Haberler

Atalarının İzinden Giden Kahramanlar Cape Town'da

Atalarının izinden giden Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nun sancak gemisi olan TCG-GEDİZ gemisi de Cape Town’a yanaştı.

Atalarının izinden giden Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun sancak gemisi olan TCG-GEDİZ gemisi de Cape Town'a yanaştı.

Görev grubunun en büyük gemisi olan TCG-GEDİZ'de bulunan 180 personel için her türlü imkanlar sağlandı. Karadaki yaşamı aratmamak için imkanların seferber edildiği gemide, spor salonlarından, terzihaneye, yatak odalarından oyun salonlarına kadar her türlü imkan bulunuyor. Gemideki personelin temiz su ihtiyacı ise deniz suyunun arıtılmasıyla sağlanıyor.

Türkiye'nin dış politikasında yaşanan değişimlerden sonra atağa geçen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bünyesine bağlı Barboros Deniz Görev Grubu'yla ataların 148 yıl önce geçtiği Güney Afrika kıtasına doğru yola çıktı. 17 Mart günü yola çıkan Barboros Türk Deniz Görev grubunun bünyesinde bulunan 4 gemi Güney Afrika'nın Cape Town limanına yanaştı.

Sancak gemisi olan TCG- Gediz gemisi adeta yüzen bir şehri andırıyor. İçerisinde bulunan 180 personel için sunulan imkanlar karadaki yaşam şartlarını aratmıyor. Gemide terzihaneden, yemekhaneye, oyun salonlarından, oturma salonlarına kadar her türlü imkan bulunuyor.

1981 yılında ABD tarafından üretilen Gediz gemisi, 1 Eylül 2000 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri bünyesine katıldı. Yarbay Altan Altınkaya'nın komutanlığını yaptığı TCG GEDİZ fırkateyninde 22 subay, 98 astsubay, 60 er ve erbaş görev yapıyor. Hava savunma harbi, su üstü harbi ve denizaltı savunma harbi konusunda tam donanımlı olan gemi, personelin tüm ihtiyacını da karşılayacak şekilde hizmet yürütüyor.

"PERSONELİN SU İHTİYACI DENİZDEN SAĞLANIYOR"

Açık denizlerde personelin su ihtiyacı ise deniz suyunun arıtılmasıyla sağlanıyor. Gemide bulunan sistemler sayesinde denizden alınan su arıtılarak içme suyuna dönüştürülüyor. Bu sistem sayesinde gemideki personelin hem içme hem de banyo gibi su ihtiyaçları da sağlanmış oluyor.

Geminin jeneratörlerinin ve motorlarının soğutulmasında da deniz suyu kullanılıyor. Bu sistem sayesinde ihtiyaç duyulması halinde günlük 60 ton su temizlenerek hizmete sunulabiliyor.

Su arıtma sisteminin bulunduğu makine kontrol dairesi ise geminin kalbini oluşturuyor.

"148 YIL ÖNCE DALGALANAN BAYRAK TEKRAR DALGALANIYOR"

148 yıl önce Osmanlı donanmasında görevli Bursa ve İzmir korvetlerinin Afrika kıtasına gelmesinin ardından atalarının izinden yola çıkarak Güney Afrika'nın Cape Town şehrine gelerek Ümit Burnu'nu geçecek olan Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun personeli ise büyük bir heyecan içerisinde. Atalarının izinden gitme şerefine nail olan ve vatani görevi TCG-Gediz fırkateyninde yapan Onbaşı Eren Emeksiz, çok heyecanlı olduğunu ve ilk kez yurt dışını görme fırsatı bulduğunu söyledi.

Gediz gemisinde görev yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Emeksiz, görevi yavaş yavaş tamamlamaya başladıklarını dile getirdi. Başka askerlerden daha farklı olarak bir görev gerçekleştirdiğini ifade eden Emeksiz, "Gemimizde bulunan Q band sistemi sayesinde cep telefonu, sabit hatları rahatlıkla arayabiliyorum. Belirli saatler içinde bizlere ayrılan zamanlar var. Bu sürelerde ailelerimizle görüşüp, hasret giderebiliyoruz" diye konuştu.

Uzman Çavuş Mükremin Özkal da, Türk bayrağını taşımak, açık sularda dalgalandırmanın gurur ve heyecan verici olduğunu belirterek, "Bizim için tüm görevler heyecan verici, ancak bunun ayrı bir önemi var. Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıtma görevini üstlenmiş bir geminin personeli olmak ayrıca gurur veriyor. 148 yıl sonra ümit burnuna gelen gemide yer alarak kendimi seçilmiş personel olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

GEMİNİN EN ÜST NOKTASINDA GİZLİ KUR'AN-I KERİM

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nun tarihi ziyaretini takip eden gazeteciler de gemilerde yaşanan farklıkları tespit etme imkanı buldu. Gemilerin inşası sırasında gemi karaya indirilmeden önce özel bezlerle sarılı bir Kur'an-ı Kerim geminin en uç noktasında bulunan bir noktaya gizleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan bütün gemilerde birer Kur'an-ı Kerim'in geminin en üst noktasında gizli bir şekilde saklandığı öğrenildi. - CAPE TOWN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Güney Afrika Cape Town Gediz Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title