Haberler

Almanya'da 'Radikal' Zirve

Güncelleme:

Almanya İçişleri Bakanı, Radikal İslamcı Gruplar İçin 'Örnek Zirvesi' Düzenledi

Almanya'da radikal İslamcı grup ve görüşlerle mücadele kapsamında düzenlenen Önlem Zirvesinde Müslüman örgütler ile Alman kurumları arasındaki işbirliği ele alındı.

Alman yayın kuruluşu Deutche Welle, radikal İslamcı eğilimlerin nasıl tespit edileceği ve bunlara karşı alınacak önlemlerin ele alındığı Berlin'deki toplantıya geniş yer ayırdı.

Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in ev sahipliğinde düzenlenen 'Önlem Zirvesi'ne aralarında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, İslam Kültür Merkezleri Birliği ve Almanya Boşnaklar İslamî Birliği'nin temsilcileri katıldı.

Bunun yanı sıra radikal İslamcılıkla mücadelede yardım edebileceği düşünülen komedyen Murat Topal, Alman Olimpik Sporlar Birliği Uyum Elçisi Ebru Şih Ahmet gibi isimler zirveye davetliydi.

Zirvede, gençlerin radikal İslamcı eğilimlerden korunması için Alman kurumları ile Müslüman örgüt ve cemaatler arasında yapılması hedeflenen işbirliğinin boyutları ele alındı. Ancak zirve Müslüman örgütlerin ve muhalefetin eleştirilerine de hedef oldu.

'Aşırılığa karşı ve güvenlik için işbirliği' alt başlığını taşıyan Önlem Zirvesi, radikal İslamcı eğilimlerin yayılmasını engellemek için önlemler alınmasını ve bu çerçevede Alman güvenlik birimleri ile Müslümanlar örgütler arasında işbirliği yapılmasını hedeflendi.

Hıristiyan Sosyal Birlik partili İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Almanya'nın uluslararası terörizmin hedefleri arasında bulunan ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Geçen mart ayının başında Frankfurt Havalimanı'nda düzenlenen ve 2 kişinin öldüğü saldırıyı hatırlatan Friedrich, eylemcinin internet üzerinden radikalleştiğine dikkat çekti. El Kaide'nin internet üzerinden de gençlere ulaşabildiğini belirten Friedrich, bunun toplumun bütün kesimleri tarafından engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Friedrich, değişik dinlere mensup kişilerin Almanya'da barış içinde yaşadıklarını ve Müslümanların güvenlik konularında işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

İslam dinine inananları töhmet altında bırakmak ya da genelleştirmek gibi bir niyeti olmadığını açıklayan bakan, Müslümanların büyük çoğunluğun Almanya'da güvenlik yönünden hiç bir tehlike oluşturmadığını da söyledi.

Federal Emniyet Teşkilatı ile Almanya'nın önde gelen Müslüman örgütlerinden Diyanet İşleri Türk İslam Birliği ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi arasında 2005 yılından bu yana karşılıklı güveni güçlendirecek çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından geçen Temmuz ayında hayata geçirilen projede ise radikal İslamcı gruplardan ayrılmak isteyenlere destek verildiği belirtildi. 'Önlek zirvesi' ile var olan işbirliğinin artırılması özellikle de ailelere ulaşılması hedeflendi.

Bakan Friedrich gençler arasındaki radikal eğilimlerin camilerin dışında oluştuğuna, dolayısıyla gençlerdeki değişikliğin ilk önce gencin ailesi tarafından fark edilebileceğine dikkat çekti. Bu çerçevede, çocukları radikal gruplarla temas halinde olan ailelere danışmanlık hizmeti sunulmasının yanı sıra ailelerin bilinçlendirilmesi amaçlandı.

Yapılacak somut çalışmalar arasında, Müslüman örgütler ve Alman kurumları arasında bilgi alışverişini sağlayacak ağların genişletilmesi, sempozyumlar düzenlenmesi, ailelere danışmanlık verilmesi ve ortak bir internet sayfasının kurulması bulunuyor.

Bu hafta bir araya gelen Eyalet İçişleri Bakanları Konferansı terörle mücadele kapsamında, Almanya'da propaganda çalışmaları yapan ülke çapında 2 bin 500 üyesi bulunan Selefi grupların daha yakından izlenmesini kararlaştırdı.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Aiman Mazyek, Müslümanlar ve güvenlik konusunun sürekli gündeme getirilmesini eleştirdi.

Mazyek, alınabilecek en iyi önlemin, Müslümanların toplum tarafından kabul edilmesi ve topluma katılımlarının sağlanması olduğunu vurguladı. Müslümanların töhmet altında bırakıldığını belirten Mazyek, bunun da toplumda Müslümanlara yönelik önyargıları körüklediğini söyledi.

Mazyek, radikal İslamcılık tehlikesine karşı önlem alınmak isteniyorsa, Müslümanlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğini, Müslümanları sorunun değil, çözümün bir parçası olarak görmek gerektiğini dile getirdi.

Önlem Zirvesi'ne muhalefetten de tepkiler geldi. Sosyal Demokrat Parti Meclis Grubu Genel Sekreteri Thomas Oppermann, İçişleri Bakanı Friedrich'i Müslümanları töhmet altında bırakmakla suçlayarak, radikal eğilimleri engellemek için Müslümanlara kucak açılması gerektiğini belirtti.

Sol Parti milletvekili Christine Buchholz, Önlem Zirvesi düzenlemek yerine hükümetin gençlerin radikalleşmesine yol açan gelecek kaygısı, yoksulluk, eğitim yetersizliği ve ırkçılık gibi sorunlarla ilgilenmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title