Haberler

Atlanta'da Türk-Amerikan Dostluk Günü

Güncelleme:

ABD'nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da, Türk ve Amerikalı birçok kişinin katılımıyla Türk-Amerikan Dostluk Günü programı düzenlendi.

ABD'nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da, Türkiye'den vali, milletvekilleri ve işadamlarından oluşan heyet ile Georgia eyaleti valisi, eyalet senatörleri ve milletvekillerinin katılımıyla Türk-Amerikan Dostluk Günü programı düzenlendi.

Geleneksel hale gelen 4. Türk-Amerikan Dostluk Günü programı, Atlanta merkezli Istanbul Center'ın organizasyonu ve Türk Amerikan İşadamları Derneği ile ABD'nin Güneydoğu Eyaletleri Türk Federasyonu'nun sponsorluğunda yapıldı.

Program çerçevesinde ilk olarak 6 Şubat'ta Türk heyeti, Istanbul Center Genel Müdürü Turan Kılıç ve Güneydoğu Eyaletleri Türk Federasyonu Başkanı Mustafa Gökhan Şahin ile bir dizi resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretler çerçevesinde Georgia eyaleti Vali Yardımcısı, eyaletin İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Eğitim Bakanı, Georgia Senatosu İktisadi Kalkınma Komisyonu Başkanı ve Georgia Eyalet Müsteşarı ile iyi niyet ve ilişkileri geliştirme bağlamında görüşmeler yapıldı.

Programın 7 Şubat'ta devam eden ikinci gününde ise başta Georgia Valisi Nathan Deal olmak üzere, Georgia eyaletinden 120 civarında senatör ve milletvekilinin katıldığı resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Türk heyetini temsilen Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, AK Parti Ordu milletvekili Fatih Han Ünal ve Antalya Girişimci İşadamları Derneği üyesi bir grup işadamı ile Türkiye'nin Georgia Fahri Konsolosu Mona Tekin Diamond katıldı.

-Georgia valisinden eyaletteki Türklere övgü-

Resepsiyonda konuşan Vali Nathan Deal, Türkiye ile Georgia eyaleti arasındaki ilişkilerin her geçen yıl daha da arttığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, her yıl büyük bir keyifle katıldığı Türk-Amerikan Dostluk Günü programının bir parçası olmaktan dolayı mutluluğunu dile getirdi.

Deal, konuşmasında şunları kaydetti:

"Hepimiz bugün burada, Amerika'da özellikle de Georgia'da yaşayan Türk toplumunun köklü kültürünü kutlamak üzere bulunuyoruz. Geçen yaz Türkiye'yi ziyaret etme fırsatı bulduğum için de ayrıca çok mutluyum. Türkiye ile Georgia eyaletinin ilişkilerinin her geçen yıl daha da arttığını görüyoruz. Buna, çalışma ve gayretleriyle vesile olan organizasyonlar var. Istanbul Center ve Türk-Amerikan Ticaret Odası başta olmak üzere diğer tüm organizasyonları tebrik ediyorum. Her yıl katılarak büyük keyif aldığım bu programın bir parçası olmaktan çok mutluyum. Bu program için Türkiye'den gelen Sayın Vali ve milletvekillerine de teşekkür ediyorum."

-Türk toplumunun çalışmalarını takdir eden tasarı geçirildi-

Georgia eyaleti Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nde, Türkiye-Georgia ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunan ve aktif rol alan kurumlar ile Atlanta'da yaşayan Türk toplumunu, çalışmaları nedeniyle takdir eden bir tasarı kabul edildi.

Senato üyelerine hitaben konuşma yapan Burdur Milletvekili Hami Yıldırım, Türkiye'nin dünyada en yüksek büyüme hızına sahip ülkelerden biri olmaya devam ettiğini belirterek, "Biz Türkiye olarak, Georgia eyaleti ile her iki tarafın da menfaatine hizmet edeceğine inandığımız ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz" dedi.

Ordu milletvekili Fatih Han Ünal da Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Georgia eyaleti ve Türkiye arasındaki ekonomik, eğitim ve kültürel ilişkiler, geçen yıllara nispeten daha çok artarak gelişmiştir. Bu konuda çok büyük çaba ortaya koyan Atlanta'daki Türk-Amerikan toplumu üyeleri ve organizasyonlarının yaptıkları katkıyı takdir ediyorum" diye konuştu.

Burdur Valisi Nurettin Yılmaz da Türk-Amerikan Dostluk Günü programı vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Burada bu kadar insanın Georgia ve Türkiye arasındaki giderek gelişen ilişkileri tanımak ve desteklemek amacıyla bir arada toplanması, beni çok heyecanlandırdı. Burada yaşayan Türk toplumunun Georgia ve Türkiye ilişkileri için yaptığı çalışmaları desteklediğiniz için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Programla ilgili değerlendirme yapan Istanbul Center Genel Müdürü Turan Kılıç da giderek büyüyen ekonomisi, büyük işgücü kapasitesi, istikrarlı ve demokratik yapısıyla Türkiye'nin, ticari ve kültürel anlamda birçok imkanlar sunduğunu ve bölgenin parlayan yıldızı olarak anıldığını kaydetti.

Kılıç, "Istanbul Center olarak inanıyoruz ki aramızdaki kültürel farklılıkları daha iyi anlayarak Turkiye ve Georgia eyaleti arasında çok daha verimli ticari, eğitim ve kültürel ilişkiler oluşturmamız mümkün. Bu da son tahlilde dünya barışı için atılmış bir adım olacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Toroğlu

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - WASHINGTON/ATLANTA

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Eyüphan Kılıç Türkiye Atlanta Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title