Haberler

Türkeş'in Menderes'i İdamdan Kurtarmak İçin Yazdığı Mektup Ortaya Çıktı

Güncelleme:

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in, Adnan Menderes ve iki bakanın idamlarını durdurmak için yazdığı mektup ortaya çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Menderes asılırken MHP nerdeydi?" sözleri tartışma konusu yaratırken MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in idamları durdurmak için dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'e yazdığı mektup ortaya çıktı.

"MEMLEKETE BİR FAYDASI OLMAZ"

Başbakan Davutoğlu'nun 27 Mayıs'la ilgili MHP'ye yönelik sözleri tartışma yaratmıştı. Zira Menderes 1961'de asılmıştı. MHP ise 1969'da kuruldu. Bununla birlikte Türkeş'in, Cemal Gürsel'e, idamın gerçekleşmemesi için yazdığı mektup da tekrar gündeme geldi. Alparslan Türkeş, Adnan Menderes'in idamına karşı çıkarak, "Memlekete bir faydası olmaz." demiş.

"İNSANLIK DUYGULARINA UYMAMAKTADIR""

Türkeş'in 7 Eylül 1961 yılında yazdığı mektup, Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesine karşı çıktığını kanıtlıyor. Milli Yol Dergisi'nin 26 Ocak 1962 sayısında yayımlanan Türkeş'in, Gürsel'e yazdığı mektupta "Siyasi suçlardan dolayı ölüm cezalarının verilmesi, bugünün insanlık duygularına uymamaktadır" ifadesi dikkat çekiyor.

SÜRGÜNE GÖNDERİLMİŞTİ

Türkeş, 27 Mayıs darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi içerisinde yaşanan tartışmalardan sonra görüş ayrılığına düştü. '14'ler' olarak adlandırılan ve Türkeş'inde içinde bulunduğu subaylar, TSK'dan emekli edilerek çeşitli görevlerle yurt dışına sürgüne gönderilmişti.

CEMAL GÜRSEL'E MEKTUP

Türkeş, Yeni Delhi büyükelçilik müşaviri olarak Hindistan'da görevliyken Cemal Gürsel'e şu mektubu yazmıştı; "Orgeneralim, Size asla yazmak niyetinde değildim. Fakat bugün memleketin yüksek menfaatleri bakımından bazı hususların dikkatinize sunulması zarurî oldu.

MADDELER HALİNDE İDAMA NEDEN KARŞI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Şöyle ki: Yüksek Adalet Divanı birkaç güne kadar eski iktidar mensupları hakkında hüküm verecektir. Adaletin hükmüne müdahale etmemek ve daima hürmetkâr bulunmak şarttır. Ancak hükümlerin infazı, yurtta mevcut durumun göz önüne getirilince ayrıca incelenmeye değer görülmüştür.

a) İdam cezalarının infazı, 13 Kasım'dan beri atılan çok hatalı adımlar dolayısıyla memlekette meydana gelmiş olan huzursuzluğu daha çok arttıracaktır.

b) Ölüm cezalarının infazı, yurtdışında ve milletimiz ve devletimiz aleyhinde tepkilere yol açacaktır.

c) Ölüm cezalarının infazı hâlinde, milletimizi bölen kin ve garez duyguları şiddetlenecek ve 27 Mayıs'ın amacı olan millî birlik ruhunun geliştirilmesi güçleşecektir.

ç) Yukarıda sıralanan mahzurlarına karşılık, cezaların infazı ile memlekete sağlanacak hiçbir fayda yoktur. Esasen siyasî suçlardan dolayı ölüm cezaları verilmesi, bugünün insanlık duygularına uymamaktadır.

İşte o mektup:

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Alparslan Türkeş Ahmet Davutoğlu Adnan Menderes Cemal Gürsel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500

Yorumlar (139)

ÜlkücülermobilWeb@haberler.com:

YOZGAT MHP DİYOR

22
55
yanıtYanıtla
MERT:

YALAN KOSKOCAMAN YALAN TÜRKES KIM ÜLKE ADINA IYI BIR HAREKET YAPMAK KIM

5
42
yanıtYanıtla
cCc europa Mobil-IOS:

Avrupa MHP diyor...

29
17
yanıtYanıtla
afyokMobil-ANDROID:

oylar mhp ye artık

23
20
yanıtYanıtla
..mobilWeb@haberler.com:

Menderes yaramaz adamdi türkiyeye çok zararlari oldu durduk yere asmadilar

20
21
yanıtYanıtla
ADANALIMobil-ANDROID:

ADANA MHP DİYOR

29
8
yanıtYanıtla
13bitlislimobilWeb@haberler.com:

1960 darbesinde rol aldimi, aldı. Gerisi hikaye.

7
28
yanıtYanıtla
kürt bedo:

helal olsun bee böyle bilmezdim vala. . oy um mhp ye. . .

27
6
yanıtYanıtla
igdirliMobil-ANDROID:

Güzel insan ruhun şad olsun

28
3
yanıtYanıtla
yalnız kurt:

Bahçelinin ''Erdoğanı Vatana İhanetten yargılayacağız''sözünü hatırlayınca sn Başbakanımıza hak vermemek elde miCümle alem biliyor Davutoğlu''nun sözlerinden Başbuğ Rahmetli Alparslan Türkeş MÜSTESNADIR. O zaten her yönüyle müstesnaydı. MHP bizim için amaç değil araçtır. siyaseti Cenab-ı ALLAH''ın rızas için yapıyoruz, derdiO Türk milletini Hak yolu, Hakikat yolu ALLAH (C. C. ) yoluna çağırıyordu. nereden nereyeCenab- ALLAH O''na da tüm Ehl-i İmana da gani gani rahmet etsin. Yetiştirdiği kadrolar partilerinde yer bulamadı ama aziz milletimizin gönlünde her daim yer buldu;Türk - İslam Ülküsü Cenab-ı ALLAH''ın (C. C. ) izni ile yeşermeye dallanıp devam edecektir. Ülkü Erlerinin nerede saf tuttuğuna bakın gerçeği siz de göreceksiniz. Merhum Ali Güngör''ün TBMM''deki konuşmasını hatırlayın YETER ARTIK YAZDIKÇA İÇİM KANIYOR. BU MİLLET KENDİSİNE HİZMET EDENİ ÇOK İYİ TANIYOR VE HAKKINI DA TESLİM EDİYOR

24
6
yanıtYanıtla
Tüm 139 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title