Haberler

Aşut: "Etrafımızdaki Ateş Çemberinde Rakamlara Takılıp Kalmayalım"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamlarının düşük olduğunu, ancak Türkiye’nin etrafındaki ateş çemberinde rakamlara takılıp kalmamak gerektiğini belirterek, “Rakamlar gelip geçicidir.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamlarının düşük olduğunu, ancak Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberinde rakamlara takılıp kalmamak gerektiğini belirterek, "Rakamlar gelip geçicidir. Birbirimizi tetiklemememiz lazım. Biz sonuca bakmalıyız" dedi.

MTSO Başkanı Aşut, son dönemde doların sürekli yükselmesi, büyüme rakamları ve komşu ülkelerde yaşanan savaşların Türkiye ekonomisine etkilerini İHA muhabirine değerlendirdi. Doların sürekli yükselmesi ve son 8 ayın zirvesine çıkarak 2,28 TL sınırına dayanmasının, eski dönemlerdeki kadar sıkıntı oluşturmadığını ifade eden Aşut, artık Türk iş dünyasının borcu neyse alacağının da aynı olduğunu kaydetti. Aşut, "İş dünyası eskiden TL borçlanırdı, geliri döviz cinsindendi. Enflasyon oynar, şu olur, bu olur bir sürü sıkıntı yaşardık. Enflasyonlu dönemde bile para kazandığımız dönemler vardı. Ama şimdi borcumuz neyse alacağımız da o. Şirketler artık dünyaya entegre oldukları için o yapı içinde gidiyorlar" diye konuştu.

"ÇEVREMİZDE BİR ATEŞ ÇEMBERİ VAR. YANİ OYNAYACAK PİSTİMİZDE BİR ŞEY YOK"

Türkiye ekonomisindeki büyüme rakamlarının düşük olduğunu, ancak sonuç üzerinde durulması gerektiğini dile getiren Aşut, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 2,1 büyüdüğünü, ilk yarı büyümenin ise yüzde 3,3 olarak açıklandığını ve öngörülen büyümenin yüzde 4 civarında olduğunu anımsattı. "Büyüme rakamları düşük olabilir. 4'ün altında olması ne getirir, ne götürür" diyen Aşut, şöyle devam etti: "Rakamlar gelip geçicidir. Bu ay budur, önümüzdeki ay farklıdır. Küçük küçük oynamalarla birbirimizi tetiklemememiz lazım. Biz sonuca bakmalıyız. Bakın sizin çevrenizde bir ateş çemberi var ve siz hala diyorsunuz ki, 'biz 4'ün üzerinde büyümeliydik.' Doğru ama etrafınızda oynayacak pistinizde bir şey yok ki, nasıl yapacaksınız, nasıl üreteceksiniz?"

"ETRAFINIZDA SIKINTI VARKEN BÜYÜME RAKAMLARINDAN BAHSETME ŞANSINIZ YOK"

İş dünyasının bu sıkıntı karşısında önemli adımlar atarak, Ar-Ge ve inovasyonu ön plana aldığını, 'yurt dışında beraber hareket edelim, partnerlerimiz olsun' diyerek, sürekli yurt dışına açıldığını vurgulayan Aşut, "Buraya gelen yabancı dostlarımıza devamlı, 'Ortadoğu'ya girmek istiyorsanız gelin beraber girelim' diyoruz. Bunu niye söylüyoruz? Çünkü onlar oraya girmeye zorlanıyorlar ama biz rahat girip çıkıyoruz. Yaşanan bunca sıkıntıda bile biz yine Ortadoğu'da hareket ediyoruz ve ticaretimiz devam ediyor. Suriye'ye ihracatımız Mersin'de Temmuz-Ağustos rakamlarına göre yüzde 330 artış kat etti. Küçük bir rakam belki ama küçümsenmemeli. Bu, devam edeceğini gösteriyor bize. Bu çerçevede, etrafınızda sıkıntı varken büyüme rakamlarından bahsetme şansınız yok" şeklinde konuştu.

"BU BİR OYUN. SİZ ALANI BOŞ BIRAKIRSANIZ BİRİLERİ GELİP DOLDURUR"

Öte yandan, uluslararası ekonomi politikası yapıcılarının, kredi notu açıklamalarıyla yaşanan kaosun içine Türkiye'yi de sokmaya çalıştıklarını kaydeden Aşut, "Biz ne kadar huzursuz olursak, ne kadar ortamı iyi yaratamazsak onlar buradan sebepleniyorlar. Çünkü biz ortamdan faydalanamadığımız zaman onların pazarları açılmış oluyor. Bu bir oyun sonunda, bir tiyatro. Siz o alanı dolduramazsanız gelip birisi doldurur ve dolduruyorlar da siz boş bıraktığınız zaman. Bizim hep söylediğimiz, sıkıntı olabilir, savaş ortamı da olabilir ama o pazardan çıkmayın, orada durun, devam edin. Bu ulusal bir politika olmalı. Yani rakamlara takılıp kalmayalım. Bu sıkıntıların, etrafımızdaki bu kadar ateş çemberinin olduğu yerde ne bekleyebilirsiniz ki? Büyüme rakamının büyük ya da küçük olması buradaki bir KOBİ'yi ilgilendirmiyor. Önemli olan o KOBİ'nin niyetini gerçekleştirmesi, 'ben şuraya satacağım' demesi" ifadelerini kullandı.

"ARTIK ÜRETEREK BÜYÜMEK ZORUNDAYIZ"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin mutlaka imalat sanayiyle büyümesi gerektiğinin altını çizdiğini aktaran Aşut, Davutoğlu'nun bu konuşmasının Türkiye için önemli bir dönüşüm olduğunu söyledi. "Biz betona, toprağa parayı gömmekten artık bir hale geldik. Bizim artık emlakla büyümemiz doğru değil, inşaatla büyümemize gerek yok" diyen Aşut, Türkiye'nin artık üretimle, imalat sanayiyle büyümesi gerektiğini kaydetti. Aşut, "Biz artık rantla bir yere gelmeyeceğiz, balon şişti, balonu patlatmadan üreterek bunu kapatalım. Elbette 4 yerine 7 olsa büyüme rakamları bizi çok mutlu eder ama KOBİ'yi ne derece mutlu edecek ya da sokaktaki vatandaşı ne derece mutlu edecek? Büyüdükçe onların refah düzeyi de artacak. Bundan sonra üretimle imalat sanayiyle bir yerlere doğru tırmanacağız gibi görünüyor. Çünkü artık politika da bu yöne döndü, olmak zorundaydı. Bizim artık imalat yaparak büyümeyi tetiklememiz lazım. Bu, istihdamı da arkasından getiriyor zaten" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Şerafettin Aşut Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title