Haberler

Anlı: Hepimiz Bir Civciv Yavrusunu Elimizde Taşıyoruz

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, barış sürecinin çatışma ve savaştan daha iyi olduğunu belirtti.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliği ile Liluz Otel'de "Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem" konulu panel yapıldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Soma'da yaşamını yitirenleri anarak başladığı açış konuşmasında İKV'nin merkez dışındaki ilk toplantılarını Diyarbakır'da gerçekleştirdiklerinden dolayı memnuniyetini dile getirdi. Sayar, İKV'nin AB ile Türkiye arasındaki üyelik konusunun iş veriler adına takip eden çok güç bir kurum olduğunu belirtti.

Sayar, AB'nin ekonomik, siyasi, sosyal anlamda yüksek demokrasi kriterleri olan bir birlik olduğu için Türkiye'ye büyük güç katacağını söyledi. AB istediği adımların yöntemsel yönden yanlış olduğu da belirten Sayar, "AB'nin Türkiye'ye girmesi, ticaret anlaşmaları ile ilgili özellikle küresel rekabeti göz önünde bulundurduğumuz zaman bu güç dışında kalan ya da bir birlik dışında kalan ülkelerin çok ciddi rekabet dezavantajı yaşadıklarını görüyoruz" dedi.

Ekonominin; güven, sağlık ve huzurun olduğu yerde geliştiğini belirten Sayar, Türkiye'de 1,5 yıldır devam eden barış sürecinin olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Barış sürecinin kıymetini bilerek bütün bireyler ve kurumlar olarak bunun ilerlemesi için çok ciddi çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Özellikle icra makamında olan kurumların bu konuda önemli adımlar atması gerekiyor. Atılan yasal adımlar ülkenin sadece tek ulustan ya da tek inançtan olmadığını ortaya koyan yeni bir Anayasa'nın da çok kısa bir süre içerisinde devreye girmesi gerekiyor."

Partilerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Sayar, sürecin kalıcı bir barışa evrilmesi için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmelerini istedi.

VARDAN: BARIŞ SÜRECİ İÇİN HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

İkinci konuşmayı yapan İKV Başkanı Ömer Cihad Vardan, bölgede silahlı çatışma ve can kaybının olmamasının geleceğe yönelik olarak herkese ümit verdiğini söyledi. "Bölgenin kalkınma ve refahı açısından da çözüm süreci, kilit öneme sahiptir" diyen Vardan, Bölge ekonomisinin canlanması, yatırımların bölgeye gelmesi ve bölgesel kalkınmanın hızlanması için istikrar, huzur ve barışın mutlaka kalıcı olması gerektiğinin altını çizdi. Vardan, "Tabi ki barış süreci, yalnız bu bölge için değil, tüm Türkiye'nin kalkınması ve ilerlemesi için olmazsa olmaz bir koşul olan istikrar ve dayanışmanın da teminatı olacaktır" dedi. "Huzur olmayan, can güvenliği olmayan, barış olmayan bir yere kim yatırım yapmak ister?" diye soran İKV Başkanı Vardan, yatırımların bölgeye gelmesi için her türlü fedakarlığın yapılması gerektiğinin altını çizdi. Vardan bunun için kendileri dahil herkese büyük görevler düştüğünü belirtti.

ANLI: EFES, NİNOVA HARABE, DİYARBAKIR YAŞIYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbakanı Fırat Anlı da Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri, Türkçe ve Arapça selamlayarak açış konuşmasına başladı. Diyarbakır'ın on bin yıldan uzun bir süredir insanlığın ve medeniyetin beşiklik yaptığını belirten Anlı, "Bu coğrafya Efes'in, Ninova'nın, Babil'in kardeş yaşıt şehridir. Ama oralara gittiğinizde antik harabeleri görürsünüz. Oysa Diyarbakır'da otelden çıktığınızda birkaç yüz metre sonra tümüne tanıklık edersiniz. İslam dünyasının 5. Harem-i Şerifi durmaktadır, yan tarafımızda Sahabelerin mezarları bulunmaktadır. Biraz ileri gittiğimizde üç din açısından da son derece kıymetli ibadethanelerin ve kültür ve tarihi mirasının olduğunu görürsünüz. Onun için böyle bir mekanda sizlerle buluşmak bizim için ayrı bir keyiftir" diye konuştu. İKV'nin Diyarbakır'da ilk toplantısını yapmasının kendileri açısından da moral olduğunu belirten Anlı, her ziyaretin olumlu sonuçları olacağına inandığını söyledi.

ELİMİZDE CİVCİV YAVRUSU TAŞIYORUZ

Barış sürecine hiç kimse değinmeden geçemeyeceğini ifade eden Anlı, "Çok şükür ki bir gencimizin tırnağının incinmediği bir süreçtir. Savaştan, çatışmadan çok daha iyidir. Diyarbakırlılar olarak bunu en yakından bileniyiz" dedi. Bunun AB süreci ile de bir ilişkisi olduğuna inandığını belirten Anlı, "Çünkü insanlar daha iyi yaşamak istiyor, geçmişteki kötü günlerinden uzaklaşmak istiyor. Bunu yaparken hepimiz bir civciv yavrusunu elimizde taşıyoruz. Ne çok sıkabiliyoruz ne de çok gevşek bırakabiliyoruz, öyle hassas bir süreç. Söylediğimiz her şey bizim kastımızı aşan politik gündemlere ya da politik manşetlere konu olabiliyor" diye konuştu. Herkesten Diyarbakır için pozitif ayrımcılık istediklerini belirten Anlı, şöyle devam etti:

"Bunu ısrarla istiyoruz, hükümetten istiyoruz, Türkiye'deki yatırımcılardan, iş adamlarından istiyoruz. Çünkü bu verileri biz hak etmiyoruz özellikle tek tek başlıklara baktığımız zaman Türkiye'nin en az gelişmiş 20 ilinin bölgede olmasının bir kader olmasının sonlanmasını istiyoruz. AB'nin çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı yapısının bu coğrafyanın da toplumsal gerçeği olduğunu bilerek sürdürüyoruz. Çok farklı kimlikten insanların bir arada olması büyük bir zenginliktir. Biz de bu zenginliği doya doya yaşamak istiyoruz."

BU COĞRAFYA YILLARCA ÖZERKLİK YAŞADI

Bu coğrafyanın yüzyıllarca özerklik yaşadığını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, "Yüzlerce yıl bizzat Osmanlı padişahları tarafından, Selçuklu hükümetleri tarafından tanındı, hiçbir sıkıntı olmadı, bugün de olmayacaktır. Sadece bölge için değil aynı şekilde İzmir için de, Trabzon, Sakarya, Mersin birçok şehrimiz için neden tartışmayalım. 2004'te Cumhurbaşkanına sunulan Kamu Yönetimi Temel Yasası'nın ivedilikle çıkmasının son derece yararlı olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu. Anlı üretilen enerjiden Diyarbakır'a pay verilmesini, sulama kanallarının faaliyete geçmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Açış konuşmalarının ardından İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, "Türkiye-AB üyelik müzakerelerinde son durum", İKV Brüksel Temsilcisi M. Haluk Nuray "Yeni Nesil STA'lar ve ABD-AB Translantik Yatırım Ortaklığı'nın olası etkileri" ve İKV Genel Sekreter Yardımcısı Melih Özsöz de "Türkiye vatandaşlarına yönelik AB vize uygulaması" konularında sunum yaptı.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ömer Cihad Vardan Fırat Anlı Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title