Haberler

Anadolu Selçuklu Kervansarayları Hayat Buldu

Ressam Pınar Çimen'in tarihi İpek Yolu'ndaki kervansarayları tek tek gezerek tuvale döktüğü resimlerinin yer aldığı "1150 sergisi", 5 Aralık'ta açılacak.

Ressam Pınar Çimen'in tarihi İpek Yolu'ndaki kervansarayları tek tek gezerek tuvale döktüğü resimlerinin yer aldığı "1150 sergisi", 5 Aralık'ta açılacak.

İpek Yolu üzerinde yer alan 110 kervansarayı gezen Çimen, bazıları hala kullanılan, bazıları da sadece kapısı kalmış kervansarayları tabloya aktardığı resimlerinin bulunduğu sergi, Nişart Galeri Maçka'da sanatseverlerle buluşacak.

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Mesut tarafından inşa edilen ve Anadolu'daki en eski kervansaray olan Alayhan'ın yapım tarihi "1150'yi sergi adı olarak seçtiğini belirten Çimen, geçmiş ile gelecek arasında görsel bir köprü kurmayı amaçladığını aktardı.

Çimen, 30 eserden oluşan sergisinin uzun sanat yaşamındaki önemli köşe taşlarını da yansıttığını ifade ederek, yüreğindeki bütün devinimi, gizi, duyguyu resimlerine aktardığını belirtti.

Sanatseverleri düş gücünün doruklarında sıra dışı bir gezintiye davet eden Çimen, şu bilgileri verdi:

"Gerçekçi mimari anlayışı, modern sanat düzenlemesi içinde anlatmayı seçtim. Bugün ve geçmiş arasında bir anlamda görsel bir köprü kurmak amacıyla nesne ve zaman bulgusunu kullandım. Kapılar geleceği, kubbe formları geçmişi anlatırken kervansaraylar kimliklerini kaybetmeden sisli perdeler arkasında varlıklarını sürdürdüler. Soğuk sıcak renkler, açık koyu lekeler geçmiş ve şimdiki zaman arasındaki farklılıklara göndermeler yaparken, çizgiler geçmişteki mimari formları şimdiki yaşama sıkı sıkı sarılmasına sebep olan bağların da simgesi olmakta. Kaderine terk edilmiş, unutulmuş, yok olmaya yüz tutmuş eskimiş solmuş kervansaraylar canlı renklerle dile gelir. Morlar fısıltı olur kırmızılar çığlık."

Pınar Çimen kimdir?

Sanat çalışmalarına 1997'de Mimar Sinan Üniversitesi Mezunlar Derneği'nde başlayan Çimen, 2004'te Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu.

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamlayan Çimen, profesyonel kariyerinde ulusal ve uluslararası projelerde ve sergilerde yer aldı. Kendi atölyesinde yetişkinlere ve çocuklara sanat eğitimleri de veren Çimen, kurumlarda ve sivil toplum kuruluşlarında sanat danışmanlığı yaptı.

Kocaeli'nde Avrupa Birliği Projeleri'ni koordine eden Çimen, Vehbi Koç Vakfı'nda sanat yönetmenliği görevini yürütürken yüzlerce sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. İşitme engelliler ile tiyatro kulübü kuran ve genel koordinatörlüğünü yapan Çimen'in başta kervansaraylar olmak üzere birçok konuda araştırmaları ve yazıları bulunuyor.

Çimen halen Suadiye'deki kendi atölyesinde sanat çalışmalarına ve yurt dışı projelerine devam ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

İpek Yolu Selçuklu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title