Haberler

Antep Fıstığında Üretim Hedefi 300 Bin Ton

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 170 bin ton bandındaki Antep fıstığı üretiminin 300 bin tona çıkmasını hedeflediklerini bildirdi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 170 bin ton bandındaki Antep fıstığı üretiminin 300 bin tona çıkmasını hedeflediklerini bildirdi.

GTB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ekonomi Bakanlığının desteğiyle GTB koordinesinde yürütülen "Antepfıstığı Büyüyor-Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi" (UR-GE) Projesi, sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu, GTB üyesi işletme temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Antep fıstığının tanıtımına yönelik 2017 yılı içerisinde yapılması planlanan faaliyetlere ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'nin Antep fıstığında gen merkezi olduğunu ve meyvenin tüm dünyaya Anadolu'dan yayıldığını aktaran Tiryakioğlu, Antep fıstığında duraklama döneminin geride kaldığını ve artık atılım yapma zamanı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin Antep fıstığı yetiştiriciliği konusunda özellikle son yıllarda önemli aşamalar katettiğini vurgulayan Tiryakioğlu, üretimde geleneksel yöntemlerin artık yavaş yavaş yerini modern tarım anlayışına bıraktığını belirtti.

Tiryakioğlu, şöyle devam etti:

"Bölgemizde daha önceleri uzun yıllar içerisinde meyve vermesinden dolayı kıraç topraklarda yetiştirilen Antep fıstığı artık daha verimli topraklarda aşılı olarak yetiştirilmeye başlandı. Ağaç sayısının hızla arttığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulama yönteminin de tam olarak benimsenmesi durumunda üründe yaşanan periyodisite (bir yıl ürün verip, diğer yıl vermeme) etkisi azalarak dekar başına elde edilen yıllık verim daha da artacaktır. Bu bağlamda 2015 yılında 144 bin ton, 2016 yılındaysa 175 bin ton olan rekolte artışları gelecek adına bizlere umut veriyor."

Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminde ve ihracatında dünya lideri olabileceğine işaret eden Tiryakioğlu, "Yeşil altın Antep fıstığında artık yükselişe geçtik. Bu sektörde önümüz açık. 6-7 yıl içerisinde şu an 170 bin ton olan toplam üretim bandımızın 300 bin ton seviyelerine kadar çıkmasını hedefliyoruz. İç pazara rahatlıkla yetecek olan ürünümüz ihracatımız için de önemli bir gelir kalemi oluşturacak." ifadelerini kullandı.

Sektördeki işletmecilerin ihracatçı konumuna geçmesini ve hedef pazarlara yönelmesini istediklerini aktaran Tiryakioğlu, UR-GE projelerini tanıtım atağına kalkmada kendilerine yardımcı olacak önemli bir fırsat olarak gördüklerini vurguladı.

Toplantıda proje kapsamında katılımcılara verilmesi planlanan danışmanlık hizmetleri hakkında bilgiler aktarıldı.

Özellikle yurt dışı faaliyetlerinde küme halinde hareket etmenin hedef pazarlara daha hızlı şekilde ulaşılmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Ticaret Borsası Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title