Haberler

Aşağı Saksonya Eyaleti Meclisi Yabancıların Seçimlerde Oy Kullanması İçin Harekete Geçti

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi, Türklere ve diğer Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan yabancılara yerel seçim hakkı sağlamak üzere harekete geçti.

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi, Türklere ve diğer Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan yabancılara yerel seçim hakkı sağlamak üzere harekete geçti. Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Belit Onay, meclise eyalette yaşayan Türk ve AB vatandaşı olmayan yabancıların yerel seçimlerde oy kullanma hakkını engelleyen yasaların düzeltilmesi ve bu kararın eyaletlere verilmesi yönünde önerge verdi. SPD-Yeşiller koalisyonu Türk kökenli milletvekilinin önergesini gündeme aldı. Önümüzdeki günlerde genel kuruldan geçmesi beklenen önergeyle eyalet meclisi Federal hükumetle görüşüp, anayasanın değişmesini talep edecek. EYALETLER KARAR VERMELİ

Almanya'da yaşayan ve oy hakkı bulunmayan göçmenlerin bu haktan yararlanması gerektiğini, bunun sık sık konuşulduğunu ancak Anayasal engeller nedeniyle hayata geçmediğini anlatan Belit Onay, Aşağı Saksonya eyaletinde yaklaşık yarım milyon yabancı ülke vatandaşı yaşamaktadır. Alman pasaportu olmayan bu insanların yaklaşık 300 bini Avrupa Birliği vatandaşı değildir. Bu insanlar yıllardır yaşadıkları, vergi ve emek verdikleri kentlerde oy hakkından mahrum bırakılmaktadırlar. Demokrasi açısından bu çok önemli bir eksiklik. Vatandaşlarımız kendi mahalle, şehir ve belediyelerdeki gelişmelere ve karar mekanizmalarına hiçbir şekilde etki edemiyorlar ve dahil olamıyorlar. Bu konuda ilk adımı Bremen Eyalet Meclisi attı ancak onların yabancıların oy kullanma kararı eyalet mahkemesinden döndü. Biz ise doğrudan federal hükümetin konuyla ilgili yeniden düzenleme yapmasını ve bu kararı eyaletlere bırakmasını istiyoruz. Biz eyalet olarak göçmenlerin oy kullanması taraftarıyız dedi. DİL TESTİ Evli birçok Türk çiftin birleşmesine engel Almanca Dil Testi konusunda da bir açıklama yapan Onay, " Konu federal konseyde. Aşağı Saksonya Eyaletinin talebi üzerine Eyaletler Meclisi dil testinin kaldırılması yönünde karar aldı. Eyaletler Meclisinin bu kararı çok önemli. Top şimdi Merkel hükümetinde. İnşallah buradan olumlu bir cevap çıkar. Olumlu cevap çıkmasını da bekliyoruz çünkü eyaletler meclisinin kararı göz ardı edilemez. Bu testin kalkması da lazım. Yasal olmayan bir uygulama. Bunla ilgili Avrupa ve yerel mahkemelerin çok net kararları var. Yüzde yüz kalkar diyorum diye de bilgi verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title