Haberler

    Apple'ın İos 8'deki Sağlık Uygulaması Detayları

    Sağlık uygulaması Healthbook neler sunacak?

    Hasan Uğur Nayır - -

    Spor ve sağlık uygulamaları uzun zamandır mobil dünyada yer alıyordu. Ancak üreticiler son dönemlerde bu konu üzerine biraz daha yoğunlaşmaya başladı. Tabii ki spor ve sağlık için mobil servislerden birçok örnek de var. Apple'ın bu gelişmeler karşısında geri kalmayacağı ve bir şeyler deneyeceği iddia ediliyordu. Patent ofisinde ortaya çıkan kalp atışı sensörü, adım ölçer gibi patentler de kanıtlardan biriydi. iOS 8'in sızan ekran görüntülerinde Healthbook sağlık uygulaması gözükmüştü. Apple hakkında yaptığı haberlerde sağlam bir sicili olan 9to5mac, sağlık uygulaması Healthbook'u masaya yatırdı.


    Healthbook


    Healthbook kullanıcı arabirimi büyük ölçüde Passbook uygulamasından esinlenmiş. Healthbook'un sağlık ve fitness daha verilerini izleme yeteneğine sahip olduğu gözüküyor. Test sonuçlarında olan bu.



    Uygulamada her kategori farklı bir kart ve renkte sunulmuş durumda. Kullanıcı bunları kendine göre de düzenleyebilecek. Resimde de gözüktüğü üzere kalp atışı, kan basıncı, fiziksel aktivite, kan şekeri, uyku, solunum hızı gibi noktalara ilişkin bölümler ve veriler yer alıyor. Diğer yayınlarda raporlananların aksine görüntüler Apple'ın nem seviyesini izleme üstünde çalıştığını gösteriyor. Ayrıca diğer söylenenlerle çelişenler var. Bu görseller stres veya gebelik üstüne verilerin izlediğini içermiyor. Apple belki bu işlevleri daha sonra uygulamaya ekleyebilir, ama şimdilik yok gözüküyorlar. Belki geliştirme aşamasında da olabilirler.


    Fitness özelliği


    Fitness için etkinlik, ağırlık ve beslenme olmak üzere üç sekme yer alıyor. Fitness takip yazılımı App Store ve diğer platformlarda yayınlanan uygulamalara da benziyor. Atılan adımlar, yakılan kalori, kaç km yüründüğü gibi detaylar veriliyor.


    Ayrıca ağırlık sekmesinde boy ve kilo bilgileriyle birlikte BMI (Vücut Kitle İndeksi-Body Mass Index) ve vücut yağ yüzdesi gibi istatistikler de sunuluyor. Aktivite ve ağırlık işlevleri kullanıcıların bir gün, bir hafta, bir ay ve yıl boyunca fitness'ta neler olduğunu gösteriyor. Hatta görselleştirmek için bir grafik de sunuyor.


    Healthbook'un sundukları sadece bu kadarla sınırlı değil. Beslenme hakkında da veriler sunuyor. Gıda alımı, diyetin ne kadar sürdüğü bunlardan bazıları. Jawbone uygulamasına benzer diyebiliriz. Tek bir uygulama içinde fitness, kilo takibi ve diyet birleştirilerek güçlü bir kombinasyon oluşturulmuş gözüküyor.



    Fitness yani spor konusunda ise Apple önemli bir isimden yararlanıyor. Daha önce Apple'ın Jay Blahnik'i işe aldığı ortaya çıkmıştı. Blahnik, Nike dahil birçok firmada çalışmış ve fitness konusunda oldukça uzman biri. Muhtemelen Apple'ın Healthbook uygulamasında tecrübelerinden ve fikirlerinden yararlanıldı.


    Kalp hızı ve kan basıncı


    Sağlıkla ilgili önemli noktalardan biri kalp atışı ve kan basıncı. Kalp hızı çeşitli mobil uygulamalar veya spor ekipmanlarıyla ölçülebiliyor. Ama kan basıncı ölçümü biraz daha farklı. Healthbook BPM (Dakika başına atış-Beats Per Minute) kalp atışı ve nabız verilerinin yanı sıra, kan basıncı verilerini de gösteriyor. Kan basıncının sistolik ve diastolik verileri de bunların içinde. Mesela Samsung'un Galaxy Gear Fit'i kalp atış hızını ölçebiliyor. Ancak kan basıncı işlevselliği ise yok.


    Kan tahlili, oksijen doygunluğu ve kan şekeri verileri


    Healthbook'un en dikkat çekici yanlarından biri ise kanla ilgili detayları. Kan tahlili olarak da diyebileceğimiz Bloodwork'un şu an hangi özellikleri sunacağı belirsiz. Hastaneler, hastaların karaciğer, böbrek, kalp gibi fonksiyonlarını izleyebilir. Kan sonuçları ise e-posta veya faks yoluyla hastalara dağıtılıyor. Apple bu sistemi biraz daha hızlandırma peşinde olabilir.


    Oksijen doygunluğu bir kişinin solunum hızını ölçmek ve nefes alışverişi bağlamında önemli bir nokta. Kandaki oksijen oranını ortaya koyuyor. Oksijen doygunluğunu ölçmek için çeşitli cihazlar var. Apple geçtiğimiz yıl bu konuda uzman olan Dr. Michael O'Reilly ile iş birliğine girişmişti.


    Healthbook'un en dikkat çekici kısımlarından birisi ise kan şekeri işlevselliği. Amerikan Diyabet Derneği 2013 istatiktiklerine göre ABD'de 26 milyon diyabet hastası var. App Store'da kan şekeri için birçok uygulama bulunuyor. Ancak Apple kan şekerini dahili olarak sunacak. Şu anda kan şekeri işlevselliğinin özellikleri tam olarak bilinmiyor. Ama belirtilenlere göre Apple Healthbook'un tüm kısımlarını detaylıca geliştirmeye devam ediyor.


    Solunum ve sıvı tüketimi


    Healthbook'ta sunulan diğer iki ilginç özellik. Sıvı tüketimi özellikle sporcular için önemli. Vücuttaki su kaybı, kritik seviye ve ne kadar sıvı ihtiyacı olduğunu sunacak gözüküyor. Solunum hızı ise bir kişinin dakika başına aldığı nefes miktarının ölçüsü. Solunum oranı verileri kandaki oksijen düzeyini ölçmek için kullanılan teknolojiyle birlikte ölçülebilir duruyor. Şu anda solunum oranlarını izleme konusunda özellik sunan giyilebilir cihaz yok.


    Uyku


    Fitness ve kan olur da uyku takip olmaz mı? Healthbook'un sunduğu diğer yeteneklerden biri de kullanıcının uyku durumunu ölçmek. Tam olarak detayları belli değil. Bazı bilinmeyen ayrıntılar var. Cevaplar ise Roy Raymann'da saklı. Raymann ve ekibi daha önce Philips'te çalıştı. Uyku Tecrübesi laboratuarını kurdu. Araştırmalarda uyku düzeni, kalitesi ve uyanıklık süreleri ele alındı. Yüksek ihtimalle Healthbook'un uyku özelliğindeki katkısı yüksek.


    Aslında uyku izleme uygulamaları var. Kullanıcının uyku zamanını ölçüyorlar. Grafikler sunanlar da var. Healthbook'un uyku işlevselliği bu şekilde olabilir.



    Acil durum kartı


    Sağlık, uyku, spor, kan detayları derken Apple kullanıcıların kritik verilerini de unutmuyor. Acil durum kartı kullanıcının ilaç bilgileri, kilosu, göz rengi, kan grubu, organ bağış durumu ve konumunu saklamak için yardımcı olacak. Bu bilgiler acil bir durumda doktor ya da sağlık görevlisinin hastayı tanıması ve tedavi etmek için çok önemli. Acil durum kartında kullanıcıların acil iletişim bilgileri de olacak. Örneğin aileden birisinin kayıtlı telefonu olabilir. Muhtemelen acil durum bilgilerine iPhone'un veya iOS cihazın kilit ekranından da ulaşılabilecek.



    Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Uğur Apple Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title