Haberler

Antalya Trafiğini Bisikletli 10 Bin Kadın Rahatlatacak

Motorlu araç sayısında 1 milyona yakın araçla Türkiye dördüncüsü, motosiklet sayısında ise İstanbul’dan sonra Türkiye ikincisi olan Antalya’da sıkışan trafiği bisikletli kadınlar rahatlatacak.

Motorlu araç sayısında 1 milyona yakın araçla Türkiye dördüncüsü, motosiklet sayısında ise İstanbul'dan sonra Türkiye ikincisi olan Antalya'da sıkışan trafiği bisikletli kadınlar rahatlatacak. Muratpaşa Belediyesi, 10 bin kadına 1 yıl içinde bisiklet eğitimi verip motorlu taşıt kullanımını düşürmeyi hedefliyor.

Antalya'da Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Bisiklet Derneği işbirliğiyle kadınlara yönelik "Sağlık İçin Pedal Çevir" sloganıyla düzenlenen bisiklet kursu başladı. Bisikleti yaygınlaştırmak, sağlıklı ve hareketli bir yaşama destek için düzenlenen kursa özellikle emekli ev kadınları yoğun ilgi gösterdi. Kimi kadınlar yıllar sonra yeniden bisiklet kullanırken, bazıları ise hayatlarında ilk kez pedal çevirmenin mutluluğunu yaşadı. Bir hayli heyecanlı olduğu gözlemlenen kadınlardan denge problemi yaşayanlara eğitmenler koltuk ve gidondan tutarak destek verdi.

"Amaç sağlıklı ve hareketli yaşam"

Muratpaşa Belediyesi Spor İşleri Müdürü Özer Bedir, belediye olarak her yaştan bireyin spor yoluyla eğitimlerine katkı vermenin vazgeçilmezlerinden biri olduğunu vurguladı. Sağlıklı ve spor yapan toplum hedefleri çerçevesinde kadınların bisiklet kullanmasını öne çıkaran bir çalışmayı Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'ın direktifleri doğrultusunda hayata geçirdiklerini belirten Bedir, "Amacımız insanlarımın sağlıklı ve hareketli bir yaşamları olmasını istiyoruz. Muratpaşa Belediyesinde kadınlarımıza yönelik bir bisiklet eğitimi çalışması başlattık. Belediyemize tahsis edilen bisikletleri halkımızla buluşturduk. Bisiklet kullanmayı öğrenen vatandaşlarımızın bisikleti işlerine giderken kullanmasını istiyoruz" diye konuştu.

En önemli sorunun bisiklet yolunun az olması olduğunu belirten Bedir, bu konuda sadece Muratpaşa Belediyesinin değil tüm belediyelerin destek vermesini istedi. Bisiklet kullanırken çevreye de katkı sağladıklarına işaret eden Bedir, "Bizim spor anlamında birçok projemiz var. Ama en önemli projemiz 'Sağlığa Pedal Çevir'. 3 bölgede bisiklet eğitimi kurslarımız devam ediyor. Havaların düzelmesiyle birlikte bu eğitimi 10 mahallede uygulamayı planlıyoruz. Ev hanımlarımız ön planda olmak üzere eğitimlerimiz devam ediyor" diye konuştu.

"10 bin kadına ulaşılacak"

Kadınların ülkenin geleceği olduğunu ifade eden Bedir, 1 yıl içinde Antalya'da 10 bin kişiye bisiklet eğitimi vermeyi hedeflediklerini kaydetti. Bu kapsamda Muratpaşa sınırları içinde bisiklet yollarını modernize edip uzattıklarını aktaran Bedir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde ise tüm belediye çalışanlarının o gün bisikletle işe geleceklerini sözlerine ekledi.

Antalya Bisiklet Derneği Kurucu Üyesi Mutafa Akyurt ise, kadınların her alanda olduğu gibi bisiklet noktasında da hayatın içinde yer almaları için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Kadınların bisiklet kullanmada erkeklerden daha geride kaldığına dikkati çeken Akyurt, "Özellikle de 40 yaş üstü kadınların bu noktada sıkıntısı var. Kadınların daha çok trafikte yer almasını istiyoruz. Muratpaşa Belediyesinin öncülüğünde kadınlara bisiklet eğitimi kurslarımız başladı. Yer ve bisiklet noktasında imkan verdiler. Haftanın iki günü kursumuz var" dedi.

Kursa her yaştan kadının katıldığını ifade eden Akyurt, "Hiç bisiklete binmeyen, çocukken binip daha sonra binmeyen kadınlarımız var. Onlar burada yeniden çocukluk hayallerini gerçekleştirdiler. Bu bizim için çok önemliydi. Onların hayallerine dokunduğumuz için mutluyuz. Hem de sağlıklı yaşam açısından bisiklet en yararlı sporlardan biridir. Her yaştan insan rahatlıkla kullanabilir" diye konuştu.

Antalya'da 6 yıl içinde bisiklet kullanımının arttığına değinen Akyurt, "Özellikle kadın bisiklet kullanıcı sayısı ciddi derecede arttı. Bisiklet kullanımına da Antalya iklim ve coğrafi şekli olarak uygun. O nedenle tüm kadınlarımızı hangi yaşta olursa olsun bisiklet kullanmaya davet ediyoruz" dedi.

"Bu yaşta bisiklet öğrenmek çok hoşuma gidiyor"

Ev hanımı Müjgan Sümen, 32 yıldır Antalya'da yaşadığını belirterek, Muratpaşa Belediyesinin kadınlara yönelik bisiklet kursunun çok önemli olduğunu kaydetti. Daha önce sadece yürüyüş yaptığını ve hayatında ilk kez bisiklete bindiğini aktaran Sümen, "Bu yaşta bisiklet öğrenmek çok hoşuma gidiyor. İlk başta zorlandım, birkaç kez düştüm. Çok seviyorum. İleride yaşlandığım zaman bisikletle ulaşımımı sağlar ve ihtiyaçlarımı karşılayabilirim. Hem de hayatıma yeni bir spor etkinliği katılmış oldu" dedi.

Ev hanımı Fatma Yiğit ise, otomobil kullanmasına rağmen bisiklete binmeyi bilmediğini aktardı. Kadınlara bu imkanı sağlayan Muratpaşa Belediyesine teşekkür eden Yiğit, "Daha önce okul ve iş hayatı nedeniyle bisiklete binme imkanım olmadı. Şimdiki çocuklar gibi imkanımız yoktu. Bisiklet kullanmak araba gibi değil, çok farklı bir şey. Artık denize giderken, günlük ihtiyaçlarımda arabayı değil bisikleti kullanmayı düşünüyorum. Tüm arkadaşlarımın bisiklet kullanmasını istiyorum. Güzel de bir arkadaşlık ortamı var" diye konuştu.

"Pes etmiştim"

53 yaşındaki emekli Döndü Cansim, 25 yıl önce çocuklarının kendine Anneler Günü'nde bisiklet hediye etmelerine rağmen hiç kullanamadığını anlattı. Otomobil kullanmayı öğrenmesine rağmen bisikleti öğrenemediğini dile getiren Cansim, "Bisiklet kullanmaktan pes etmiştim. Ama kısa süre önce Muratpaşa Belediyesinin bisiklet kursunu öğrendim. Kursa katıldım, azmettim ve bisiklet kullanmayı öğrendim. Düşmeler oldu ama şimdi çok rahat kullanabiliyorum. Hiçbir kadın bisiklet kullanamıyorum diye pes etmesinler. Bisiklet kullanma isteğim yoktu. Artık bisiklet turlarına dahi katılmayı düşünüyorum" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muratpaşa İstanbul Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title