Haberler

Anadolu Liselerini Geride Bırakan Temel Liseler, Rüştünü İspatladı

Güncelleme:

TEOG yerleştirme sonuçlarına göre nakil başvurusu yapmak isteyen adaylar için TEOG birinci nakil dönemi 15 Ağustos'ta başladı.


Temel liselerin sınav başarısı, kontenjanları doldurdu

Temel liselerin ilk mezunlarını bu yıl verdiğini, öğrencilerinin bu yıl ilk kez üniversite sınavına girdiğini hatırlatan Salim Ünsal, "Bu yıl 95.036 temel lise öğrencisi üniversiteye kayıt yaptırdı. Temel liseler üniversite sınavında yüksek bir başarı yakaladı. Örneğin Kültür Temel Liseleri'nin üniversiteye giriş oranı % 65 olarak gerçekleşti. Bu, geçmiş yıllardaki dershane başarısının da çok üzerinde bir oran. Anadolu liselerinin yüzdesinin de üzerinde bir başarı. 2016 yılı okul türlerine göre üniversite başarısına bakıldığında; Sosyal bilimler liseleri yüzde 67,7, Fen Liseleri yüzde 54,4, Özel/Temel Liseler yüzde 51,8, Öğretmen Liseleri yüzde 49,1, Anadolu Liseleri yüzde 41,4, İmam Hatip liseleri yüzde 16,2'lik bir başarı sergiledi. Bu başarı elbette öğrenci ve velilerin temel liselere ilgisini çok büyük oranda artırdı. Şu an birçok temel lisede kontenjanlar dolmak üzere…" dedi.

Öğrencilerin üniversite sınavlarında ders başarıları da bu bilgiyi destekledi diyen Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, "YGS'de Matematikte tüm Türkiye'deki adaylar 40 soruda 7.935 net ortalamasını yakalarken temel lise öğrencileri bu testte yüzde 68, Türkiye ortalaması 19.039 olan Türkçe testinde yüzde 31 ve Fen Bilimleri testinde de Türkiye ortalamasından yüzde 60 daha iyi sonuçla sınavı tamamladılar. Tüm adayların ülke genelinde 180 barajını geçme oranları yüzde 75,6 olarak açıklanmıştı. Bu oran temel lise adaylarında yüzde 99'lara ulaştı" dedi.

Not: LYS için verebileceğimiz bu şekilde oran var mıdır?

Hem başarılı hem de ulaşılabilir liseler

Temel liselere giden öğrencilerin belli bir oranının devlet teşviklerinden yararlanması nedeniyle eğitim ücretlerinin bir dershane ücretine neredeyse eşdeğer olmasının ya da Özel Anadolu ya da Fen liselerinin aldığı bedelleri çok çok altında olması nedeniyle de temel liselerin büyük ilgi gördüğüne dikkat çeken Salim Ünsal, "veliler için eğitime ödenen ücretler de elbette önemli. Veli çocuğunun üniversiteye hazırlık sürecinde, ek bir eğitim takviyesi gerektirmeyecek bir okulda okumasını istiyor" dedi.

Meslek lisesi, imam hatip ve temel liseler arasında tercih yapmak durumunda kalan öğrencilere, ilgi ve yeteneklerini de gözeterek tercih yapmaları gerektiğine dikkat çeken Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, büyük metropollerde okullar çok geniş bir lokasyona dağılmış durumda, okula erişim ve trafikte kaybedilecek sürenin dahi okul tercihlerin belirlenmesinde önemli unsur olduğunu belirtti.

Okulun türü yanında okulun fiziki ve pedagojik yeterlilikleri de tercih belirleyicileri kriterlerin başında gelmeli diyen Salim Ünsal, "Fen laboratuvarları, dil öğretme becerileri, merkezi sınav başarıları, bir üst okula öğrenci taşıma becerisi gibi pek çok parametre tercih yaparken mutlaka bakılması gereken kriterler" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title