Haberler

Alternatif Ürün, Çukurova Çiftçisinin Yüzünü Güldürüyor

Güncelleme:

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi teşvik edilen yağlık ayçiçeği çiftçinin yüzünü güldürüyor.

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da alternatif ürün olarak çorak arazilerde üretimi teşvik edilen yağlık ayçiçeği çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Bölgede alternatif ürün olarak yetiştirilen ve hasadına başlanan yağlık ayçiçeği, kilogram başına 30 kuruş devlet desteği ve masrafının az olması nedeniyle son yıllarda bölge çiftçisi için cazip bir ürün olarak öne çıkıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çorak ve sulanamayan arazilerde ekilen yağlık ayçiçeğinin masrafının az, getirisinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Türkiye'nin ayçiçek yağının yaklaşık olarak yarısını ithal ettiğine işaret eden Sağlam, "Stratejik öneme sahip ürünlerin teşvik edilmesini ülkemiz için önemli buluyoruz" dedi.

Yörede yağlık ayçiçeği ekiminin 5-6 yıldır yaygınlaştığına dikkat çeken Sağlam, şunları kaydetti:

"Önceki yıllara kıyasla bu yıl yağlık ayçiçeği ekili alanlarda artış oldu. Devletin buğdaya kilogram başına verdiği pirim 5 kuruşken yağlık ayçiçeğinde  bu rakam 30 kuruşa çıkıyor. Çiftçilerimiz, haziran ve mayıs aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle bu yılki hasat sonuçlarından oldukça memnun. Geçen yıl dönüm başına ortalama 250 kilogram ürün alınırken bu yıl 280-300 kilogram verim alıyoruz. Bölgede bu yıl toplam rekoltenin yüzde 15 artmasını öngörüyoruz."

Sulama, gübreleme ve ilaca ihtiyaç duymuyor

Tarlasına 4 yıldır yağlık ayçiçeği ektiğini belirten çiftçi Ökkeş Tavlun da bu yılki hasat sonucundan memnun olduğunu dile getirdi.

Şubat ayında ekimi yapılan yağlık ayçiçeğinin sulama, gübreleme ve ilaçlama masraflarının olmaması nedeniyle avantajlı olduğunu aktaran Tavlun, "Yamaç ve çorak arazimde hububat tarımı yapamadığım için yağlık ayçiçeği yetiştiriyorum. Ürünün getirisi bakımından tatmin edici, teşvik pirimi bakımından oldukça iyi" diye konuştu. - Osmaniye

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Sağlam Çukurova Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title