Haberler

Asansör Faciasında Torunlar İnşaat'a Takipsizlik

Güncelleme:

Mecidiyeköy'deki plaza inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasıyla açılan davada inşaat sahiplerine takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatta meydana gelen asansör faciasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Savcılık, İnşaat firmasının sahibi Aziz Torun ile Mehmet Torun, Emre Torun'un aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verdi. İddianamede 25 şüphelinin taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame şüpheliler arasında, asansör firmasının sahibi Geda Majör'ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaatın proje müdürü Murat Aytimur, Torunlar GYO'nun muhasebecisi Metin Karakoç, montaj işçileri Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları bulunuyor.

Asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçi ise iddianamede maktül, aileleri ise müşteki olarak yer aldı.

İddianamede inşaat şirketi Torunlar ile asansör firması Geda Majör arasımda asansör kurulumu, bakım onarım ve arızaların giderilmesi ile ilgili sözleşme imzalandığı belirtildi.

ASANSÖRCÜLERE EĞİTİM VERİLMEMİŞ

İddianamede asansör bakımı ve kullanımı için görevlendirilen Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç'ın 'asansör bakımı, kurulumu, arızaların giderilmesi ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı' ifade edildi. Bilirkişi heyetinin de asansör firmasından şüphelilerin 'eğitim raporlarının' istendiği ancak firmanın eğitimlere ilişkin bir belge sunamadığı belirtildi.

BİR SENE İÇİNDE 20 KAZA

İddianamede aynı inşaatta 29 Mayıs 2014 tarihinde de asansörün frenleme sisteminin devreye girmediği ancak işçilerin zarar görmeden kazayı atlattığı belirtildi. İnşaat firmasının 'iş kazası iç bildirim formunun' incelendiğinin belirtildiği iddianamede, bu inceleme sonucunda inşaatte bir yıl içinde 20 defa irili ufaklı iş kazalarının meydana geldiği vurugulandı.

CİDDİ İNCELEME İÇİNDE OLMALIDIR

Savcılık,yapılan incelemelerde sorumluların meydana gelen kazaların önceden önlenmesi konusunda ciddi çalışma içinde olmadıklarını ifade etti. Kazanın yaşandığı günün sabahı uzun süreli arıza yaşandığı ancak bu arızanın nasıl ve ne şekilde giderildiği konusunun raporlanmadığı vurgulandı. İddianamede olaydan birgün önce de asansör kazasının yaşandığı ifade edildi.

NETİCEYİ İSTEMEDİLER

İddianamede, "Asansör bakım ve onarımından sorumlu Geda Majör'ün idari ve teknik sorumluları ile sahada görevli iş güvenliği sorumluları ve Torun Center Projesini hayata geçiren idare ive teknik personelin öngördügü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi nedeniyle taksirlerinin yoğunluk kazandığı ve şüphelilerin taksirlerinin , bilinçli taksir düzeyinde olduğu anlaşılmıştır."denildi.

İDDİANAMEDE BİLİRKİŞİ RAPORUNA ATIF YAPILDI

İddianamede kaza ile ilgili savcılık talimatıyla oluşturulan bilirkişi heyetinin raporuna da atıf yapıldı. Rapora göre asansör kazasında asansörü kullanan maktüle eğitim verildiğine ilişkin de herhangi bir belge sunulamadı.Tüm sorumluluğun kiracı firma Torunlar'a ait olduğunun ifade edildiğine dikkat çeken bilirkişi heyeti, "Asansör firması ile yapılan sözleşmenin bazı maddeleri ve kullanım klavuzunda yazan ilgili maddaler ışığında somut olaydaki iş kazasında kiralayanın (Geda Majör) sorumluluğu bulunmaktadır" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Mecidiyeköy Emre Torun Aziz Torun Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (31)

....:

Bu adalet elbet birgün herkese lazım olacak. Bu kadar vicdansızlığa göz yummak hak değil. .

16
0
yanıtYanıtla
muzo:

akp adaleti

16
0
yanıtYanıtla
MALATYALI44:

OKADAR YOL YAPTILAR KÖPRÜ YAPTILAR GÖZÜNÜZE DİZİNİZE DURSUN:))))

10
6
yanıtYanıtla
ahmet kaya:

ne bekleniyordu ki zaten. çok şaşırmadım ben. bunlar bu işin doğasında var.

16
0
yanıtYanıtla
AKPLİ:

DAİMA MİLLET DAİMA HİZMET. . . . AK PARTİ. . . . .

10
6
yanıtYanıtla
Demokrat:

Hokkabazın arkadaşı işte, o zaman adalete gerek kalmıyor.

13
0
yanıtYanıtla
Sancar:

Siz dua edinde ölen yakınları dayak yemedi. Havuz medyası yalanlarıyla Hadi gidin uyumaya devam edin.

12
0
yanıtYanıtla
KAAN:

KILIÇDARA BİKERE ŞANS VERİN HÜKÜMET OLSUN AKPDEN İYİDİR

11
1
yanıtYanıtla
kerim:

hsyk işe yarıyor arkadaşlar

12
0
yanıtYanıtla
AS.Ş:

BAŞKA NE BEKLENİR Kİ Bİ KAÇ MİLYON DOLAR BİDE KOL SAATTİ. ONDAN SONRA SEN GİT EVİNE RAHATINA BAK EVLET HALEDERİZ DİYORLAR ALLAH BELANIZI VERSİN O İŞÇİLERİN İKİ ELİ YAKANIZ DA OLSUN GECENİZ GÜNDÜZÜNÜ HARAM OLSUN

11
0
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title