Haberler

Avustralya, Sığınmacılar Konusunu Tartışıyor

Avustralya’ya teknelerle gelen bazı Sri Lankalı sığınmacıların geri gönderilmesiyle alevlenen konu, sığınmacıların kaldığı bir merkezde 10 kadının intihar girişiminde bulunmasıyla ülke gündemine oturdu.

Avustralya'ya sığınma talebinde bulunmak üzere teknelerle gelen 41 Sri Lankalı sığınmacının ülkelerine geri gönderilmesi, 153 sığınmacının geri gönderilmesini Avustralya Yüksek Mahkemesi'nin durdurması ve son olarak sığınmacıların kaldığı bir merkezde 10 annenin intihara kalkışmasıyla sığınmacılar ülkenin en çok konuşulan konularından biri haline geldi.

Christmas Adası'ndaki intihar girişimlerinin, adada göçmenlik bürosu memurları ve sığınmacılar arasında yapılan toplantının ardından yaşandığı açıklandı. Son iki gün içinde 10 kadının kedilerini asarak veya bazı sıvı karışımlarını içerek intihar etmeye çalıştıkları, 25 yaşındaki bir kadının ise konteynerden atlayarak intihar demesinde bulunduğu ve tedavi altında olduğu aktarıldı.

İntihar girişimlerinin sebebinin, merkezde kalanların gelecekleri ile ilgili belirsizlikler, son zamanlarda çocukların sıkça hastalanması ve temiz içme suyu bulunmamasının yol açtığı gerilim olduğu belirtildi. Bazı iddialara göre ise kadınlar, kendileri öldükten sonra öksüz kalan çocuklarının Avustralya'da kalmasına izin verileceğini düşünerek intihara teşebbüs etti.

Merkezde meydana gelebilecek yeni intihar girişimlerini engellemek için burada kalanların polis ve güvenlik görevlileri tarafından yakından takip edildiği aktarıldı.

Başbakan Abbott:  " Avustralya'nın tavrı değişmeyecek" -

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, olayların büyümesi üzerine açıklama yaparak, Avustralya'nın sığınmacılarla ilgili tavrında bir değişiklik olmayacağını belirtti. "Sınırlarımızda şantaja müsaade etmeyiz" diyerek  tavrını ortaya koyan Abbott, intihara kalkışan annelerle ilgili hazırlanan raporu görmediğini söyledi ve "Eğer doğruysa çok üzücü bir hikaye" dedi.

Hukukçulardan hükümete mektup -

Avustralya üniversitelerinde uluslararası hukuk dersi veren 53 hukukçu federal hükümetin sığınmacılarla ilgili uygulamalarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak, hükümete açık mektup yolladı.

Avustralya'da bulunan 17 üniversiteden 53 hukukçunun imzaladığı mektupta, Avustralya Deniz Kuvvetleri tarafından Sri Lanka Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilen 41 sığınmacının yeterli araştırma yapılmadan geri gönderildiği, bunun da kurallara aykırı olduğu vurgulandı.

Mektupta; Mülteciler Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi hatırlatılarak, Avustralya'nın uluslararası hukukun gerektirdiği yükümlülüklerini yerine getirmediği belirtildi.

Geri gönderilen sığınmacıların ülkelerinde kötü muameleye maruz kalacakları savunuluyordu.

Muhalefet tepkili -

Ana muhalefet lideri ve Avustralya İşçi Partisi Başkanı Bill Shorten, Başbakan Abbott'ı sığınmacılara ilgi göstermemekle suçlayarak, "Bunlar insan. Sen ilgilenmek istemeyebilirsin ama bu insanlar Avustralya ve Avustralya hükümetinin bakması gereken insanlar" dedi.

Avustralya Yeşiller senatörü Sera Hanson-Young, Başbakan Abbott'un insanları kendilerini imha noktasına getirdiğini iddia etti ve bir anneyi çocukları için hayatından vazgeçmeye itmek çok korkunç ifadelerini kullandı.

Avustralya'da çeşitli sivil toplum kuruluşları ve mülteci hakları savunucuları federal hükümetin uygulamalarına karşı protesto gösterilerine hazırlanıyor. - Victoria

Kaynak: AA / Güncel

Avustralya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title