Haberler

Ara Seçim Olabilir !

Güncelleme:

Reuters, Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesinin ardından ilginç bir iddia ortaya attı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), hakkında 1 yıl 8 ay hapis cezası verilen KCK tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğini oybirliğiyle düşürmesi siyasette deprem etkisi yarattı.

Türkiye'deki siyasi gündemi yakından takip eden yabancı haber ajanslarından Reuters'ta yayımlanan bir analizde, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, BDP'lilerin Meclis'i boykot etmesi halinde ara seçimin gündeme gelebileceği öne sürüldü.

HATİP DİCLE'NİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

"Türkiye 'Kürt milletvekillerinin' Meclis boykotuyla karşı karşıya" ifadesinin kullanıldığı Reuters analizinde, 28'den fazla milletvekilinin ya da 550 sandalyeli Meclis'in yüzde 5'inin toplu olarak istifa etmesi halinde ara seçimlerin gündeme gelebileceği belirtildi.

Reuters, Hatip Dicle'den boşalacak koltuğun yeni sahibinin ise AK Partili bir milletvekili olmasının beklendiğini yazdı.

İSTİFALAR İÇİN MECLİS ONAYI GEREKİYOR

Bununla birlikte Reuters'ın analizinde, istifaların kabul edilebilmesi için Meclis'ten onay alınması gerektiği yönünde bir ifadeye yer verilmedi.

DTK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Demokratik Toplum Kongresi olağanüstü gündem ile toplandı.

"KARARI TANIMIYORUZ"

Toplantının ardından DTK tarafından yapılan açıklanan sonuç bildirgesinde sert ifadeler kullanıldı. Hatip Dicle'nin Diyarbakır'da en çok oy alan aday olduğunun vurgulandığı açıklamada kararın hukuki olmadığı savunuldu ve DTK'nın kararı tanımadığı ilan edildi.

Kararın sadece YSK tarafından değil, devlet ve hükümet tarafından verildiğinin iddia edildiği DTK bildirisinde, "AKP Hükümeti, doğacak her türlü kaostan sorumludur" ifadesi kullanıldı.

Bildiride Kürt sorununa yönelik barışçı çabanın engellendiği savunuldu.

AKP Hükümeti ve ana muhalefeti kararın geri alınması için TBMM'yi duruma acilen el koymaya davet eden DTK yetkilileri, BDP'ye de meclis grubunu bir an önce toplayıp, Meclis'e gitmeyeceklerini tüm dünyaya açıkça deklare etmeye çağırdı.

İşte o açıklamadan satır başları...

Toplantımızın sonuç bildirgesini paylaşıyoruz.

Sayın Hatip Dicle hakkında YSK'nın verdiği karar üzerine toplantımız tek gündemle sonuçlanmıştır.

Sayın Dicle halkımızın meşru temsilcisidir. Buna göre daimi meclisimizin YSK tarafından verilen kararı tanımadığını belirtmek isterim.

AKP hükümeti doğacak her türlü kaostan sorumlu olacaktır.

DTK bu kararları almıştır:

Başta hükümet ve muhalefet olmak üzere TBMM duruma acil olarak el koymalıdır.

Bu karar acilen geri alınmalıdır. Tüm halkımızı yurtsever seferberlik ruhuyla tepki göstermeye çağırıyoruz.

Demokratik özerkliği tüm kurumlarıyla sahiplenmeye çağırıyoruz.

BDP'nin MYK'sını ve meclis grubunu toplayarak "Bir eksik bile olsa Meclis'e gidilmeyeceğini" ilan etmeyi tavsiye ediyoruz.

Başta AB ve BM olmak üzere tüm örgütlerini Türkiye'yi kınamaya davet ediyoruz.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title