Haberler

Alternatif Politikalar Merkezi'nden Kafkaslarda Barış Girişimi

Türk -Ermeni İlişkilerinin Normalleştirilmesi Ankara'da Alternatif Politikalar Merkezi'nin Ev Sahipliği Yaptığı Bir Toplantıda Masaya Yatırıldı. Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, "Kafkaslar İçin Başlattığımız Bu Girişim, İç Huzur Arayan Gürcistan'ı da, Kardeş Azerbaycan'ı da Aydınlatacak ve Bölgesel Barışın Sağlanmasında Önemli Katkı Sağlayacaktır" Dedi.

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Mahmut Koçak, Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye'den temsilcilerin katımlıyla yapılan toplantıda Kafkaslarda güven ve istikrarın tesis edilmesine yönelik sivil bir inisiyatifin oluşturulması yönünde bir irade çıktığını belirterek, "Kafkaslar için başlattığımız bu girişim, iç huzur arayan Gürcistan'ı da, kardeş Azerbaycan'ı da aydınlatacak ve bölgesel barışın sağlanmasında önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi Ankara'da Alternatif Politikalar Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı bir toplantıda masaya yatırıldı. 11-12 Şubat 2010 tarihlerinde yapılan toplantıya Ermenistan'dan Kafkas Enstitüsü Direktörü Alexander İskandaryan, Politika ve Hukuki Çalışmaları Merkezi Başkanı David Shahnazaryan, Erivan Basın Kulübü Başkanı Boris Navasardyan; Gürcistan'dan Çok Uluslu Gürcistan Halk Hareketi Başkanı Arnold Stepanian, Ortak Evimiz Gürcistan Derneği Başkanı Samvel Aghikyan; Türkiye'den ise Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ersel Aydınlı, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak, Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Aydın, Türk-Ermeni İş Konseyi Eş Başkanı Kaan Soyak, Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Koçak, Kafkaslar için başlattıkları bu girişimin bölgesel barışın sağlanmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, "Türkiye'nin bölgesel düzenleyici gücüyle, yeni bir tarihe yol açacak, ortak miras ve geçmişten gelen dostluklarımızla bu sürece katkı sağlayacağız. Obama yönetimi ile artan, AB süreci ile devam eden, kısacası uluslararası toplumun daha önce hiç bu kadar desteklemediği bir dönem yaşıyoruz. Önceleri bu bloğun karşısında yer almış olan Rusya'nın sorunlara çözüm arayışlarına olumlu yaklaşımı, halklarımız arasında ilişkilerin normalleşmesi için iklimi müsait kılmaktadır. Uluslararası toplumun geldiği bu noktayı fırsat bilmeli ve bunu bölgesel barışın yerleşmesi için kullanmalıyız" diye konuştu.

Güney Kafkasya'da barışın hakim olması amacıyla başlattıkları sürecin zamanla genişletilerek tüm Güney Kafkas temsilcileri ile bir barış platformuna dönüştürülmesinin hedeflendiğini bildiren Koçak, şöyle konuştu:

"Toplantıya katılan tarafların ortak iradesi olarak başlatılan bu sürecin öncelikle sürekliliğinin sağlanması talep edilmiştir. Bölgedeki ortak gelecekler, ortak menfaatler zaman içerisinde aşamadığımız katı yaklaşımları da eritecek, kolayca aşacaktır. Bu toplantı, Kafkaslarda güven ve istikrarın tesis edilmesine yönelik sivil bir inisiyatifin oluşturulması iradesidir."

Koçak, bundan sonraki toplantının Ermenistan sivil toplum örgütlerinin ev sahipliğinde Erivan'da yapılması konusunda ortak bir görüş oluştuğunu açıkladı. (ANKA)

(HH/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title