Haberler

Askerlik Yapana Erken Emeklilik

Güncelleme:

Kadınlardaki doğum borçlanmasının benzeri, erkekler için de geliyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, 1 yıl erken emekli oluyor.

Kadınların doğum süresince yaptığı borçlarını ödeyerek erken emekli olma hakkının bir benzeri erkekler içinde geliyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, 1 yıl erken emekli oluyor.

ASKERLİK ERKEN EMEKLİLİĞE KAVUŞTURUYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) sisteme göre, işe giriş tarihine göre askerlik borçlanan çalışanlar yaş şartlarını 1 yıl öne çekme imkanına kavuşuyor. Emeklilik için prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirmiş ve yaşı bekleyen milyonlarca vatandaş, erken emeklilik imkanına askerlik sayesinde kavuşuyor. Bunun için öncelikle işe giriş tarihiniz önemli. Askerlik borçlanması yaptığınız süre, bu tarihi borçlandığınız zaman kadar geri çekiyor. Böylece emeklilikteki yaş şartınız 1 yıl önceye gelirken, prim şartınız da 75 gün azalıyor.

İHTİYAÇ KADAR

Örneğin; 1993 yılında işe giren bir çalışan, borçlanarak bunu 1992'ye çekebilirse, 53 yerine 52 yaşında emekli olabiliyor. Askerlik borçlanmasının yaşı geri çekmesi için, askerliğin sigorta olunan tarihten önce yapılması gerekiyor.

MİKTAR BELLİ

Burada işe giriş tarihini size gereken kadar geri çekmek için, o kadar süre borçlanmanız yeterli oluyor. Borçlanma miktarı ise brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Şu anda en az borçlanma, brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. Bu miktar da 2014 yılı için aylık 362 lira 88 kuruş olarak belirleniyor.

PRiMi ARTIRIR

Askerliğini sigortadan sonra yapanların ise yine borçlanma imkanı bulunuyor. Fakat burada yaşı geri çekme durumu olmuyor. Eğer primler eksikse, bu sayede primler tamamlanarak yine erken emeklilik imkanı doğuyor. Yani 540 gün prime ihtiyacı olan bir çalışan, bunu 1.5 yıl çalışarak doldurmak yerine borçlanırsa 1.5 yıl erken emekli olabiliyor. Yedek subay olarak askerliğini yapanlar ise sadece yedek subay okullarında geçen süreyi borçlanabiliyor. (Kaynak: Takvim)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (6)

şahin:

18ay parası alıp 12 aygöstermek ssk da vurgun demek uyu vatandaş uyu

4
1
yanıtYanıtla
başkentli:

yatırdığın paranın 3 veye 4 katını alıyorsun

yanıt0
yanıt0
mehhhhmobilWeb@haberler.com:

mehhh diyecekler simdi koyunlar buda bir hizmetmis gibi cikariyorlar meydana yaaww arkadas askerlikteki sureyi sigortali saysaniza ayip deyilmi bunu hizmetmis gibi cikariyonuz

5
0
yanıtYanıtla
emekli:

Bilinmedik bir durum değil ki, bu kanun şu an yürürlükte isteyen herkes askerlik borçlanması yaparak emekliliği 1 yıl değil askerlik süresi kadar erken emekli olunabiliniyor. Örneğin ben 20 ay askerlik yaptım ve bu süreyi borçlanarak 20 ay erken emekli oldum.

1
0
yanıtYanıtla
günaydın:

Bu yeni çıkmadı, yıllardır uygulanıyor zaten, haber diye yazmışsınız.

0
0
yanıtYanıtla
kerem:

Sen adam gibi askerliğini 18 ay yapacaksın vatanın için. . . Sonra devlet baba diyecek ki sen 6, 480 TL de emeklilik için öde diyeceksin, oha be. . . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title