Haberler
BBC

Almanya Seçimleri Piyasaları ve Euroyu Nasıl Etkiler?

Almanya'da genel geçim sonuçlarının zorlu geçecek koalisyon görüşmelerini gündeme getirmesi, piyasaların da belirsiz bir tabloyla karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Almanya'da genel geçim sonuçlarının zorlu geçecek koalisyon görüşmelerini gündeme getirmesi, piyasaların da belirsiz bir tabloyla karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU/CSU) seçimleri kazansa da Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) muhalefette kalacağını söylemesi, büyük koalisyonun uzak bir ihtimal olarak kalmasına neden oldu.

Bu yüzden Merkel'in Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi ile uzun sürecek koalisyon görüşmelerine girmesi bekleniyor.

Diğer yandan aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) parlamentoya girmesi de uzun vadede analistler tarafından Euro Bölgesi için bir risk olarak görülüyor.

Almanya'da düzenlenen seçim sonuçlarına ilk tepki ise Asya piyasalarının açılmasının ardından euronun iki günlük yükselişini durdurarak düşüşe geçmesiyle görüldü.

Pazartesi günü Yeni Zelanda'da euro, Amerikan dolarına karşı yüzde 0,4 düşerek 1,1903'a kadar indi.

Euro Bölgesi'nin para birimi bu yıl yüzde 13 değer kazanmıştı.

Alman gazetesi Die Welt'in kıdemli finans editörü Holger Zschaepitz da attığı tweetinde, "Euro, Merkel'in koalisyon engeli ile karşılaşması ve euro karşıtı parti AfD'nin parlamentoya girmesiyle düştü" ifadesini kullandı.

'Sonuçlar euronun aleyhine'

Brüksel merkezli Bruegel düşünce kuruluşunun direktörü olan ekonomist Guntram Wolff, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada hükümetin uzun bir sürede kurulması durumuna piyasaların tepkisinin olumsuz olacağını söylüyor.

Ancak Wolff'a göre durum çok da dramatik değil.

Saxo Bank'ın kur stratejisinin başında bulunan John Hardy ise sonuçların euronun aleyhine olduğunu söylüyor:

"Avrupa Birliği adına en iyi sonuç büyük koalisyon olduğu için sonuçlar euro aleyhine, büyük koalisyon olsaydı Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da öngördüğü gibi daha çok mali entegrasyonun sağlandığını görebilirdik.

"Ancak şimdi SPD kendileri adına felaket gibi gelen sonuçların ardından muhalefet olmaya karar verdiği için tek seçenek CDU, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi'nden oluşan garip koaliyon gibi gözüküyor.

Hür Demokrat Parti ise Almanya'nın AB projesine olan bağlılığına karşı çıkıyor."

'AfD risk iştahı açısından iyi değil'

Hardy ayrıca aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) parlamentoya girmesinin risk iştahı açısından parlak olmayacağını vurguluyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, "Tek bir seçim ile euronun beli kırılmaz ancak var olmasına rağmen unutulan bazı riskler akıllara gelecektir" açıklamasında bulunuyor.

Manukyan, AfD'nin ilk etkisinin ise Merkel'in daha sağa kaymasıyla göstereceğini söylüyor: "Bölgenin en başarılı ekonomisinde bile böyle bir parti zafer kazanabiliyorsa sorunu sadece 'kemer sıkma politikalarına' bağlamak hatalı olur."

BBC

Demokrat Parti Angela Merkel Almanya Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title