Haberler

Arınç: Seçimlerden Sonra İlk İşimiz İsrail'den Tazminat

Güncelleme:

Başbakan Yardımcısı Arınç, Mavi Marmara'da ölen 9 Türk için İsrail'in ödeyeceği tazminatla diplomatik ilişkilerin düzeleceği ihtimalini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İsrail ile yürütülen tazminat görüşmelerinde son aşamaya gelindiğini belirterek, "Seçimlerden sonra ilk işimiz, tazminat konusunu hukuki bir belge olarak bağlamaktır. Bu başarıda en büyük pay da ABD Başkanı Obama'ya aittir" diye konuştu.

"SEÇİMLERDEN SONRA İLK İŞİMİZ..."

Arınç, dün Ağrı dönüşü uçakta Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Mavi Marmara'da İsrail'in ödeyeceği tazminat konusunda, İsrail'den nihai metnin yaklaşık 1 ay önce geldiğini, konunun seçimden sonra ele alınacağını söyledi. Arınç, "Son mutabakat bir ay kadar önce İsrail'den geldi. Ancak bu süreçte, görüyorsunuz, onlar meşgul, biz meşgulüz. Seçimlerden sonra ilk işimiz, tazminat konusunu hukuki bir belge olarak bağlamaktır. Daha sonra da bu belge onay için TBMM'ye gider" dedi.

"DİPLOMATİK ADIMLAR ATILABİLİR"

Hukuki belgenin imzalanmasının ardından Meclis onaylarını beklenmeden İsrail ile diplomatik ilişkilerin eski düzeyine çıkarılabileceğini belirten Arınç, şöyle devam etti: "Seçimden sonra o son mutabakat metnini tekrar gözden geçireceğiz. İki hükümetin kabul edebileceği bir sözleşmeye dönüştüreceğiz. Sözleşmeyi imzaladığımız anda, İsrail'le ilişkilerde diplomatik düzeyde eski noktaya gelebiliriz. Karşılıklı olarak büyükelçi atamalarını başlatabiliriz. Parlamento onay süreci de bundan sonra, gecikmeden tamamlanır".

İSRAİL'LE SÖZLEŞME

Arınç, Mavi Marmara'da hayatını kaybeden 9 kişi ve yaralananlar dışında, gemiye yönelik tahribatın da tazmin edileceğini kaydederek, "Bizim gönlümüzden geçen rakamı sağlayamayız. Uluslararası hukuka göre daha önce bu tip olaylarda ne kadar tazminat ödendiyse, onu talep edebiliriz. Türkiye'nin istediği ölçüde son noktayı koymuşlardır. Türkiye ve İsrail arasında bir sözleşme olabileceğinden söz edilebilir" dedi.

"EN BÜYÜK PAY OBAMA'YA AİT"

İsrail'le varılacak uzlaşmada ABD Başkanı Barack Obama'nın çok önemli rol oynadığını vurgulayan Arınç,
"Geçtiğimiz yıl, yine Mart ayında, Başkan Obama'nın İsrail ziyareti sırasında Netanyahu Türkiye'nin şartlarını kabul edebileceğini açıkladı. Bu, diplomasinin başarısıdır. Bu başarıda en büyük pay da ABD Başkanı Obama'ya aittir. Başkan Obama İsrail hükümeti nezdinde ağırlığını koydu, Türkiye ile uzlaşılmasını rica etti" diye konuştu.

20 MİLYON DOLAR ÖNERİLDİ

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi şubat ayında, ismi açıklanmayan Batılı kaynaklara dayanarak İsrail'in 20 milyon dolar tazminat ödemeyi teklif ettiğini iddia etmişti. Gazetenin kaynaklarına göre, Ankara ilk önce 30 milyon dolar istedi, İsrail ise 15 milyon dolar önerdi. Diplomatik kaynaklara göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha sonra 20 milyon dolar ödenmesine karar vererek 'anlaşmayı sağlama almak' için fazladan 3 milyon dolar verilmesini de kabul etmişti. Bir ay önce İsrail basınında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Netanyahu'yu anlaşmayı nihaileştirecek son imzayı atmaması nedeniyle Obama'ya 'şikayet ettiği' iddiaları yer almıştı.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Bülent Arınç Barack Obama Marmara İsrail Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (76)

cemrecemre.cevikoz@gmail.com:

Hahahaha. Seçimler bitsin paraları alalım, gözler fıldır fıldır baksana

29
21
yanıtYanıtla
EMREemrah_avci-_-@hotmail.com:

VAROLUN HEP SİZ YAŞASIN APK HUKUMETİ

14
36
yanıtYanıtla
osmanosman@hotmail.com:

Devletin kasasında çalacak para kalmadı mı?

31
14
yanıtYanıtla
ahmetwwwahmet@hotmail.com:

aptal adam o paraları mavi marmarada şehit olanlar olaca bület arınç değil ama siz anlamazsınız

yanıt0
yanıt0
demokraterdog@gmx.de:

Ilk işleri Silivriye hazırlanmakdır, uzun tatil yapıcaklar.

32
11
yanıtYanıtla
DON KİŞOTiskarabulut@hotmail.com:

Padişahsınız, Kralsınız, Başkansınız, BOP Eş Başkanısınız, Sultansınız, Halifesiniz siz ne derseniz o olur. Yeter ki DİNİ alet etmeyin.

28
14
yanıtYanıtla
ömer beykajmerhanif_19@hotmail.com:

kaç senedir tık yok seçimden sonra yapacağız diyorsunuz.. laf....siz önce mavi marmaradan sonra bürokratların israillde ticaretinin nasıl daha arttığına cevap verin

34
7
yanıtYanıtla
ZenciKamil@yahoo.de:

Yani yine secim Yatirimi Secimlerden sonra Secimleri alirsak yapariz almazsak na alee olan oldu misali. Ya ne bicim adamlarsiniz Her seyiniz santaj her yeriniz kokmus. Yeter be bu kokusmuslugunuz defolun gidin yada def edeileceksiniz

19
18
yanıtYanıtla
Alparslanarslanalp@gmail.com:

Zarrab'ın söylediği doğru demek ki bunların tek derdi para baksana israille ilişkileri düzeltmek için parayı almaları yeterliymiş... peki sayın arınç gazzede bu adamların yaptıkları vahşet sizin aldığınız parayla bitecek mi...

28
9
yanıtYanıtla
zenci türkibrahimordu69@hotmail.com:

zırto kardeş.at gözlüklü arkadaş.sen yemin ederim gazzedeki tüm müslümanların hemen bu gün ölmesini istersin.artık sizin hiç bir düşüncenizin değer ve ehemmiyeti kalmamıştır.tazminata gelince siz bunu dillendiremezdiniz bile.bak apo bu kadar hain olmayın.sonuçta bu ülkede yaşıyorsun

yanıt0
yanıt0
Tüm 76 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title