Haberler

"Altın Hormonuna Rağmen Büyüme Hedefin Altında Kalacak"

Güncelleme:

CHP Ankara Milletvekili Aygün, İran'a yapılan altın ihracatıyla verilen hormona rağmen Türkiye ekonomisinin büyüme hızının hedefin altında kalacağını söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Aygün, İran'a yapılan altın ihracatıyla verilen hormona rağmen Türkiye ekonomisinin büyüme hızının hedefin altında kalacağını bildirdi CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, İran'a yapılan altın ihracatıyla verilen hormona rağmen Türkiye ekonomisinin büyüme hızının hedefin altında kalacağını bildirdi.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının bu yılın ikinci üç aylık döneminde yüzde 2,9'a kadar gerilemesinin ve yılın ilk yarısındaki ortalama büyüme hızının yüzde 3,1'de kalmasının temel nedeninin kamu ve özel sektör yatırımlarının ve özel tüketim harcamalarının azalması olduğunu belirtti. Bu düşük orandaki büyümenin ise "ihracatla" sağlandığını ifade eden Aygün şunları söyledi:

"Türkiye'nin bu yılki ihracat artışının temelinde İran'a yapılan altın ihracatı olduğunu görüyoruz. Türkiye İran'dan aldığı petrolün, doğalgazın parasını büyük bir ihtimalle altınla ödüyor. Ekonominin yüzde 3,1 büyüdüğü yılın ilk altı ayında İran'a 4,4 milyar dolar altın ihraç edilmiş gözüküyor. Türkiye'de üretime ve istihdama hiçbir katkısı olmayan bu altın ihracatının büyüme oranını 1 puana yakın artırdığını tahmin ediyorum. TÜİK'i İran'a yapılan altın ihracatını hariç tutarak ayrı bir büyüme oranını hesaplamaya çağırıyorum."

Sinan Aygün, bu yılın ikinci üç aylık döneminde özel sektörün yatırım harcamalarında yüzde 7,9 oranında bir azalma yaşandığını, aynı dönemde kamu yatırımlarının da yüzde 4 oranında azaldığına dikkat çekerek, "Hükümetin yeni bir yatırım teşvik paketi açıkladığı bir dönemde özel sektör yatırımlarının bu ölçüde azalması, Türkiye ekonomisinin büyüme dinamizmini kaybettiğini gösteriyor. Tüketim harcamalarının azaldığını da dikkate alırsak ne yatırımcıların ne de tüketicilerin bu hükümetin ekonomi politikalarına güveninin kalmadığını söyleyebiliriz" dedi.

-CARİ AÇIĞA RAĞMEN-

Türkiye'nin bu yıl Ocak-Haziran döneminde 31,1 milyar dolarla aynı dönemdeki milli gelirin yüzde 8,2'si kadar bir cari işlemler açığı verdiğine dikkat çeken Aygün, buna rağmen ekonominin dolar cinsinden 10,2 milyar dolar küçüldüğünü ifade etti. Aygün, geçen yılın ilk altı ayında 386,1 milyar dolar olan milli gelirin bu yıl aynı dönemde 375,9 milyar dolara gerilediğini hatırlattı.

Sinan Aygün, milli gelire göre çok yüksek oranda bir cari işlemler açığı verilmesine ve bütçe açığının büyümesine rağmen, Türkiye'nin yılın tümündeki büyüme oranının yüzde 4 olan ve ülke ekonomisinin ihtiyaç ve potansiyelinin oldukça altında belirlenen hedefe bile ulaşamayacağını ileri sürdü. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Sinan Aygün Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title