Haberler

    Avrupa'nın Süt Krizi Türkiye'ye de Sıçradı

    Avrupa'da süt kotasının kaldırılmasıyla artan kriz kartopu gibi büyüdü.

    Avrupa'da süt kotasının kaldırılmasıyla artan kriz kartopu gibi büyüdü.

    Avrupa Birliği'nin süt kotasını kaldırmasıyla Mart 2015'te 16 AB üyesi ülkeden gelen çiftçiler Brüksel'de Avrupa Parlamentosu önünde protesto gösterilerinde bulunmuştu.

    Crise de l'agriculture : les producteurs de lait arrachent une hausse de prix http://t.co/o2sPqu3FgR pic.twitter.com/teQcIL1gZE— Sud Ouest (@sudouest) 24 juillet 2015

    Çiftçilerin süt üretiminin artması ve fiyatların düşmesi endişesi kısa sürede gerçek oldu. Örneğin Fransa'da bin litre sütün fiyatı 309 Euro'dan 277 Euro'ya geriledi.

    Avrupa Süt Kurulu Başkan Yardımcısı Sieta Van Keimpema: "Avrupa'da 35 yaşın altındaki çiftçilerin sadece yüzde 6'sı genç. Çiftçilerin önlerini görmeye ihtiyacı var, hiç bir gelecek vaat edilmiyor. Ama aynı zamanda kriz zamanında piyasada tutunabilmek, krizin sürmeyeceğinden ve derin olmayacağından emin olabilmek için piyasada düzenleyici sisteme ihtiyaç var. Aksi takdirde çiftçiler üretimlerini durdurmak zorunda kalır."dedi.

    AB üyesi ülkelerde 1984'te uygulamaya konulan süt kotası, süt piyasasında istikrarı sağlamayı ve fiyatlardaki düşüşü önlemeyi amaçlıyordu. Kotayı aşan ülkelere ciddi para cezası uygulanıyordu.

    Ancak 2015'te süt kotalarının kaldırılmasıyla inek sütü üretimi yüzde 3 artarken, çiğ süt fiyatlarıysa yüzde 8 düşüş kaydetti.

    Fransız süt üreticisi Roger Violant: "Bir ton süt başına paramızdan 110 Euro kesiliyor. Çünkü 380 Euro gerekirken 270 Euro ödeniyor. Bir yıldır yapılan süt üreticileriyle dalga geçmeyi artık bırakmalılar."

    Comment expliquer la crise de la filière laitière ? https: //t.co/jMOHnsNbFa— Franck Stassi (@franckstassi) 20 aoüt 2016

    Avrupa'nın süt krizi Türkiye'yi de etkiledi. AB'de 2015'te süt kotalarının kaldırılmasıyla artan süt üretimi fiyatların düşmesine neden oldu. AB, Kırım'ın ilhakından sonra Rusya'ya ambargo koyduğu gerekçesiyle 1 milyar Euro karşılığındaki süt tozu ve peynir ihracatını gerçekleştiremeyince, fiyatların düşük olmasıyla bu ürünlerin Türkiye'ye girdiği ve yurt içi pazarını olumsuz etkilediği iddia ediliyor.

    Auteur:

    Tags:Gepost: 20 januari 2017

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Avrupa Birliği Türkiye Fransa Dünya Haberler

    Bakmadan Geçme

    Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title