Haberler

Avrupa Kadınlar Petank Şampiyonası' Mersin'de Yapılıyor

Mersin, ‘Avrupa Kadınlar Petank Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak.

Mersin, 'Avrupa Kadınlar Petank Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak. Avrupa'dan Türkiye ile birlikte 28 ülkenin takımlarının katılacağı şampiyona için Uluslararası Petank Federasyonu Başkanı Claude Azema ve Avrupa Petank Federasyonu Başkanı Flemming Jensin de Mersin'e geldi.

Mersin'in merkez Toroslar ilçesindeki Bocce Sahası'nda yarın başlayacak ve 3 gün sürecek 'Avrupa Kadınlar Petank Şampiyonası' öncesinde, Radisson Blu Hotel de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Türkiye Bocce Bowling Dart Federasyonu (TBBDF) Başkan Vekili Dr. Mutlu Türkmen, Uluslararası Petank Federasyonu (FIPJP) Başkanı Claude Azema, Avrupa Petank Federasyonu (CEP) Başkanı Flemming Jensin, Mersin Gençlik ve Spor Müdürlüğü İl Müdür Vekili Ahmet Tarakçı ve TBBDF Mersin İl Temsilcisi Niyazi Kutlay katıldı.

TÜRKMEN: "ŞAMPİYONA İÇERİSİNDE 3 AYRI ORGANİZASYON OLACAK"

TBBDF Başkan Vekili Türkmen, toplantıda yaptığı konuşmada, 26-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek şampiyonanın yarın sabah saat 08.00'de başlayacağını, açılış seremonisinin ise 27 Eylül Cumartesi günü saat 11.00'de gerçekleştirileceğini belirtti. Şampiyonaya, Avrupa'dan 28 ülkenin katılacağını ve Petank Türk Milli Takımı'nın da bunların içerisinde yer alacağını söyledi. Şampiyonanın elemelerinin Cuma ve Cumartesi günü yapılacağını, pazar günü de sabah çeyrek finaller, öğleden sonra ise final müsabakalarının gerçekleştirileceğini dile getiren Türkmen, "Şampiyona içerisinde 3 ayrı organizasyon olacak. Bunlardan bir tanesi Avrupa Kadın Takımlar Petank Şampiyonası. Dörtlü takım halinde oynanan disiplin. Diğeri, Sporcuların ferdi olarak oynayacağı hedef vurma oyunu olan Petank Altın Nokta Yarışması ve sonuncusu da final grubuna kalamayan takımların arasında gerçekleştirilecek olan 'Milletler Kupası' olarak adlandırılan bir alt turnuva. Dolayısıyla 3 ayrı kategoride sıralama yapılacak" dedi.

"

Şampiyonanın öncesinde bugün ise Avrupa Petank Federasyonu Genel Kurul Toplantısı'nın da Mersin'de yapılacağı bilgisini veren Türkmen, "Bu genel kurul toplantısının önemi, seçimli genel kurul toplantısı olması. Avrupa Federasyonu'nun yeni yönetim kurulu bu genel kurul tarafından seçilmiş olacak ve yeni başkan da bu seçimin ardından belirlenmiş olacak" diye konuştu.

AZEMA: "TÜRKİYE YETKİNLİĞİNİ TESCİL ETTİ"

Uluslararası Petank Federasyonu Başkanı Claude Azema ise Dr. Türkmen'in çevirisiyle yaptığı açıklamada, bugüne kadar Türkiye'ye 10 kez geldiğini kaydederek, "Daha önceki dönemlerde Türkiye'de çok sayıda Avrupa ve dünya şampiyonaları gerçekleştirildi. Türkiye'deki federasyon 2005 yılında kurulmasına rağmen, şu ana kadar 5 dünya, iki Avrupa şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Ayrıca geçen yıl Mersin'de gerçekleştirilen 17. Akdeniz Oyunları'nda da onur konuğu buradaydım" ifadelerini kullandı.

"OLDUKÇA OLUMLU BİR NOKTA"

Aynı zamanda Petank'ın da içinde yer aldığı Bocce'nin değişik disiplinlerinin temsil edildiği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin üyesi olan Uluslararası Bocce Sporları Konfederasyonu'nun da başkanı olan Azema, Türkiye'nin Bocce'nin tüm alt disiplinlerinde aktif olan nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Azema, "Uluslararası federasyonun yönetim kurulunda Mutlu Türkmen ile birlikte çalışmak hem Türkiye, hem uluslararası federasyon adına oldukça olumlu bir nokta. Şampiyonanın içerisinde aynı zamanda Uluslararası Petank Hakemi Sınavı yapılacak. Bu amaçla da Türkiye'ye uluslararası 9 hakem adayı geldi. Bunlar, sınavlar sonucunda uluslararası hakemliğe terfi edecekler. Böyle bir olanak sağladığı için de Türkiye'ye teşekkür ederiz. Ayrıca, şampiyonanın yapılmasına destek sağlayan Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne, Avrupa ve Türkiye federasyonlarına da teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Bugün yapılacak genel kurul sonrasında 8 yıllık görev süresi sona erecek olan Avrupa Petank Federasyonu Başkanı Flemming Jensin ise 2007 yılında Ankara'da yapılan Avrupa Petank Şampiyonası döneminde Türkiye federasyonunun yeni bir federasyon olduğunu, ancak bu tarihten sonra birçok organizasyonla sportif başarı ve organizasyonlar anlamında yetkinliğini tescil ettiğini söyledi. Jensin, Mersin'deki organizasyonda emeği geçen herkese de teşekkür etti.

TARAKÇI: "SPORCULARA BAŞARILAR DİLİYORUM"

Mersin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Tarakçı da, Mersin'in uluslararası organizasyonlar konusunda oldukça deneyimli bir il olduğunu vurguladı. Akdeniz Oyunları gibi büyük organizasyonu gerçekleştirdikten sonra böyle bir Avrupa şampiyonasının Mersin'de yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Tarakçı, şunları söyledi: "Akdeniz Oyunları'ndan sonra ulusal ve uluslararası bazda 258 organizasyonu gerçekleştirmiş olan Mersin, bir büyük organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Temennimiz gelen arkadaşlarımızın burada rahat etmeleri, güzel bir müsabaka gerçekleştirmeleri. Bu sayede birbirleriyle iletişim kurarak, kültür alışverişinde bulunarak daha üst seviyede yarışmaların sağlanması. Bu bağlamda bu organizasyonun ilimize verilmesinde emeği geçen federasyon başkanlarına çok teşekkür ediyorum, sporculara başarılar diliyorum" dedi.

PETANK NEDİR?

Arupa'da yaygın olarak oynanan Petank, temel felsefesi çember içinde bulunan "palino" adı verilen topa, gülleye benzeyen ve madenden yapılmış topları en yakın bir şekilde bırakarak puan toplamaya dayalı bir spor. Rekreasyon etkinliği olarak da yaygın biçimde oynanan bir spor olan Petank, 4mX15 m boyutlarında kum, çakıl, toprak, çim türü zeminlerde, 70-78 mm çapında metal toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanır. Ayrıca takımlar dört sporcudan oluşmaktadır. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Akdeniz Türkiye Mersin Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title