Haberler

AYM, Güvenlik Paketi ve Örtülü Ödenek İçin Açılan Davaları Usüle Uygun Buldu

Güncelleme:

AYM büyük itirazlarla yasalaşan, İç Güvenlik Paketi ve Cumhurbaşkanına örtülü ödeneğin iptali için açılan davaları inceleyip usüle uygun buldu. Davalarda esasa geçildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bu sabah toplandı. İki kritik davayı inceledi.

GÜVENLİK PAKETİ VE ÖRTÜLÜ ÖDENEK DAVALARI

AYM, büyük itirazlara rağmen 27 Mart'ta Meclis'ten geçirilen ve 4 Nisan'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulan İç Güvenlik Paketi'ni ele aldı. Pakete yönelik CHP tarafından açılan iptal ve yürütmeyi durdurma davası ile aynı pakette yer alan ve ilk kez Cumhurbaşkanına da örtülü ödenek verilmesini öngören düzenlemenin iptali istemiyle açtığı iki ayrı davanın ilk incelemesini yaptı. Usul yönünden inceleme tamamlandı ve esasa geçilmesine karar verildi.

ÇOCUK GELİN BAŞVURUSUNA DA ESASTAN İNCELEME

AYM, ikinci kararıyla Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden çocukların cinsel istismarını düzenleyen TCK'nın 103. maddesinin iptali için yapılan başvurunun da ilk incelemesini yaptı ve eksiklik görmeyerek, kabul etti. AYM, bu kritik başvuruyu da esastan görüşmeye karar verdi. Mahkemenin talebi esastan da görüşülüp düzenleme iptal edilirse, 15 yaşından küçüklere tecavüz ettikten sonra evlenenlere ceza verilmemesinin yolu açılacak.

ESASTAN İNCELEME NE DEMEK?

Anayasa Mahkemesi An.md 148 kapsamında kendisine somut veya soyut norm denetimi yolarıyla intikal ettirilen normların, öncelikle o normun anayasa da belirtilen şekil şartlarına uygun olup olmadığını denetler. Anayasa değişikliklerinde ivedilikle görüşülemeyeceği, teklif ve kabul yeter sayıları açısından anayasadaki bu şekil kurallarına uygun olup olmadığı kanunlarda ise son oylama çoğunluğuna uyulup uyulmadığı gibi hususlarda şeklen denetim yapmak AYM'nin asli görevidir. Eğer intikal ettirilen norm anayasada sınırlı sayıda ve sarih biçimde sıralanan bu kurallara uyuyorsa işte o zaman ilgili normun esastan yani anayasanın bütünsel bir bakış açısıyla diğer normlarıyla çelişip çelişmediğine bakılır.

Esasın incelenmesi, ilgili normun Anayasanın diğer hükümleriyle birlikte hukuki olarak aykırılık olup olmadığının denetlenmesi demektir.

(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi 27 Mart Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (65)

DR:

CHP''nin yaptığı başka bir şey varsa biri bana anlatsın allah aşkınıza???

8
39
yanıtYanıtla
ÇİFTÇİ VATANDAŞ:

VATANDAŞ OLARAK BEN DE TARIM BAKANINDAN ÖRTÜLÜ ÖDENEK HAKKI İSTİYORUM. BEN DE TAYYİP KADAR VATANDAŞ DEĞİLMİYİM

30
2
yanıtYanıtla
VİCDANINA YENİK DÜŞME AYM.:

hadi be yüce divan. sana inancımızı ve güvencimizi istiyorsan halkın yanında olmalısın artık. Son çare sensin. İçinizde mutlaka adaletli vatanını milletini seven bir doğrucu dürüst biri olduğunuzu gösterin kocaman TÜRKİYE CUMHURİYETİNE. BİR ŞEYLERE RESTİ ÇEKMEYİ BİLİN ARTIK.

27
4
yanıtYanıtla
sasonlu:

yediniz bitirdiniz türkiyeyi aypıtır yatığınız oylar hdp ye

20
11
yanıtYanıtla
......:

Ben bu gün AKP ye geçtim 250 kişi ile. Kararımda hiç bir kimsenin baskısı olmadı aile büyüklerimizle aldığımız bir karar seçimde MHP li belediyeyi biz kazandırdık ama sırtımızdan vurdu bizi. Onca gariban hayvancının merasını başka kuruma verdi. Sonuç ne olursa olsun bundan sonra AKP ye çalışacağım. Elimden gelen tüm gayreti göstereceğim. Zamanı geldiği zaman o başkanada tokadı vuracağız evel allah.

2
23
yanıtYanıtla
HAKAN:

BU SEÇİM İLE 12 YILLIK REKLAM ARASINA SON VERİLECEK İNŞALLAH

23
2
yanıtYanıtla
anadolu:

size en büyük yüce divan olan güzel RABBİME haval ediyruz türkiye olarak

23
1
yanıtYanıtla
zaza12mobilWeb@haberler.com:

Hdp

14
10
yanıtYanıtla
ali:

cumhurbaşkanının önce tarafsız olması gerekir. hukukun üstünlüğü ilkesine saygılı olmalı ki saygı görsün. örtülü ödenek ne demek milletin parasını harcarım ama hesap vermem başka emriniz?

23
0
yanıtYanıtla
vatansever kürt:

artık mhp gelmeli

19
3
yanıtYanıtla
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title