Haberler

Atatürk'ün Hediyesi Cumhurbaşkanlığı Forsu Havza'ya Getirildi

Atatürk tarafından Havzalılara hediye edilen Cumhurbaşkanlığı forsu, TBMM Genel Sekreterliği Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı Tekstil Restorasyon Atölyesinde gördüğü onarımın ardından yeniden Havza'ya getirildi Kaymakam Kalaycı: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gözünde kurtuluş mücadelesinde ilk kıvılcımın çakıldığı Havza'nın ve Havzalıların önemi ve yeri her zaman farklı olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Havzalılara hediyesi olan Cumhurbaşkanlığı forsu, onarılarak Havza Atatürk Evi'nde yeniden sergilenmeye başlandı.

Kaymakam Yunus Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra 24 Eylül 1924'te Havza ilçesine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Cumhurbaşkanlığı forsunu Havzalılar adına dönemin Havza Belediye Başkanı İbrahim Efendi'ye hediye ettiğini belirtti.

İlçede muhafaza edilen Cumhurbaşkanlığı forsunun, 1994 yılından itibaren de müze olarak hizmet veren Atatürk Evi'nde sergilendiğini hatırlatan Kalaycı, zaman içinde yıpranan forsun, 2012 yılı eylül ayında Samsun Müze Müdürlüğü tarafından İstanbul'da bulunan TBMM Genel Sekreterliği Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanlığı Tekstil Restorasyon Atölyesine gönderildiğini, burada uzmanlarca yapılan ve 16 ay süren çalışmalar neticesinde Cumhurbaşkanlığı forsunun yıpranmış kısımlarının aslına uygun olarak restore edildiğini söyledi.

Restore ve bakım çalışmaları tamamlanan Cumhurbaşkanlığı forsunun Samsun Müzesi uzmanlarından Emine Yılmaz ve restoratör İlkay İvgin tarafından Havza'ya getirilerek teslim edildiğini anlatan Kalaycı, Havza Atatürk Evi'ne getirilen forsun yine uzmanlar tarafından, müzede saklanması ve muhafazası için gerekli şartlar oluşturulduktan sonra sergilenmesine başlandığını kaydetti.

Kaymakam Kalaycı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Havza'ya ve Havzalılara hediye edilen emanetin kendileri için çok kıymetli olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Zaman içinde yıpranmış olan bu emanet uzman eller tarafından onarılarak yeniden halkımızın ziyaretine açılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gözünde kurtuluş mücadelesinde ilk kıvılcımın çakıldığı Havza'nın ve Havzalıların önemi ve yeri her zaman farklı olmuştur. Bunun en büyük ispatı 24 Eylül 1924 yılında ilçemizi ikinci kez ziyaret eden Büyük Önder'in, 'İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havza'nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır' sözleri ile Havzalılara Cumhuriyetimizin forsunu hediye etmesidir. Kurtuluş Savaşı öncesi ve sırasında Havza'nın ve Havzalıların üstendiği roller ile Havza'ya hediye edilen Cumhurbaşkanlığı forsumuz bizim için büyük bir onurdur. Büyük Önder'in Havzalılara sevgisinin bir diğer göstergesi ise ilçeyi 18 Eylül 1928'de ve son olarak 22 Kasım 1930'da ziyaret etmesidir."

Kaymakam Kalaycı, vatandaşları Atatürk Evi'ndeki Cumhurbaşkanlığı forsunu görmeleri için Havza'ya davet etti. - Samsun

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Yunus Kalaycı Eylül Havza Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title