Haberler

"Artuklu'dan Irak'a Ortak Kültürün İzinde" etkinliği düzenlendi

Güncelleme:

Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından büyük bir katılımla organize edilen "Artuklu'dan Irak'a Ortak Kültürün İzinde" adlı etkinlik programı Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Mevlana Kültürel Etkileşim Programı kapsamında hazırlanan "Artuklu'dan Irak'a ortak Kültürün İzinde" isimli proje uyarınca Mardin'i ziyaret eden; Erbil Hawler Üniversitesi ile Zaho Üniversitesi'ne bağlı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde eğitim gören elliye yakın öğrenci ve akademisyen grubunun katıldığı etkinlik programında, Mardin Valisi Mustafa Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ve Edebiyat dünyasının tanınmış şair ve yazarlarından Mehmet Atilla Maraş hazır bulundu.

Selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, dillerin, dinlerin ve medeniyetlerin bir arada bulunduğu, aynı toprağı paylaştığı, aynı kültür ve medeniyet içerisinde yoğrulduğu bir havzada bulunan Mardin'de, Kuzey Irak'tan gelen öğrenci ve akademisyenleri ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bölgenin Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla ve Süryanisiyle yıllardır bir arada yaşadığını ve Diyarbakır'dan başlayıp Kerkük'ün Süleymaniye'nin tepesine, Halep'in ötesini de kapsayan coğrafya içerisinde yaşayanların tamamının; Arapça, Kürtçe ve Türkçe'yi birlikte kullandığını hatırlatan Ağırakça; "Hepimiz müştereken bu toprakların insanı olarak bir arada yaşadık ve gönüllerimiz İslami bağlarla birbirine bağlanmış bir kitle olarak yaşamaya devam ediyoruz. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Irak'ın Kuzeyi, tarih boyunca hep birlikte var olmuştur" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Zaho, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük Üniversitesi ile birlikte sürekli irtibat halinde olduğunu ve müşterek ilmi projeleri hayata geçirdiklerine dikkat çeken Ağırakça, bu ziyaretin yükseköğretim kurumları arasındaki mevcut ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir kilometre taşı şeklinde görüldüğünü
vurgulayarak üniversite olarak Kuzey Irakta bulunan üniversitelere yapılacak ziyaretlerle bu kültürel etkileşimi hep birlikte sürdüreceklerinin altını çizdi.

Kuzey Irak'tan gelen öğrenci ve akademisyenlerin, Türk Dili Edebiyatı ve Kültürü üzerine yapılan seminerlere katılımları sağlanarak, tarih ve kültür gezileri kapsamında Urfa, Midyat, Hasankeyf gibi tarihi yerlere kültürel gezilerin düzenlendiği bildirildi.

Etkinlik, Şair- Yazar Mehmet Atilla Maraş'ın Türkiye'nin kültürel özünü yansıtan etkileyici şiirlerini okumasının ardından toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mardin Artuklu Üniversitesi Ahmet Ağırakça Mardin Irak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title