Haberler

Altında Tüm Zamanların Rekoru Kırabilir

Güncelleme:

Altında kısa vadede düşüş beklentisi korunuyor ancak uzmanlar iki-üç yıl içinde 1.600 doların aşılmasını bekliyor. Gelecek yıl tüm zamanların rekoru kırılabilir.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.220,05 dolara çıkarak son bir haftanın en yüksek seviyesini gördü. Ocak ayının son haftasından bu yana hızlı bir düşüş seyri izleyen altın fiyatları, hafta başında ABD Merkez Bankası ( Fed ) Başkanı Janet Yellen'in yaptığı konuşmasında faiz artırımında acele edilmeyeceği yönünde sinyal vermesinden destek buldu.

İKİ ÜÇ YIL İÇİNDE REKOR BEKLENİYOR

Fed ve Çin'in etkisiyle fiyatlar 1.200 doların üzerinde tutunuyor. Kısa vadede fiyatlarda düşüş beklentisi korunuyor ancak uzmanlar iki-üç yıl içinde 1.600 doların aşılmasını bekliyor. Gelecek yıl 'tüm zamanların rekoru kırılabilir' iddiası da var. Düne 1.204,65 dolardan başlayan altının ons fiyatı bu seviyeden gelen alımların etkisiyle en yüksek 1.220,05 dolara kadar çıkarak 19 Şubat'tan sonra en yüksek seviyeyi gördü.

ÇİN ALTINI DESTEKLİYOR

Çin'de ekonominin canlanması için uygulamaya konulan teşviklerin devam ettirileceği haberlerinin de altın fiyatlarını desteklediğini ifade eden analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.200 doların destek seviyesi olduğunu kaydediyor. Analistler, altının ons fiyatında 1.221 doların ise direnç konumunda bulunduğunu, bu seviyenin aşılması durumunda ise 1.238 doların gündeme gelebileceğini dile getiriyor. Kısa vadede fiyatların 1.230 - 1.200 dolar bant aralığında dalgalı ve dengeli görünümünü sürdürmesi bekleniyor. Altının uzun vadeli seyri ise daha çok Fed'in güvercin taklalarına ya da şahin görünümüne bağlı olarak şekillenecek. Yıllık bazda yatay bant hareketlerinin daha çok 1.150 - 1.350 dolar geniş bandında seyretmesi bekleniyor.

KAÇ PARADAN .ALTIN ALMAK LAZIM?

Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), da altında 1.300 doları telaffuz etmeye başladı. Güçlenen dolar ortamında, altının kayda değer bir ralli yaptığını görmenin zor olduğunu bildiren ANZ ancak ABD dışındaki ekonomilerde büyümenin yetersiz olması ve düşen tahvil faizlerinin altını destekleyici faktörler olduğunu söylüyor. Ayrıca Yunanistan ile Avrupa'nın kalan kısmı arasındaki siyasi durumunun çözümden uzak olmasını da altını besleyen unsurlardan olduğuna dikkat çekiyor. ANZ, altının ons başına 1,180 doları test etmesinin beklendiğini kaydederek, 1.300 dolar civarına yükseliş beklentisi ile bu dip seviyelerden alım yapılabileceği tavsiyesinde bulundu. ANZ emtia stratejisti Victor Thianpiriya, altında dar işlem bandının iki-üç yıl içinde kırılacağını öngörüyor ve "Fed'in faiz artışları yoldan çekilince altının yükselmesinin önü açılacak. İki yıl içinde 1500-1600 doların test edilmesini bekliyoruz" diyor. Thianpiriya, Euro ekonomilerinin toparlanmaya başlamasıyla dolardaki rallinin de duracağını da ekliyor.

UZMANI NE DİYOR?

Bank of America Merrill Lynch de Fed'in tutumu nedeniyle altnın baskı altında kalmaya devam edeceğini fakat önümüzdeki birkaç yılda altının daha iyi bir görünüm ortaya koyacağını savunuyor. Bankanın emtia analisti Francisco Blacnh, "2-3 yıl sonrasında tablo daha değişik olabilir" diyor. Blanch'ın altında uzun vadede pozitif olmasının iki nedeni var. Birincisi, altına ilgiyi artıran negatif getirili tahvil ortamı; İsviçre, Almanya, Finlandiya ve bazı Avrupa ülkelerinin tahvilleri negatif nominal getiri sunuyor. Avrupa'da parasal genişlemeyle birlikte bu faizlerin daha da düşmesi bekleniyor. Altını destekleyecek ikinci faktör de Fed; Blanch'a göre piyasalar faiz artışının sınırlı olacağı gerçeğini fark ettiği zaman altına ilgili artacak. ABD'De gösterge faizin 75 baz puanın üzerine çıkmasını beklemeyen Blanch, piyasa faizde zirvenin oluştuğuna inanmaya başladığında altının güçleneceğini ifade ediyor.

2011 ZİRVESİ GELECEK YIL AŞILACAK

Euro Pacific Capital CEO'su Peter Schiff ise altında gelecek yıl 2011'deki rekorun aşılacağı kanaatinde. Borsaların zayıflamasının Fed'i parasal genişlemenin dördüncü turuna gitmek zorunda bırakacağını iddia eden Schiff, bu hamlenin oyunun kurallarını değiştireceğini ve altın fiyatlarının gelecek yıl 1.923 dolar/ons düzeyini aşabileceğini söylüyor. Bu da fiyatların şu an bulunduğu seviyenin yüzde 50'den fazla üzerine çıkması anlamına geliyor. Birçok ülkenin faiz oranlarını düşürdüğü ve parasını devalüe ettiği 'kur savaşlarının' altına yaradığını belirten Schiff, altın almak için iyi bir zaman olduğunu belirtti.

ALTINI YÜKSELTECEK NEDENLER

1 - ABD dışındaki ekonomilerde büyüme yetersiz, Yunanistan ile Avrupa'nın kalan kısmı arasındaki siyasi durum çözümden uzak.

2 - Avrupa'da giderek güçlenen negatif faiz trendi altının cazibesini artıracak.

3 - ABD'de faizin en fazla yüzde 0.75'e çıkması bekleniyor. Piyasalar, faizde zirvenin oluşmasıyla altın alımları güçlenecek.

4 - Fed, borsalar zayıflamaya başladığında QE4 hamlesi yapacak ve dolar zayıflayacak.

5 - Faizlerin düştüğü ve paraların devalüe edildiği kur savaşları altın fiyatlarına destek olacak. (Kaynak:Dünya)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Fed Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (9)

Gold35Mobil-IOS:

Uzmanlar ne diyosa Tam tersini yapın....

18
2
yanıtYanıtla
AbartmaMobil-IOS:

Anlaşıldı doları bozdurdu akp altına yükledi parayı hırsızlar

10
4
yanıtYanıtla
Hasan BERKMobil-IOS:

Düşecektir

4
4
yanıtYanıtla
sevimMobil-ANDROID:

satilsin diye cikarilan dedikodudan baska bisey degil

6
2
yanıtYanıtla
ali:

kimse bilemez ne olacağını afaki yorumlar

7
0
yanıtYanıtla
mlty44:

140 gr borc aldım 6 aylıgın 95den ne olur arkdaşlar

2
4
yanıtYanıtla
kimsenMobil-ANDROID:

insanlarin dunya sevgisine bak oñun sahibine o kadar aklimiza gelmez hañi dunya mali dunyada kalir o dilde kalan laf insanlar sim SIKI SARILI YOR DUNYAYA

6
0
yanıtYanıtla
ayhan:

yükselecek diyorlarsa kesin 900-950 dlara düşecek demektir

0
0
yanıtYanıtla
liberal:

ben bu yorumdan bişey anlamadım

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title