Haberler

Antep Fıstığı Rekolte Tahmin Eğitimi

Güncelleme:

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu, Antepfıstığında sağlıklı rekolte tahmininin sektörün ileriye dönük planlarına ve yatırımlarına pozitif etki sağlayacağını söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığında sağlıklı rekolte tahmininin, sektörün ileriye dönük planlarına ve yatırımlarına pozitif etki sağlayacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Borsası işbirliğiyle 'Antepfıstığı Rekolte Tahmini Eğitimi' düzenlendi. GTB'de gerçekleştirilen eğitime Antepfıstığı üretiminin yapıldığı Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Siirt gibi çeşitli illerden gelen çok sayıda sektör temsilcisi ve teknik görevli katıldı.

Eğitim toplantısının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antepfıstığıyla ilgili son iki yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmaların artık meyvelerini vermeye başladığını söyledi. GTB'nin girişimleriyle oluşturulan Antepfıstığı Ortak Akıl Heyeti'nin sürdürdüğü çalışmalarda önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Tiryakioğlu, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker'in değerli katkılarıyla kültürel ürünümüz Antepfıstığının korunması ve üretimin arttırılmasına yönelik son dönemlerde ciddi adımlar atılmaya başlandı. Geçen yıl şehrimizde ve Ankara'da yapılan toplantılarda Antepfıstığı için bir yol haritası belirlendi ve bunun ilk maddesi de Antepfıstığında sağlıklı toplam ürün tahmini yapılması yönündeydi. Bu görüşmelerde bölgedeki Antepfıstığı üretimi yapılan illerdeki teknik personellerle ortak bir metot üzerinde çalışılması fikri benimsendi. Bugün bu metodu sizlerle paylaşacağız" dedi.

Antepfıstığı üretiminde rekolte tahmininin bir çok sektörü doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Tiryakioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Antepfıstığında bir yıl sonraki rekolteyi tahmin edemezsek, ileriye dönük planlamalarımıza da doğru yön veremeyiz. Bu nedenle tahmin çalışmaları üretici ve işletmeciler kadar bu sektörle bağlantılı diğer tüm iş kollarını da yakından ilgilendirmekte. Önümüzdeki süreçte sizlerin desteğiyle geliştirilecek yeni tahmin metodunun sektöre çok daha net fikirler vereceğine inanıyorum. Şehrimizde ve bölgemizde Antepfıstığı üretimi her geçen gün artıyor. İleriki 7-8 yıl içerisinde 300-400 bin tonların oluşacağı bir rekolte öngörmekteyiz. Bunun mutlaka alt yapısını şimdiden oluşturmak zorundayız. Rekolte tahmini, işletme, hijyen ve depo altyapısı gibi önemli unsurları şimdiden tamamlayarak geleneksel yöntemleri sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknolojiye dönüştürmemiz gerekiyor."

Antepfıstığı ile alakalı son iki yıldır önemli bir lobi faaliyeti sürdürüldüğüne dikkat çeken Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan ise rekolte tahmin çalışmaları konusunda izlenilecek yol haritası hakkında bilgiler verdi. Rekolte tahmin metodu konusunda, Antepfıstığı üretimi yapılan tüm bölge illerle ortak hareket edileceğini aktaran Aslan, yeni metodun fındıkta uygulanan metotla aynı olacağını dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Birim Koordinatörü Ercan Türktemel de, geçen yıl sürdürülen ortak toplantılar çerçevesinde Antepfıstığı eylem planı oluşturulduğunu hatırlatarak, bu plan doğrultusunda ilk hedeflerinin doğru rekolte tahmini olduğunu söyledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Ticaret Borsası Kahramanmaraş Şanlıurfa Kilis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title