Haberler

Atb Başkanı Çandır Açıklaması

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası(ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye'de çalışanların yüzde 5'inin Batı Akdeniz'de bulunduğunu bildirdi.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası(ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye'de çalışanların yüzde 5'inin Batı Akdeniz'de bulunduğunu bildirdi. Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, İŞKUR'un 2015 Aralık ayı verilerine göre, Türkiye genelinde işsizlik sigortasına başvuru sayısının bir önceki yıla göre yüzde 15 artış göstererek 110 bini aştığını kaydetti. Batı Akdeniz olarak değerlendirdiğimizde ülkede çalışanların yüzde 5'i bölgemizde bulunmaktadırİşsizlik sigortasına başvuruda Antalya'nın yüzde 35'lik artışla ülke ortalamasının çok üzerinde olduğunu, işsizlik sigortasına başvuru sayısındaki artışta İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Çandır, "2014 Aralık ayında 6 bin 347 olan Antalya'daki başvuru sayısı, geçen bir yıllık süre içerisinde yüzde 35 artarak 8 bin 605 olmuştur. İşsizlik ödeneğine başvuru en çok İstanbul'dan, daha sonra da Antalya'dan yapılmıştır. Türkiye'de işsizlik ödeneğine başvuran her 100 kişiden 8'i Antalya'da ikamet etmektedir" dedi.

Çandır, Rusya ile yaşanan krizin Antalya ekonomisinin lokomotifi tarım ve turizm üzerine etkisi göz önüne alındığında işsizlik rakamlarında artış olacağı korkusunun yaşandığını belirterek, şunları kaydetti: "Turizm sektöründe faaliyet gösteren kimi işletmeler, 2016 yılında zorunlu olarak faaliyet durdurma ya da yavaşlatma uygulamalarına geçmek durumunda olduklarını belirtmekte. O nedenle bu sektörde ve bu sektörü besleyen tarım sektöründe istihdam edilen bireylerin bir kısmının işsiz kalma ihtimali yüksek ve bunların da işsizlik sigortasına başvurabilecekleri düşünüldüğünde, 2016 yılı bölgemizde işsizlik sigortası başvurularında önemli bir artışın yaşanabileceği bir yıl olabilir." Antalya'da işsizlik ödeneğine başvuran 8 bin 605 kişiden bin 944'ünün işsizlik ödemesinden yararlanabildiğine dikkat çeken Çandır, "Antalya'da geçen 1 yıllık süre içerisinde işsizlik sigortasına başvurularda yüzde 35 bir artış yaşanmaktayken, ödeme yapılan birey sayısında yüzde 18'lik azalma yaşanmıştır. Bunun anlamı her geçen yıl işsizlik sigortasına başvuruda yükseliş ivmesi yaşanmasına karşın, gerekli şartları karşılamada aynı düzeyde bir artışın yaşanmamış olduğudur" ifadesini kullandı. -"Tarımdan kaçış sürüyor" 2015'in ekim ayında Türkiye genelindeki çiftçi sayısının 2014 ekim ayına göre 114 bin 775 azalarak 808 bin 113 olduğunu vurgulayan Çandır, şöyle devam etti: "Aynı süre zarfında Antalya çiftçi sayısı 45 binden 41 bine gerilemiş, Burdur'daki çiftçi sayısındaki azalma oranı yüzde 11,1, Isparta'daki ise yüzde 8,9 olmuştur. Bu da göstermekte ki ülkenin tarımda öncü bölgelerinden olan Batı Akdeniz'de tarımdan adeta bir kaçış yaşanmaktadır. Tarımda çalışan çiftçi sayısında yaşanan gerilemeye karşın son 1 yılda kamuda istihdam edilen sayısında yüzde 5,6 oranında (163 bin kişi) artış yaşanarak 3 milyon kişi sınırının üzerine geçilmiştir. 2014-2015 Ekim ayları arasında ülke, bölge ve kent bazında tarımdan bir kaçış yaşanmaktayken, bu bireyler garanti iş kapısı olarak gördükleri kamu sektörüne yönelmiştir."

Çandır, açıklamasında çalışanların elde ettiği kazancı da değerlendirdi. Batı Akdeniz'de çalışanların elde ettiği kazancın ülke ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Çandır, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de işgücü piyasasında yer alan bireylerin elde ettiği günlük kazançlar değerlendirildiğinde, Ekim 2014'te 63,92 lira olan kazancın, Ekim 2015'te yüzde 10,6'lık bir artışla 70,68 liraya ulaşmıştır. Antalya'da günlük elde edilen kazanç 4,30 lira artışla 66,88 liraya, Burdur'da 5,62 lira artışla 62,30 liraya, Isparta'da 5,45 lira artışla 59,69 liraya ulaştığı söylenebilir. Hem kent hem de bölge bazlı kazançların en az ülke ortalamalarının üzerine çekilmesi olmazsa olmazlarımız arasındadır." .

Kaynak: AA / Ekonomi

Ali Çandır Türkiye Akdeniz Antalya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title