Haberler

Aylık İhracat 5 Yıl Sonra 10 Milyar Doların Altına İndi, Çare İran'da

Güncelleme:

Aylık ihracat 2011 yılından bu yana ilk kez 10 milyar doların altına indi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, çarenin İran ve Ar-Ge paketi olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisi ihracatında böylesine kötü bir sonucu en son 2011 yılında yaşamıştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye'nin ocak ayı ihracatı yüzde 14.4 düşüşle 9 milyar 208 milyon dolar. Aylık ihracatımız 2011 yılından beri hiç 10 milyar sınırının altına inmiyordu. 2016 Ocak ayında ise bu kural değişti. Rusya'nın ambargosu nedeniyle bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 65 azaldı.

Rusya'nın Türkiye ihracatındaki payı geçen yıl ocakta yüzde 3 iken bu yıl yüzde 1.1'e geriledi. TİM geçen yılın tümünde Euro/dolar paritesinin olumsuz etkisine dikkat çekmişti aslında 1 yıldır süren bir duruma ihracatçının daha hazırlıklı olması gerekirdi. Ancak bu yıl ocakta da Euro/dolar paritesindeki gerileme nedeniyle ihracatçı 371 milyon dolar kaybetti. Bir iş gününün de geçen yıla göre eksik olması 368 milyon doları kaybetmemize neden oldu. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 düşerek 140 milyar 635 milyon dolar oldu.

RUSYA, HIZLA GERİLİYOR

İhracatçının üç büyük derdi bu yıla damga vuracak gibi görünüyor. Bunların başında Rusya geliyor. Geçen yıl ocakta 313 milyon dolarlık ihracat yapılırken Rusya'ya bu yıl 109 milyon dolarlık ihracat yapılabildi. Bu yüzde 65'lik gerilemeyle Rusya Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk on ülke sıralamasından düştü ve 20'nciliğe geriledi. Hükümet Rusya ambargosunun 2016 yılı boyunca olumsuz etkisinin yaklaşık 10 milyar dolar seviyelerinde olmasını bekliyor. Geçen yıl ihracatçı özellikle 2014 yılında Euro'nun değerli olması nedeniyle Euro/dolar paritesinden büyük zarar görüyordu. Bu geçen yıl ocak ayında başladı ve yıl boyu sürdü.

Bu nedenle ihracatçılar kaybın pariteden olduğuna dikkat çekmek için ihracat verilerini ayrıca Euro cinsinden açıklamaya başlamışlardı. Ocak 2016'ya kadar Euro cinsinden ihracatta artış görülüyordu. Ancak ocakta Euro cinsinden ihracatta da yüzde 8.1 düşüş yaşandı. TİM'in açıklamasına göre geçen yıl ocak ayında Euro ortalama 1.167 dolar seviyesinde iken, bu yıl ocak ayında 1.087 seviyesine geriledi. Bu yüzden parite kaynaklı ihracat kaybı 371 milyon dolar oldu. Bir yıldır parite kaybına ihracatçı çözüm bulamadı.

PAZAR KAYBI TEHLİKESİ

Üçüncü büyük sorun ihracatın kilogram bazında da düşmesi. Geçen yıl TİM parite nedeniyle kilogram bazında ihracat artsa da bunun verilere yansımadığını belirtiyordu. Geçen yıl ihraç mallarımızı fiyat baskısı nedeniyle daha ucuza satarken bu yıl ocak ayındaki veri ihracatta fiyat kaybı değil pazar kaybı olduğunu ortaya koyuyor. Elbette Rusya pazarı etkili ancak yüzde 1 artış veya eksilmesi ihracatı çok daha fazla etkileyen Avrupa ülkelerinde yaşanan ihracat düşüşleri durumun daha ciddi olabileceği izlenimi yaratıyor. İran ve Irak'taki büyük kayıp da unutulmamalı.

TAHRAN İLE TİCARET YOLU

İhracatın bu kadar sorunu var peki hiçbir çıkış yolu yok mu? TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi çarenin İran ve Ar-Ge paketi olduğunu savunuyor. Büyükekşi, pazarda daha etkin ve güçlü yer alabilmek için Tahran'da Türk Ticaret Merkezi açılacağını ve "Ambargo Sonrası İran Ekonomisi Etki Analizi" çalışması ile de ihracatçılara yol haritası sunacaklarını söyledi. Geçen yıl ocakta yürürlüğe giren ve her yıl 125 gümrük tarifesinin sınırlanmasını sağlayan İran'la tercihli ticaret anlaşmasının ihracata ivme kazandıracağını kaydeden Büyükekşi "Burada en kritik konu, yaptırımların kalkması ve TTA sonrasında yabancı firmaların, Orta Asya ülkelerine Türkiye ile el ele vererek açılacak olması. Tüm bu gelişmelerin, Türkiye ihracatına yüzde 8-10 arasında ek katkı yapacağını değerlendiriyoruz" dedi.

OTOMOTİVDE YÜZDE 12.3 KAYIP

TİM verilerine göre, bu yılın ilk ayında 1 milyar 515 milyon 479 bin dolarlık ihracat yapsa da geçen yıla göre yüzde 12.3 kayıp yaşayan otomotiv sektörü en fazla ihracat yapan sektör oldu. Otomotiv sektörünü 1 milyar 340 milyon dolar ihracat ile hazır giyim ve 1 milyar dolar ile kimya sektörü takip etti. Rusya ambargosundan en fazla etkilenen sektör yaş meyve ve sebzede ihracat kaybı yüzde 38.6 olurken bu sektörün ihracatı 134 milyon dolara geriledi. (Kaynak:Hürriyet)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Rusya İran Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500

Yorumlar (82)

AS:

AKP NİN GİTMESİ ŞART

22
10
yanıtYanıtla
serdar:

gitsin de yerine kim gelecek? parti mi kaldi memleketde , CHPKK , HDPKK , MHP bos . . peki kim gelsin söyle bakalim?

yanıt6
yanıt7
İran:

Ne kadar yuzsuz ve yalaka milletsiniz, dune kadar irandan kotusu yoktu, şimdi tek çare iran.. Camilerde hocalar boş beyinlerinizi doldursunlar gaza gelin, heryere saldirin, sonra utanmadan iran bağirin.. Umarim iran devleti size bu uzun dilinizin yuzunden anbargo koyar, ozaman edebli olursunuz..

24
7
yanıtYanıtla
Asabi:

Gerzek insanlar laf olsun diye Yazmış kaynağı belli olmayan yazılarla Hükümet''i vurma hedefiniz saçmalama ya kadar sizi götürmüş 3. Dünya Savaş''ı yaşanıyor perde arkasında herkes bişeyler yapıyor bizim yapmamız gereken Hükümet''in arkasında durmak seçim 4 yıl sonra siyaseti 4 yıl sonraya bırakalım

yanıt3
yanıt8
TÜRKİYE:

umarım iran geçmişine bakıp kendini sorgular , düne kadar BM tarafından uygulanan ambargoyu delen yine Türkiye ydi ve Van üzerinden iran dan mal alınıpp satılıyordu. özellikle Türkiye den giden mallar iran ı ayakta tutuyordu bunu böyle bilin. Nankör iran

yanıt2
yanıt8
İran:

Turkiye cevap; lan anbargoda tamam yardim ediyordu sence bedavami?? Fiyat belli olan herşeyi 3 katina veriyordu.. Siz kendi milletinizi acimayan insanlarsiniz, sanki bedavadan irana yardim etmişler, bizim milyonlarca dolar bu ulkede bankalarda kalmiş.. Saticak başka yer olmadiği bizede en pahali satmiş..

yanıt6
yanıt1
AVCİ BİR...:

İRAN....Hacli İttifakinin Lagim Faresidir....Tarih Boyunca Hep Basimiza Bela Olmustur....Bizim Cok Buyuk Bir Hatmiz Var..Oda İrandaki AZERİ TURKU kardeslerimizi Ayaklandirip Kuzey AZARBAYCAN ile Birlestirmedik. İNSALLAH oda Olacak Sen Bak Ozaman İran dige Bir Devlet Kalacakmi...?..

yanıt1
yanıt1
Arap:

AKP LILER NEDEN SORGULAMIYOR BIZIM NEDEN DOSTUMUZ YOK DIYE VEYA NEDEN O KADAR ZAM VAR DIYE ?

20
9
yanıtYanıtla
01:

bu devirde iyi birisen dostun azdır eğer zalimlerden isen dostun çoktur.

yanıt8
yanıt19
Caylak:

Sinek gibi vizildamayin korkaklar sizi, Türkiyemiz iyi olacak, bundan kimsenin kusku olmasin. Sizlere yemin ederim Türkiyemiz dahada iyiye gidecek bekleyin. Türkiyenin isi zor fakat Türkiyeye karsi olan Türkiyenin cökmesini istiyen devletler gec kaldi gec. Türkiye artik bir kazanin sapindan tuttu bunu birakmaz artik ve biraktiramiyacaklar. Bu yazdiklarimi gün gelecek hatirlayacaksiniz. Saygilar!

8
20
yanıtYanıtla
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title