Haberler

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Çavuşoğlu

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Meclisi tarafından yasalaştırılan 'İnkar yasası' sonrası, Türkiye- Fransa ilişkilerini zarar gördüğünü belirterek, 'Sarkozy aklını başına alsın.' Dedi.

' SARKOZY AKLINI BAŞINA ALSIN'

Mikail PELİT-Cahit ÖZÇELİKMalatya,(DHA)-

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Meclisi tarafından yasalaştırılan 'İnkar yasası' sonrası, Türkiye- Fransa ilişkilerini zarar gördüğünü belirterek, 'Sarkozy aklını başına alsın.' Dedi.

Malatya Belediyesi'nin düzenlediği 'Dünyadaki Demokratik Gelişmelere Avrupa Parlamenterler Birliği Meclisinin ve Türkiye'nin katkıları' konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Malatya'ya gelen Çavuşoğlu, konferans öncesi Gündüzbey Kasabasını ziyaret etti. İlçede halkla görüşen Çavuşoğlu, daha sonra Gündüzbey Belediye Binasına geçerek belediye çalışmaları hakkında bildiler aldı.

Burada basın mensuplarının Fransa Meclisi'nin dün kabul ettiği ' Soykırım inkar yasası' hakkındaki sorularını yanıtladı. Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'da seçim sürecine girildiğini be Sarkozy'nin bu nedenle halka yönelik politikalarla kazanmak yerine ucuz yollarla seçimi kazanmak istediğini söyledi. Hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının Fransa'yı uyarmalarına karşın meclisten geçmesinin, Türk-Fransa ekonomik ilişkilerine zarar vereceğini ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi;

'Dün sizlerde takip ettiniz sadece 55 milletvekilinin katıldığı ve yaklaşık 45 milletvekilinin evet oyu verdiği, elektronik oylama olmadığı için yaklaşık rakamlar vererek söylüyoruz bu oylarla geçen bir tasarı bu duruma nereden bakarsanız bakın bir ucube birbiriyle çelişen bir gelişme. Her şeyden önce bu sadece Türkiye'nin ve Türklerin meselesi değildir. Fransa'nın ulusal meclisinden geçirdiği yasa henüz Senatodan geçmediği için yasallaşmamış hala tasarı diyebiliriz aslında demokrasiyle çelişiyor. En temel hak ve özgürlüklerle hukukun üstünlüğüyle bağdaşmıyor. Avupa birliğinin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ortak değerleriyle de temelden çatışıyor. Biz demokrasiyi, Avrupa insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunuyoruz ve Fransa da bunların temelini oluşturuyor. Fransız devriminin ve ihtilalinin ruhuyla da çelişiyor. Bu Fransız halkının da meselesidir, Fransa da yaşayan çok farklı düşüncelere sahip birçok kişi var bu tarsıyla ilgili farklı düşünceleri olan kişiler var bu konuda farklı düşünen Fransız milletvekili arkadaşlarımız var bazıları tamamen Ermenistan'ın konumunu savunuyor fakat bazıları ise tamamen bunun doğru olmadığını söylüyor. Öyle yada böyle söyleyen insanların düşüncelerine kısıtlama getirmek bugünün Avrupa'sına yakışmıyor ve Fransa'yı orta çağ dönemine götürüyor. İnsanların ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasa tasarısını normal karşılayabilir miyiz Türkiye böyle bir şey yapsa yeni bir yasa çıkarmaya çalıştık 301. Maddeyi değiştirdik bu haliyle bile Avrupalılar tepki veriyor. Türkiye buna benzer bir yasa tasarısını gündeme getirse tepkileri görebiliyorsunuz bu konuda Avrupa'nın çifte standartlığı ikiyüzlülüğü var mı Var. Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelere demokrasi dersi vermeye çalışıyorsunuz. Fransa gibi bir ülke ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı bir engelleyici yasa tasarısını getiriyor, sadece ufak tefek demeçlerle geçiştiriyorsunuz bu ufak tefek demeçlerle geçiştirilecek bir durum değil. Siz ülkelere nasıl tepki gösteriyorsanız Fransa'ya da aynı tepkileri göstermeniz gerekir. Ben bu duruma temelden itiraz ediyorum, dolayısıyla Sarkozy'nin içine düştüğü aczin maalesef çarpık bir sonucu somut örneğidir. Umarım bu yoldan dönerler senatodan geçmez, bu süreçte Türkiye Fransa ilişkileri zarar görmeye başlamıştır. Dün bunun ilk adımları atılmaya başlandı, Başbakanımız kamuoyuna duyurdu. Bu aşama aşama devam edecektir, bu duruma göre Türkiye tedbirlerini alacaktır. Türkiye öyle, başka ülkelere yaptığı gibi başka uluslara yaptığı gibi oynanılacak bir ülke değildir. Sarkozy aklını başına alsın, kendi milleti tarafından istenmeyen bir kişi haline gelmiştir.'

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title