Haberler

Anne- Baba Suriye'den Kaçtı Onlar İzmir'de Göz Açtı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp İzmir'e gelen Suriyeli göçmenler, eski, yıkık- dökük evlerde çoluk çocuk zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, aileye bu kentte doğan çocuklar da katılıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp İzmir'e gelen Suriyeli göçmenler, eski, yıkık- dökük evlerde çoluk çocuk zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, aileye bu kentte doğan çocuklar da katılıyor. İzmir'de 3 hafta arayla dünyaya gelen kuzenler Muhammed ve Heva da binlerce Suriyeli gibi gibi artık geleceklerini İzmir'de arayacak.

İzmir'de evlerin çok eski, kiraların ucuz olduğu Basmane, Agora ve Kadifekale semtleri Suriyeli göçmenlerin akınına uğradı. Suriyeli göçmenler buldukları günübirlik işlerde çalışıp karınlarını doyurmaya çalışırken hayat da devam ediyor. İç savaştan canını kurtaran Suriyeli genç çiftler bebek sahibi olurken, İzmir doğumlu Suriyeli minik bebekler de zor şartlarda büyüyor. İzmir'e1.5 yıl önce Suriye'nin Halep kentinden gelen 39 yaşındaki Rıza Bekir, eşi 26 yaşırdaki Zeynep, çocukları 3 yaşındaki Ali ve 2 yaşındaki Osman ile Agora semtine yerleşti. Zeynep Bekir, bir hafta önce hastanede sezaryenle üçüncü çocuğunu dünyaya getirdi. İzmir doğumlu minik bebeğine Muhammed adını veren ayakkabı ustası Rıza Bekir iş bulduğunda çalıştığını fakat şu an işsiz olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Çalışmadığımız günler bizler için çok zor geçiyor. Doktor reçeteyi ücretsiz yazıyor fakat paramız yoksa ilaç bile alamıyoruz. Karnımızı çok zor doyurabiliyoruz. Sonuçta bizlere iş imkanı yaratılmasını istiyoruz. Çocuklarımın bu kentte okumasını istiyorum. Suriyeli çocuklar için mutlaka okullar açılmalı. Onların okuyup meslek sahibi olması, geleceği, eşim ve benim için çok önemli. Devletten destek bekliyoruz."

Rıza Bekir'in kardeşi Ziya Bekir ve eşi Zeynep te bir ay önce yine İzmir'deki bir hastenede ilk kez anne baba olmanın sevincini, bir yandan da endişesini yaşadı. 'Heva' ismini verdiği kızını emziremediğini, sütü kesildiği için biberonla beslemeye çalıştığını anlatan Zeynep Bekir, şöyle konuştu:

"Sezaryenle çocuğumu dünyaya getirdim. Dört hafta boyunca dikişlerim için hastaneye gidip geldim. Eşim iş bulabildiğinde karnımız doğuyor. Şu an ayakkabı sektöründe çalışıyor. Ayda 250 TL ev kirası elektrik, su parasını ödemek kolay olmuyor. Eşimin çalışmadığı günler bizler için çok zor geçiyor. Suriye'de kalsak belki bu gün hayatta olmayacaktık. Burada geleceğimizin ne olacağını bilmiyoruz ama en azından can güvenliğimiz var. Sonuçta yaşam devam ediyor ve eşimle birlikte çocuğumuzun geleceği için yaşamak için mücadele etmek, ayakta kalmak zorundayız."

99'LA BAŞLAYAN KİMLİK NUMARASI

Ülkelerinden Türkiye'ye pasaportla resmi yollarla giriş yapanlar Suriyelilere Türkiye'de oturma iznine sahip olabilmeleri, bürokratik işlemlerini yapabilmeleri için 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası veriliyor. Kişiye özel olan bu kimlik numarası ile e-devlet üzerinden şifre alan Suriyeli göçmenler tüm resmi işlemlerini bununla yaptırabiliyor. Suriyeli göçmenler ülkesine dönse de bu numara başkasına verilmiyor. Sınırdan kaçak girenler ise Yabancılar Şubesi'nden aldıkları 'Yabancı Tanıtma Belgesi' ile Türkiye'de kalabiliyor. Her iki şekilde gelenler de hastanalerden ve ayakta tedaviden ücretsiz yararlanabiliyor. Kadınlar doğum servislerinde doğumlarını ücretsiz yapabiliyor. Ancak hastanede kaldıkları sürece ilaçlarını ücretsiz alanlar, taburcu edildiklerinde ilaçlarını kendileri temin etmek zorunda kalıyor. Resmi yolla gelip oturma iznine sahip Suriyeliler çocuklarını okullara da yazdırabiliyor. Ancak dil sorunu nedeniyle az sayıda çocuğun okula gönderildiği belirtildi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Suriye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title