Haberler

Antalya'daki Orman Yangınları

Antalya Kent Konseyi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Kumluca ilçesindeki orman yangınlarında yanan alanlara ilişkin "hiçbir şekilde başka maksatla asla tahsis edilmeyeceği" husundaki açıklamasının yürekleri ferahlattığını bildirdi.

Antalya Kent Konseyi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Kumluca ilçesindeki orman yangınlarında yanan alanlara ilişkin "hiçbir şekilde başka maksatla asla tahsis edilmeyeceği" husundaki açıklamasının yürekleri ferahlattığını bildirdi.

Konseyden yapılan yazılı açıklamada, 24 Haziran 2016'da Antalya'nın Kumluca ilçesi Erentepe Mahallesi'nden başlayıp, tatil bölgesi Adrasan ve Olimpos'a yayılan orman yangınının bir kez daha yürekleri derinden yaraladığı belirtildi.

Aralıklarla iki gün devam eden yangının sonunda yaklaşık 350 hektar alan ormanımız zarar gördüğü, yangında sadece ağaçların değil, bitki ve hayvanları ile ekolojik anlamda yüksek nitelikli bir yaşam alanının kaybedildiğinin altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Antalya halkı olarak, yangından zarar gören alanların farklı kullanımlara dönüştürülmesi endişesini taşımaktayken, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'nun yanan alanların hiçbir şekilde başka maksatla asla tahsis edilmeyeceği, yapılaşmaya izin verilmeyeceği ve orman alanının bir yıl içinde tekrar yeniden ağaçlandırılacağı ve rehabilite edileceği hususunda beyanatları bir ölçüde olsun yüreklerimizi ferahlatmıştır. Bizler, Kent Konseyi İmar Planlama, Çevre Çalışma Grubu olarak kamu yararını en üst düzeyde gözeten, bilimsel hukuki gereklilikler ile etik değerlerle birebir örtüşen bu düşünceleri sonuna dek desteklediğimizi, kente ve kentliye sahip çıkan bu yaklaşımdan büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isteriz."

Açıklamada, yanan ormanların rehabilite edilmesi ve başka maksatla kullanılmamasının üst düzeyde önem taşıdığına işaret edildi.

"757 yangından 86'sı Antalya'da çıktı"

Ormanları korumada öncelikli olanın yangınlar oluşmadan önce tedbir amaçlı gerçekleştirilen çalışmalar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kumluca ilçesinden başlayan ve Adrasan, Olimpos bölgesine yayılan orman yangını, ülkemizde ve bölgemizde gerçekleşen ne ilk yangındır ne de son olacaktır. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yangın mevsiminden bu yana Türkiye'de yaklaşık 757 yangın çıkmış bin 192 hektar alan zarar görmüştür. Bu yangınların 86'sı Antalya'da çıkmıştır ve kentimiz orman yangınları sıralamasında bu sene Muğla, İzmir ve İstanbul'dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır."

Önleyici nitelikte çalışmalar

Antalya Kent Konseyinin beklentilerine yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Antalya Kent Konseyi İmar Planlama ve Çevre Çalışma Grubu olarak ormanlarda ateş yakılmasına ve ormanlık alana atık dökülmesine müsaade edilmemesi, kontrollerin kritik mevsimlerde artırılması, bölge halkının eğitimine üst düzeyde önem verilmesi, ormanlarda gözetleme kuleleri oluşturulmasına ve görev yapacak personelin eğitimine önem verilmesi, havadan müdahale ekiplerinin daha etkin hale getirilmesi, yeniden ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak bitki türlerinin yangına dayanıklı türler arasından seçilmesi ve en önemlisi, Adrasan örneğinde olduğu üzere yangın sonrasında ormanlık alanların yapılaşmaya açılmasına hiçbir şekilde izin vermeyerek kundaklama ve benzeri hareketlerin önüne geçilmesi hususlarında yetkili mercilerden orman yangınlarını önleyici nitelikte çalışmalar beklemekteyiz. Tüm halkımızı yangın riskine karşı bulunduğu her yerde özen ve dikkate davet ediyoruz. Yangın söndürme çalışmalarında görev alan teknik personel ve duyarlı vatandaşlarımıza üstün gayretlerinden dolayı teşekkür ederken, bu yangından etkilenen, maddi ve manevi zarara uğrayan tüm yöre halkına geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Adrasan Kumluca Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title