Haberler

Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Özgen Açıklaması

Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Ramiz Özgen, bu yıl pancar ekiminin, olumsuz hava şartları nedeniyle beklentinin altında kaldığını ancak, Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden faaliyete geçebilmesi için yeterli pancar ekiminin sağlandığını kaydetti.

Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Ramiz Özgen, bu yıl pancar ekiminin, olumsuz hava şartları nedeniyle beklentinin altında kaldığını ancak, Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden faaliyete geçebilmesi için yeterli pancar ekiminin sağlandığını kaydetti.

Özgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl kapalı kalan fabrikanın yeniden açılabilmesi için çalışma yaptıklarını ancak pancar ekiminin yağış nedeniyle kesintiye uğradığını kaydetti.

Fabrikanın, alım kotasında sıkıntı olmadığını belirten Özgen, şunları kaydetti:

"Eskiden bölgede ekilen pancar 450 bin tondu. Ancak şu anda fabrikanın kotası 255 bin ton. Bu kotayı, fiyatlardan dolayı dolduramıyoruz, alternatif ürünler var. Pancar en elverişli ürün ama Trakya'da pancar şekerine uygulanan fiyat politikasının gözden geçirilmesi gerekir. Pancara, Anadolu'da uygulanan fiyat farklı Trakya'da uygulanan fiyat farklı. Geçen yıl pancara ödenen para 157 kuruştu. Bizde bu rakam 120 kuruşa kadar düştü. Pancarın, tarımsal üretimde her kesime faydası var. Alpullu, Atatürk'ün kurduğu Türkiye'nin ilk şeker fabrikası. Daha önce pancar ekiminin fazlalığından dolayı üreticiye getirilen kota, uygulanan fiyat politikası ve benzeri olumsuzluklardan dolayı fabrika kapatılmıştı.

Bu sezon bölgede 100 bin ton pancar ekimine ulaşmayı hedefliyoruz. Çiftçiyi pancar ekimine teşvik etmek için birebir görüşüyoruz. Çiftçi, fiyat politikası nedeniyle zarar etme endişesi taşıyor, pancar masraflı bir ürün. Üyelerimizin masraflarını asgariye indirmek için pancar söküm makineleri temin ettik ve söküm ücreti almıyoruz. Maliyeti düşürmek için kooperatif olarak elimizden geleni yapacağız."

Fabrika yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu yıl fabrikanın açılması için tüm hazırlık çalışmaları tamamlandı ve bölgede şu ana kadar yaklaşık 80 bin ton pancar ekimi gerçekleştirildi.

Yakın bölgelerdeki pancarların Trakya'ya nakledilmesinin planlandığı ve fabrikanın açılmasının önünde hiçbir engelin kalmadığı bilgisini veren yetkililer, sadece ilgili birimlerden verilecek talimatın beklendiğini, nakliye, pancar küspesi, ekim, söküm, sulamada üreticiye destek verileceğini belirtti.

Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca da  Alpullu Şeker Fabrikası'nın yönetimi ile görüştüğünü, fabrikanın yeniden faaliyete geçirilebilmesi için bölgede pancar ekimine teşvik kapsamında yoğun çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Sarıkoca, tesisin çalıştırılabilmesi için istenilen pancar ekimine ulaşılamaması halinde özelleştirilmesinin gündeme alınabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Zekeriya Sarıkoca Trakya Bölgesi Alpullu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title