarlar, büyürler ve sonra da çökerler. Her devlet tarihte izler bırakır. Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl yaşadı. Manisa milletvekili olarak 474 yıldır Hafsa Sultan'ı anıyoruz. İstanbul'da da 6 yıldır anılıyor. Tarihte de bilindiği gibi, Hafsa Sultan mesir macunuyla iyileşiyor. O dönemde de iyileştikten sonra Hafsa Sultan bir ferman yayınlar; 'Bugünden itibaren bütün fakirlere, hastalara şifa olması için macunu karınız ve Manisa'da dağıtınız' der. Ev ev kapılar çalınarak mesir macunu dağıtılır. Bu gelenek, 474 yıldır mesir macunu saçılarak devem eder. İnsanların ömrü yaşadıkları kadar değildir, anıldıkları kadardır. Hafsa Sultan, sen ne kadar büyük bir kadınsın ki, 480 yıldır anılıyorsun."

Kulalılar Derneği Genel Başkanı Ercan Oğuz da, şöyle konuştu:

"Bu sene ani bir gelişme oldu. Bunu paylaşmak isterim. Dün Manisa'dan buraya gelecek olan ekipten Manisa Kültür Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, maalesef silahlı saldırıda yaralandı. Buraya tiyatro ekibiyle törene katılmak için geliyorlardı. Kendilerine acil şifalar diliyorum. Hafsa Validemiz, Kanunu Sultan Süleyman Han'ın anneleri ve Yavuz Sultan Selim Han'ın da hanımıdır. Kendisi Manisa'da uzun zaman kalmış ve şehre cami, hanlar gibi yapılar yaptırarak şehre büyük hizmetleri olmuştur. Aslen kendisi Kırımlıdır. Validemizin Manisa'ya hizmetlerinden dolayı her sene kentte bir anma töreni yapılıyor. Biz de 6 yıldır İstanbul'da Hafsa Sultan'ı anarak, ahlakını ve yaşayışını ve kendisinin nasıl bir evlat yetiştirdiğini, Osmanlı'yı nerelere getirdiğini ön plana getirmeye çalışıyoruz."

Konuşmaların ardından Ayşe Hafsa Sultan için türbesinin önünde dualar okundu. Törende, Sultan'ın anısına mesir macunu dağıtıldı. Mesir macunu almak isteyen vatandaşlara cami avlusunda uzun kuyruklar oluşturdu.

Törene Fatih Belediyesi Başkanvekili Hasan Suver, İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, belediye yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Yavuz Sultan Selim Fatih Yavuz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title