Haberler

Assange: "İngiltere Birleşmiş Milletler Panelinin Bulgularını Kabul Etmeli"

Dha DIŞ HABER – BM Paneli: Assange'ın İngiltere'de tutulması "keyfi" Assange: "Tutukluluk halim yasadışı bulundu" Birleşmiş Milletler Paneli, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de tutulmasının 'keyfi' olduğunu bildirerek İngiltere ve İsveç'ten Assange'ın tutukluluk halinin sona erdirmesi çağrısı yaptı.

Dha DIŞ HABER – BM Paneli: Assange'ın İngiltere'de tutulması "keyfi"

Assange: "Tutukluluk halim yasadışı bulundu"

Birleşmiş Milletler Paneli, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'de tutulmasının 'keyfi' olduğunu bildirerek İngiltere ve İsveç'ten Assange'ın tutukluluk halinin sona erdirmesi çağrısı yaptı.

Bunun üzerine bugün bir açıklama yapan Assange, Tutukluluk halinin yasadışı bulunduğunu söyleyerek, "İngiltere Birleşmiş Milletler panelinin bulgularını kabul etmeli" dedi.

"Beş yıldır ailemden uzaktayım" diyen Assange, 5,5 yıllık tutukluluk sürecini eleştirdi. "İsveç ve İngiltere'nin hukuki argümanları geçersiz ve herhangi bir suçlama olmadan gözaltına alınmam hukuk dışı" diye konuşan Assange, Birleşmiş Milletler'e mahkeme kararı için teşekkür etti.

Birleşmiş Milletler'in keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubu olan BM Paneli, hazırladığı raporda, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan Assange'ın İngiltere'de keyfi olarak tutulduğunu bildirdi. Açıklamada, İngiltere ve İsveç'in Assange'ın özgürlüğünden mahrum bırakılmasına son verilmesi gerektiği kaydedildi.

Rapora göre, Assange İngiltere ve İsveç'ten tutuklu bırakılmasından dolayı tazminat da talep edebilecek.

Raporda şu ifadeler yer aldı: "Çalışma grubu, Assange'ın özgürlüğünden mahkum bırakılmasının birkaç şekliyle karşı karşıyadır: Londra'daki Wandsworth hapishanesindeki tutuklu kalması, bunu izleyen ev hapsi ve Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınma talebi.

Bu nedenle çalışma grubu, İngiltere ve İsveç'ten Assange'in güvenliği ve fiziksel sağlığının durumunu dikkate almaları, serbest dolaşım hakkını yerine getirmeleri ve uluslararası normlar tarafından haklarının garanti altına alındığından emin olmasının sağlanmasını talep etmektedir."

Ancak rapordaki kararın hukuki bir yaptırımı bulunmuyor.

Julian Assange, İsveç'te iki kadına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla açılan davada yargılanıyordu. İngiltere'de bulunduğu sırada İsveç'e iadesi istenen Assange, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınma talep etti. 2012 yılından bu yana Büyükelçilik binasında bulunan Assange, daha önce de ABD Dışişleri Bakanlığı gizli yazışmalarını internet sitesi Wikileaks aracılığıyla sızdırmasıyla tanınıyordu

Avustralya vatandaşı 44 yaşındaki Julian Assange, 3 yıldır sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nin balkonundan birkaç kez kamuoyuna seslenmiş, tutuklu kalmasının yasalara aykırı olduğunu dile getirmişti.

İngiltere polisinin binanın çevresinde 24 saat nöbet tutmasının getirisi İngiltere'deki vergi ödeyenlerin cebinden çıktığı gerekçesiyle eleştirilere neden olmuştu.

Binanın önündeki polis nöbeti geçtiğimiz ekim ayında sona erdirildi.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın sözcüsü Birleşmiş Milletler kararının, "saçma" olduğunu söyledi. Sözcü, "Kendisi için Avrupa çapında tutuklama kararı var" dedi ve Assange'ın ülkede rastgele gözaltına alındığı iddialarını reddetti.

Başbakanlık Sözcüsü, Ekvator Elçiliği'nde kalmanın Assange'ın kendi kararı olduğunu ve hukuki tutuklama emrini göz ardı ederek orada kalmanın kendi seçimi olduğunu ifade etti. - Londra

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Julian Assange İsveç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title