Haberler

Antalya'da "Ulusal Birlik Anıtı" Açılış Töreni

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Dünya rekorları kırarak, bir mucizeyi gerçekleştirerek 5 ayda 19 kilometrelik raylı sistem güzergahlarını tamamlıyoruz.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Dünya rekorları kırarak, bir mucizeyi gerçekleştirerek 5 ayda 19 kilometrelik raylı sistem güzergahlarını tamamlıyoruz." dedi.

Türel, Köprülü Kavşak Projesi nedeniyle Çallı Kavşağı'ndan Antalyaspor Kavşağı'na taşınan Ulusal Birlik Anıtı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk adeta bugün Antalya'ya yeniden geliyormuş gibi duygu yaşıyorum." dedi.

Kentte adeta her gün yeni bir proje başlattıklarını, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma noktasında geceli gündüzlü çalışmayla ilerlediklerini belirten Türel, anıtı geçen yıl aralık ayında söz konusu proje nedeniyle taşımak durumunda kaldıklarını ifade etti.

Türel, hem kavşak projesini hem de anıtın nereye taşınacağını kendilerinin kararlaştırmadığını, internet üzerinden anketle Antalyalılara sorduklarına dikkati çekti.

"Heykelin nereye taşınacağı hususunda yüzde 90'ın üzerindeki hemşehrilerimizin yüzde 60'ı, Antalyaspor Kavşağı'nı bize işaret etti" diyen Türel, projeye karşı çıkanları eleştirdi.

Türel, "Keşke Antalya'ya bizden önceki dönemde bir kavşak yapıp, bize yenilerini yapma fırsatı verseydiniz. Vazgeçtim yapmanızdan bu kavşakları yapacak Karayolları'na keşke 'hayır' demeseydiniz de şimdiye kadar bu projeler bitmiş olsaydı. Neyse, ne diyelim, gölge etmeyin başka ihsan istemez." diye konuştu.

Yatırımlar, Antalyalının onayı, rızasıyla

Antalya'da kültür, sanat festivalleri düzenleyip, aynı zamanda yatırım da yaptıklarını vurgulayan Türel, "Yatırım yapma, çivi çakma, otur eğlen, gez, toz... Kusura bakmayın bizden kimse bunu beklemesin" ifadesini kullandı.

Türel, şöyle devam etti:

"Biz böyle yapmayız. Biz hizmet için Antalya'ya proje, eser üretmek için bu görevlere aday olduk. Antalya'ya hizmet için çalışıyoruz. Kesintisiz ulaşım için bir taraftan Ulaştırma Bakanlığımız, Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Bölge Müdürlüğümüzle iş birliği yapıyor, yeni çevre yollarını, kavşakları tamamlıyoruz. Diğer taraftan da dünya rekorları kırarak, bir mucizeyi gerçekleştirerek 5 ayda 19 kilometrelik raylı sistem güzergahlarını tamamlıyoruz. Bunları yaparken de önce Antalya'ya soruyoruz. Antalyalının onayını, rızasını alarak bu yatırımları yapıyoruz. Raylı sisteme de öyle başladık."

"O gün basın toplantısı düzenleyenler, bugün burada yok oldular"

Türel, Antalya'yla ilgili her türlü görüşe, eleştiriye saygı duyduğunu, kendisine Atatürk üzerinden iftira atılmasına hiçbir zaman müsaade etmeyeceğini söyledi.

Anıt önünde basın toplantısı düzenleyenler olduğunu hatırlatan Türel, şunları kaydetti:

"O gün 'Atatürk heykelini kaldırıyorlar, yok edecekler' diye heykelin önünde basın toplantısı düzenleyenler, bugün burada yok oldular. Bugün buraya gelemediler. Keşke buraya gelselerdi de Atatürk'e saygılarını burada gösterselerdi. Biz hep söylüyoruz, Atatürkçülük sözde olmaz, Atatürkçülük özde olur. Atatürkçülük Atatürk'ün bu ülkeye çizdiği muasır medeniyet çizgisinde yapılacak eserlerle hizmetlerle olur. Bugün milli mücadele ve muasır medeniyeti aşma bayrağını, çivi çakmadan laf üretenler değil, projeleriyle büyük Türkiye ve büyük Antalya yolunda ilerleyenler taşıyor. Milletimiz de bunu görüyor zaten. Boş sözlerden, kuru iftira ve ithamlardan inanın ki bıktık. İftira atmayın, yalan atmayın. İşte bakın Atatürk heykelinin açılışına gelemeyecek duruma gelirsiniz. Neredesiniz bugün. Hepsine davet gitti. Niye gelemediler buraya, niye Atatürk'e saygılarını gösteremediler. Utançlarından, başka hiçbir şeyden değil."

Türel, söyleyecek laf bulamayanların şimdi heykelin yönüyle uğraşmaya başladığını, bunun proje müellifi, mimar Pınar Öktem Doğan'ın takdiriyle gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı Yayman

Vali Yardımcısı Mestan Yayman ise Türkiye'de en çok yatırımları alan ilin Antalya olduğuna inandığını söyledi.

Anıtın birlik ve beraberliğe katkı sağlamasını dileyen Yayman, "Doğaldır ki belki bir gün tekrar ihtiyaç olacak, yatırımlar gerekecek, üst geçitler, alt geçitler yapılacak ve bir imar planı olduğunda farklı düşünceler ortaya konulabilecektir. Bize göre esas olan farklı düşüncelere saygılı olabilmektir." dedi.

Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok da D400 karayolunun Antalya şehir merkezi ile Serik ilçesi arasındaki yaklaşık 40 kilometrelik güzergahta yıllık ortalama günlük trafik değerlerinde 50 bin araç seviyesine ulaştığını bildirdi.

Trafik yoğunluğunun en fazla olduğu ve ulaşımda ciddi sıkıntıların yaşandığı noktalarda Köprülü Kavşak Projeleri başlatıldığını anımsatan Altıok, 11'inin tamamlandığını, 8'inin de planlama ve proje çalışmalarının bitirildiğini açıkladı.

Altıok, Çallı Kavşağı'ndaki köprü inşaatının haziran ayında tamamlanmasının planladığını belirtti.

Mimar Doğan da eserinin eski yerinde 10 Kasım 2009'da açıldığını söyledi.

Anıtın milli mücadeleyi, Kuvayi Milliye Destanı, inkılaplar, mili beraberlik, ileriye emin adımlarla yürüyen ulus ve Atatürk'ü simgelediğini anlatan Doğan, şöyle konuştu:

"Tasarımdaki yola çıkış amacım birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olan bir toplum, tarihin her zorlu döneminde bütünlüğünü kaybetmeden kol kola verdiği mücadelelerde nasıl başarabileceğini gelecek nesillerimize anlatmaktı. Birlik ve beraberliğimizi anıtları ile Türk ulusuna anlatan sevgili babam Prof. Dr. Tankut Öktem'in atölyesinde, onun yetiştirdiği heykeltıraşlar ile tamamladığım yaklaşık 17 metre yüksekliğinde bu görkemli anıt, Antalya'da Çallı Meydanı'na çok yakışıyordu. Ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla yapılan çalışmalar dolayısıyla anıtın oy birliğiyle bu meydana taşınması kararlaştırıldı. Eserin büyüklüğüyle orantılı olan bu meydanda 1,5 ay süren çalışmalar sonucunda betonarme ve restorasyonu tamamladık ve yeni yerine yerleştirdik."

Konuşmaların ardından anıtın açılışı yapıldı.

Törene, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, belediye, sivil toplum kuruluşları, kurumların yetkilileri, vatandaşlar ve işçiler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Menderes Türel Mestan Yayman Köprülü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500

Yorumlar (1)

Farklı Bakış:

Adamların 150 yıl önce yaptıklarını şimdi yaparken utanmıyorlar da. BİZ KISA SÜREDE YAPTIK DİYE KENDİLERİNİ AVUTUYORLAR.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title