Haberler

Altunköprü Katliamı'nın 24'üncü Yıldönümü Anma Programı

Kerkük’e bağlı Altunköprü Kasabasında 28 Mart 1991 tarihinde 106 kişinin katledilmesi dolayısıyla bir anma programı düzenlendi.

Kerkük'e bağlı Altunköprü Kasabasında 28 Mart 1991 tarihinde 106 kişinin katledilmesi dolayısıyla bir anma programı düzenlendi. Türkmeneli İnsan Hakları Başkanı Savaş Avcı, "Bugün Türkmen tarihinde kara leke olarak geçmektedir. Zira 106 insanımız kimliği sorulmadan, kim olduğu sorulmadan, Türkmen oldukları için katledilmişlerdir ve şehit olmuşlardır. Ama ne yazık ki bu insanlarımız haklarını, hukuklarını uluslararası toplumda olsun, Irak'ta olsun tescil ettirememiştir" dedi.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen 'Kerkük Altunköprü Katliamı Anma Programı' İstanbul Fatih'te yer alan Wyndham Hotel'de gerçekleştirildi. Programa İstanbul'da faaliyet çeşitli Türkmen dernekleri ile davetliler yoğun ilgi gösterdi. Şehitler anısına saygı duruşu ile başlayan anma töreni, Kur'an-i Kerim tilaveti ile sürdü. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin protokol katılımcıları kürsüye çıkarak o gün yaşanılanları anlattı.

Burada kürsüye davet edilen Türkmeneli İnsan Hakları Başkanı Savaş Avcı, "Bildiğiniz gibi bugün Türkmen tarihinde kara leke olarak geçmektedir. Zira 106 insanımız kimliği sorulmadan, kim olduğu sorulmadan, Türkmen oldukları için katledilmişlerdir ve şehit olmuşlardır. Ama ne yazık ki bu insanlarımız haklarını, hukuklarını uluslararası toplumda olsun, Irak'ta olsun tescil ettirememiştir. Hepimizin bildiği gibi diktatör Saddam bile yargılandığında iki dava için yargılandı. Biri Lice diğeri Halepçe katliamı. Oysa bizimde Altunköprü katliamımız Saddam döneminde yapılan bir katliamdır. Ama maalesef gündeme bile alınmamıştır, dava açılmamıştır. Siyasi kuruluşlarımız müracaatlarını yapmışlardır bu konuda ancak bu konuda yeteri kadar girişim de bulunamamıştır ve bu bizim için çok büyük bir eksikliktir" dedi.

Daha sonra sahneye davet edilen Türkmen Şair Ayhan Haceroğlu, Altunköprü Katliamı'nda şehit olan Türkmen vatandaşlar için şiir okudu. İzleyicilere duygusal anlar yaşatan şiir uzun süre alkışlandı.

Programın ardından anma programıyla ilgili İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü, "Bugün Altunköprü katliamının 24'üncü yılını anmaktayız. 1991 yılının 28 Mart ayında Irak Türkmenleri Devrik Saddam Rejimi tarafından hunharca katliama tabii tutulmuşlardır. Her yıl olduğu gibi bu yılda bu değerli ve aziz şehitlerimizi bir kez daha burada anmak için toplanmış bulunuyoruz. Tabi ki Altunköprü katliamı Irak Türklerinin kaldığı katliamlar arasında en çok şehit verdiğimiz bölgemizdir. Bugün burada şehitlerimiz bir kez daha anmış oluyoruz. İnşallah Irak Türkleri ve genel olarak Irak halkı da bir an önce temennimiz bu ıstıraptan, terörden, iç savaştan, kargaşadan kurtulup refah ve huzur içinde hayat sürdürmelerini temenni ediyoruz. Ancak günümüzde buna pek imkan görünmüyor. Hepimizin temennisi bütün Ortadoğu bölgesinin içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmasıdır" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Kerkük Irak Politika Güncel Haberler

title