Haberler

Antalya'da Şark Çıbanıyla İlgili Çalışma

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr.

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, Alanya ve Gazipaşa ilçeleri kırsalında görülen Şark Çıbanı ile ilgili devam eden bilimsel çalışmanın arazi çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Dr.Özdemir, kutanöz leishmaniasis (Şark Çıbanı), Leishmania cinsi tek hücreli parazitlerle enfekte olmuş vektör dişi kum sineklerinin (Phlebotomus) insanlardan kan emerken bu parazitleri bulaştırmasıyla oluşan deride yaralarla karakterize bir hastalık olduğunu söyledi. Bu hastalığın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinin kırsal kesimlerinde daha sık, diğer ilçelerinde nadiren görüldüğünü belirten Özdemir, "Parazitin taşınmasında rol oynayan kum sinekleri halk arasında 'yakarca, tatarcık, yapyakan, küpdüşen olarak da bilinmektedir" dedi.

Dr. Özdemir, kum sineklerinin Antalya'da hangi türlerinin bulunduğunun yoğunluklarının ve üreme alanlarının belirlenmesi amacıyla Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün izinleri ve desteği ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Yusuf Özbel, Suha K. Arserim, Mehmet Karakuş; Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Hüseyin Çetin; Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Kepez Toplum Sağlığı Merkezi Sıtma Birimi'nden Önder Ser ve Raşit Küçükbaşkan'dan oluşan bir ekip tarafından 12-19 Temmuz 2013 tarihleri arasında bir çalışma gerçekleştirildiğini belirtti. Dr. Özdemir, aynı ekibin 9-13 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ikinci bir çalışmayla bilimsel araştırmanın 2013 yılına ait arazi çalışmalarının tamamlandığını anlattı.

DÖRT BİN ÖRNEK TOPLANDI

Dr.Özdemir, bu çalışmada Alanya ilçesi Elikesik, Yaylalı, İspatlı, Ali Efendi ve Büyükpınar köyleri ile Gazipaşa ilçesi Çakmak, Çörüş, Hasdere, Karalar köyleri ve Kahyalar beldesi olmak üzere toplam 10 ayrı endemik alandan ışık tuzakları ve ağız aspiratörleri kullanılarak yaklaşık 4000 vektör kum sineği örneği toplandığını bildirdi.

Dr. Özdemir, önümüzdeki aylarda yapılacak laboratuvar çalışmaları ile arazide toplanan bu örneklerin diseksiyon yapılarak preparat haline getirilecek ve hangi kum sineği türlerinin Leishmania parazitinin bulaşımından sorumlu olabileceğinin belirleneceğini söyledi. Dr.Özdemir, şunları kaydetti: "2014 yılı yaz aylarında söz konusu çalışmaya devam edilerek ilin diğer alanlarından da kum sineği örneklerinin toplanması ve alanda yapılacak insektisit denemeleri ile bu türlerin Antalya ilinde kullanılan insektisitlere direnç seviyelerinin belirlenmesi planlanmaktadır."

ŞARK ÇIBANI HASTALIĞININ KONTROLÜNE KATKI SAĞLAYACAK

Yapılan bu çalışmalardan elde edilen ön bulguların kum sineği ile mücadele programlarında kullanılmaya başlandığını söyleyen Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, çalışmanın tamamlanmasıyla elde edilecek sonuçların Antalya'da Şark Çıbanı hastalığının kontrolüne yönelik faaliyetlere katkı sağlayacağını vurguladı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gazipaşa Antalya Alanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title