Haberler

AVM Israrı Belediyeyi Sürekli Mahkemelik Ediyor!

Güncelleme:

Şanlıurfa'da tartışmaları bir türlü bitmek bilmeyen 11 Nisan Meydanı yine meclise taşıdı.

2014 yerel seçimlerinde üzerinde çok konuşulan 11 Nisan Meydan Projesi yine Urfa'nın gündeminde. Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi Başkanlığının talebi doğrultusunda geçen 27 aralıkta Şanlıurfa'ya gelen Bilirkişi Heyeti, 11 Nisan Stadı'nın yeriyle ilgili olayı mahkemeye taşıyan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şanlıurfa İl Temsilcisi Ruken Okyay Çiçek ile dönemin Saadet Partisi Şanlıurfa Belediye Meclis Üyesi Mehmet Cafer'i de yanına alarak mahkemelik meydanda keşfe çıkmıştı. Bir saatlik keşfin ardından Şanlıurfa'dan ayrılan Bilirkişi Heyeti, yaklaşık bir ay süren inceleme sonucunda raporunu mahkemeye sunmuş, projenin kamu yararı ilkesine aykırı olduğunu, bölgenin yeşil alana ve ağaca ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı. Mahkeme, davacı TMMOB Şanlıurfa İl Temsilcisi Ruken Okyay Çiçek ile Saadet Partisi Şanlıurfa Belediye Meclis Eski Üyesi Mehmet Cafer'i haklı buldu. Mahkeme heyet ve keşif ücretinin davayı açan tarafa belediye tarafından ödenmesine karar vermişken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 11 Nisan'la ilgili maddeyi geçtiğimiz hafta tekrar meclise taşıdı.

71 ÜYE KARAR VERDİ

Basına kapalı olarak yapılan meclis toplantısında ele alınan 11 Nisan Stadının yeriyle ilgili Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu, Saadet Partisi Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu hariç 71 meclis üyesinin oylarıyla kabul edildi. AK Partili meclis üyelerinin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) meclis üyelerinin de kabul ettiği komisyon raporunda, "İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu üzerine yapılan görüşmeler sonucu; Şanlıurfa ili Haliliye İlçesi Bamyasuyu Mahallesinde bulunan 139 ada 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ve 140 ada 4 nolu parseller ve çevresi için 11 Nisan Meydanı olarak bilinen taşınmazlar üzerinde hazırlanmış nazım ve uygulama imar planı teklifinde alan özel proje alam olarak tasarlandığı görülmüştür. 14.06.2014 tarih 29030 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin imar planı ilkelerinin (21. madde) 11. Maddesinde 'imar planlarında, özel proje alanı olarak belirlenen yerlerde nüfus veya yapı yoğunluğu ile kullanım ve yapılanmaya ilişkin kararlar belirtilecektir.' denilmektedir.

Bu nedenle plan değişikliğine konu olan özel proje alanında;
- Alanın yeşil alan, meydan, rekreasyon alanı, otopark, ticaret alanı, sergi alanı, fuar alanı vb. fonksiyonların yer alabilmesi,
- Zemin üstünde yapılacak ticaretin, imar adası alanının yüzde 10 (0.10)'unu geçmemesi, Zemin altında yapılacak ticaretin, imar adası alanının yüzde 20 (0.20)'sini geçmemesi, yapılarda, ortak kullanım, depo, merdiven, asansör boşluğu vb. teknik hacim bölümleri emsal hesabına dâhil edilmemesi, zemin üzerinde yapılacak ticari yapıların yüksekliğinin 6.50 metreyi geçmemesi,
-Zemin üstünde ve altındaki Ticaret Alanları imar adasının güney ve/veya doğusunda yer alması.
- Uygulamanın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince onanacak avan projeye (kentsel tasarım projesi)
göre yapılması,
- Atatürk bulvarına olan cephede, zemin üstü ve zemin altında 25 metrelik bandın yeşil alan olarak korunması içerisine hiçbir yapı yapılmaması, alan genelinde prensipte mevcut ağaçlar korunması.
- Alanda, anıt, simge eser yapılması halinde maksimum yapı yüksekliği (hmax) uygulamasına uyulma zorunluluğu olmaması,
-Zemin altında toplamda 12.000 m2'yi geçmeyecek şekilde 2 (iki) katlı otoparkın yer alması.
- Dini tesis alanının, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince onanacak avan projeye (kentsel tasarım projesi) göre yapılması,
- Adalar arasında, üst geçit, bağlantı geçişi, yaya yolu yapılabilmesi,
- Dini tesis imar planı değişikliği nedeniyle ile eksilen park alanının, plan bütününde korunması koşullarıyla 11 Nisan Meydanı için hazırlanmış olan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği, 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesi gereğince oy birliği ile kabul edildi" ifadelerine yer verildi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu'nun okunmasının ardından sadece Saadet Partisi Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu, rapora itiraz etti. DBP'li meclis üyelerinin de itiraz etmeyerek AK Parti Meclis üyeleri ile kabul edip oyladıkları karara göre, sergi, fuar ve yeşil alanın yanı sıra cami, otopark ve AVM yapılabilecek.

CİN: BEN KATILMADIM

DBP'li Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, görüşmenin yapıldığı 13.08.2014 tarihinde meclis toplantısına katılmadığını kaydetti. Gazete İpekyol'un meclis kararında kendisinin de adının bulunduğunu hatırlatması üzerine, bu konuda yasal hakkını arayacağını savundu.

CAFER: GEREKİRSE AHİM'E GİDERİM

Belediyenin mahkeme kararını tanımamazlık ve AVM ısrarından vazgeçmesi gerektiğini belirten Saadet Partisi Şanlıurfa Belediye Meclis Eski Üyesi Mehmet Cafer, konuyu tekrar mahkemeye taşıyacağını kaydetti. Gazete İpekyol'a konuşan Cafer, "Bugün kentimizin gündeminde olan 11 Nisan Stadı'nın yeri için geçtiğimiz hafta büyükşehir belediyesinin idare mahkemesinde açıp kazanmış olduğum davaya itiraz etmişlerdi. İtirazları ret edildi. Ret edilmesinden sonra mahkeme kararıyla vermiş olduğum keşif ve bilirkişi parasını bana iade edilmesi için dün itibariyle belediyeye dilekçe verdim. Sanırım bugün veya yarın yatırmış olduğum paralar hesabıma geçmiş olacak. Maalesef bir hafta önce bunlar olurken geçtiğimiz hafta yine belediye meclis kararı yine AKP'liler tarafından, geçtiğimiz dönemde de AKP'liler 11 Nisan'a AVM yapmak için karar almışlardı. Şimdi de küçük bir AVM yapılması için meclis karar almış. Bunlar hukuku çiğniyorlar. Biz de bunun takipçisi olacağız. Ben buna da dava açacağım. Gerekirse Urfa adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de (AHİM) gideceğim. İnşallah biz 11 Nisan'ı çocuklarımıza, torunlarımıza park olarak bırakacağız" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ak Parti Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title