Haberler

Anız Yakmadan Da Verim Alınabiliyormuş!

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, anız yakmadan ürün alınabileceğini ileri sürdüğü buluşunu nihayet tasdikledi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, bir ilke imza atarak, anız yakmadan ikinci ürün mısır ekilebileceğini ileri sürdü ve ekim sonrası yapılan hasatla buluşunu tasdik ettirdi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, anız yakmadan ve mibzere yapılacak modifiyeyle yapılacak olan 2. ürün mısır ekiminden bölge çiftçisinin 48 milyon lira (eski parayla 48 trilyon lira) kazanç sağlayacağını söyledi.

MODİFİYE MİBZERLE 2. ÜRÜN MISIR EKİMİ DAHA RAHAT

Daha önce ilk ürün buğday hasadının ardından anız yakılmadan ikinci ürün mısır ekilebileceğini açıkladığını belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, "Haziran sonu Temmuz başlarında, buğday hasadının arkasından, mibzere yaptığımız modifiye sonucu mısır ekilebileceğini kanıtlamış olduk. Artık; anızı yakmadan ve hiçbir toprak işleme yapmadan, modifiye etmiş olduğumuz mibzerle ektiğimiz ikinci ürün mısır tarımının hasadını yaptığımızda, konunun üzerinde çalışıldığında bölgemiz ve bölgemiz çiftçisi için çok yararlı ve karlı sonuçlar doğuracağını gördük. Aldığımız verim sonuçları ortalama olarak dekara 960 kg dane mısır dolayındadır ki, bu rakam geleneksel mısır ekim yöntemleri uzun yıllara göre aşağı yukarı aynı verim değerindedir. Ancak bu yıl yaz çok sıcak geçmiş olup ikinci ürün mısır tarımı için döllenme döneminde tehlike meydana getirmiştir. Ayrıca mısır biçimini yapan müteahhit arkadaşların söylediklerine göre, kendi biçtikleri alanlarda yaklaşık 1 dekar alanda 900 kilogram civarında ortalama verim bulunmaktadır" dedi.

DİNİ VE İLMİ YANLIŞA DÜŞMEDEN BEREKETLİ VERİM

İkinci ürün ekiminde artık dini ve ilmi yanlışa düşmeden bereketli verim elde edilebileceğini kanıtladıklarını belirten Hacıkamiloğlu, "Harran Üniversitesi GAP Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, doğa katliamı yapmadan, canlıları yakmadan, dini ve ilmi olarak yanlışa düşmeden, ayrıca dekara yaklaşık 4 litre mazot harcamadan yaptığımız bu ekimle, verim kriterinden çok canlılar için vazgeçilmez derecede önemli olan hayat kaynağımız suyun geleneksel yöntemlere göre daha az kullanılabileceğini gördük. Bilindiği üzere tatlı su kaynaklarının yüzde 75'i tarımsal sulamalarda kullanılmaktadır. Buğday anızı toprak üzerinde malç görevi gördüğünden mısır geç suya gelmekte, dolayısı ile vejetasyon döneminde daha az sayıda sulama yapılmaktadır. Yine tespit edebildiğimiz diğer bir faktör; toprak karıştırılmadan ekim yapıldığı için yabancı ot çıkışı buğday hasadından kısmen dökülen danelerin dışında neredeyse hiç olmamıştır. Dolayası ile mısırın ilk çıkış dönemlerinde çok önemli olan yabancı ot zararına, rekabetine maruz kalmamış ve herbisit ilaçlaması daha geç dönemde yapılabilmesi ile mısır bitkisinin erken gelişme evresinde herbisit zararından etkilenmemiştir" diye konuştu.

'ÇİFTÇİMİZ KAZANÇLI ÇIKACAK'

Dinen ve ilmen yanlışlara düşmeden, çiftçileri rahatlatacak buluşundan beklentilerini de açıklayan Hacıkamiloğlu, şöyle dedi: "Beklentilerimiz 2. ürün mısır tarımından sonra aynı tarlaya yapılacak olan pamuk tarımında, topraktaki organik madde miktarı artışından yararlanacağı ve verim potansiyelini arttıracağı yönündedir. Bu tespitlerimizi ekonomik olarak değerlendirmek gerekirse, ortalama 60 kg mısır, 50 kuruştan satıldığında 30 lira ve 4 litre mazotu 16 lira olarak, birde erken ekimden dolayı hasatta 2 nem daha kuru olacağından, dekarda 2 lira da nem farkı eklenirse, yaklaşık 48 lira çiftçimizin cebine karlılık katmış olacağız. Ayrıca hepimizin bildiği gibi para ile ölçülemeyecek tatlı su bedeli ki, bu tatlı sularda ve topraklarımızda bizden sonraki nesillerinde hakkı olduğu gerçeğini unutmayarak, bölgemize göre değerlendirdiğimizde, eğer çiftçilerimiz mibzerlerini cüzi bir masrafla modifiye edip, direkt anıza ekim yaparlarsa, yaklaşık 48 milyon lira, ya da başka bir ifade ile 48 trilyon Türk lirası bölgemizin üretimi artıya geçmiş olacak."

Bilindiği gibi, Şanlıurfa genelinde yaklaşık 3 milyon dekar arazinin 1 milyon dekarına 2. ürün mısır ekimi yapıldığı tahmin ediliyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Harran Üniversitesi Şanlıurfa Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title