Haberler

Aso Başkanı Özdebir Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bizce Merkez Bankası birçok ülke faiz indirimine giderken faiz indiriminde geç kalmış, bu faiz indirimi de ekonomi soğuduktan sonra gelmiştir.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bizce Merkez Bankası birçok ülke faiz indirimine giderken faiz indiriminde geç kalmış, bu faiz indirimi de ekonomi soğuduktan sonra gelmiştir. Bu nedenle faiz indiriminin, piyasalar üzerinde bir etkisi olmadı. Bundan sonra da etkisi olacağını sanmıyoruz" dedi.

Özdebir, ASO Meclis Toplantısı'nda, her 5 gençten birinin işsiz olduğuna işaret ederek, işsizliği azaltmak için yatırımların artması, iş yapmanın kolaylaşması ve işyerleri üzerindeki gizli maliyetlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Özdebir, "Eğer üretim ve yatırım ortamını iyileştirecek tedbirler alınmazsa işsizlik yüksek oranlarda, büyüme de düşük oranlarda seyredecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de mevzuat ve bürokrasinin işleyiş biçiminin büyüme ve istihdam dostu olmadığını savunan Özdebir, "Ülkemiz cari işlemler açığı veriyor. Bu açığı azaltmak için yerli kaynaklarımızdan daha fazla yararlanmalıyız diyoruz. Ama bunu yapmaya kalkanı da canından bezdiriyoruz. Yeni bir sanayi yatırımı yapmaya kalkın, daha başta sermayenin yarısı üretime yönelik olmayan alanlarda harcanıyor. Bu nedenle tüm mevzuatı iş hayatını kolaylaştırmak için gözden geçirmek gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomik kazanımları devam ettirmek ve üst gelir seviyesinde bir ülke olmak için şimdiye kadar başardıklarının ötesine geçmesine ihtiyaç olduğuna işaret eden Özdebir, bunun için daha fazla teknolojik yabancı yatırımlarla verimlilik büyümesini devam ettirmek, inovasyonu teşvik etmek ve iş ortamını daha rekabetçi ve çekici bir hale getirmek gerektiğini kaydetti.

Libya'nın, Türk işadamlarını ülkeden çıkarma kararının üyelerini olumsuz etkileyeceğini belirten Özdebir, "Zaten alacaklarını bir türlü alamayan işadamları şimdi de milyarlarca dolarlık araç parkını kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Biz, hükümetin konuyla ilgilenerek soruna bir çözüm  bulmasını umuyoruz" dedi.

"Merkez Bankası mesajı ilk defa idrak etti"

Merkez Bankasının faiz indirimi kararına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özdebir, şöyle konuştu:

"Bizce Merkez Bankası birçok ülke faiz indirimine giderken faiz indiriminde geç kalmış, bu faiz indirimi de ekonomi soğuduktan sonra gelmiştir. Bu nedenle faiz indiriminin, piyasalar üzerinde bir etkisi olmadı. Bundan sonra da etkisi olacağını sanmıyoruz. Merkez Bankasının aşırı konservatif tutumunun acısını piyasa aktörleri olarak büyük bir ızdırapla ödüyoruz. Ülkemiz potansiyeli kadar büyüyemiyor, böyle devam ederse daha büyük sosyal sorunların da müsebbibi olacaktır.

Merkez Bankası bu kararıyla siyasi iradenin vermek istediği mesajı ilk defa idrak etti. Efektif reel kur açısından bakıldığında hala Türk lirası yüzde 15-16 civarında aşırı değerli. Önümüzdeki dönemde etrafımızdaki kargaşa ve dünyadaki büyüme sıkıntısı devam ettikçe ihracatımızı artırmakta zorluk çekeceğiz. Keşke Merkez Bankası bu faiz indirimini daha önce ve daha büyük oranlarda yapabilseydi de Türk ekonomisine, sanayisine farklı bir rekabet gücü kazandırabilseydi."

Kaynak: AA / Ekonomi

Ankara Sanayi Odası Nurettin Özdebir Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title