Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Suudi Arabistan'da

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal, Yemen'e, "bölgedeki yabancıarın çıkarlarına hizmet etmeme" çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, siyasi ve mezhebi farklılıklara sahip bütün Yemenlilere, "bölgedeki yabancı tarafların çıkarlarına hizmet etmemeleri" çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Faysal, Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile Cidde'de, Suudi Arabistan- Almanya Ekonomik ve Teknik İşbirliği Ortak Komitesi çerçevesinde çeşitli alanlarda iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konularını ele aldı.

Faysal, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, siyasi ve mezhebi farklılıklara sahip bütün Yemenlilerin, "bölgedeki yabancı tarafların çıkarlarına hizmet etmemeleri" gerektiğini vurguladı.

Alman mevkidaşı ile başta Yemen'de yaşanan gelişmeler ve son günlerde bu ülkede güvenlik konusunda görülen üzücü durumlar olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını söyleyen Faysal, "Yemen'in coğrafi ve demografik durumu nedeniyle hiçbir grubu öncelemeksizin bütün sosyal ve dini oluşumlar arasında birlikteliğin sağlanması, hak ve görevlerin eşit şekilde paylaştırılması halinde ülke  güvenlik ve istikrara kavuşabilir" dedi.

"Yemen'de akıl dili silah diline galip gelmeli "diyen Faysal, "Yemen'in ulusal çıkarlarının dar hizipçi çıkarlara galip gelmesi" temennisinde bulundu.

Suriye krizine ilşkin Faysal, Cenevre 1 esaslarına dayalı şekilde bu krizin çözümü için uluslararası çaba gerektiği konusunda Alman mevkidaşıyla aynı düşündüklerini belirtti, "Beşşar Esed'in güvenilir olmadığı konusunda hemfikiriz" ifadesini kullandı.

Esed'i eleştiren Faysal, "Rejimin gerçekleştirdiği eylemler halkını öldürmek ve ülkelerinden kovmak için topraklarını yabancı güçlere açmakla sınırlı kalmadı, bilakis Suriye'yi bütün bölgeyi tehdit edecek şekilde terör yuvası haline çevirdi" diye konuştu.

Faysal ayırca görüşmede dün Kahire'de yapılan Gazze'nin yeniden imarına destek konferansının sonuçlarının da konuşulduğunu aktardı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, İsrail'i, Filistin halkına yönelik suçları nedeniyle kınadı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da Suudi mevkidaşı ile  gerçekleştirdiği görüşmede, Yemen'de yaşanan gelişmelerin yanı sıra  Irak ve Suriye'deki durumları ele aldıklarını aktardı.

Steinmeier, "Terör örgütü IŞİD bölgeyi tehdit ediyor, bütün dünya için bir tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla bu örgüte karşı ortak hareket etmek gerekiyor" dedi.

Suudi Arabistan'ın uluslararası koalisyonun operasyonlarına katkı sağladığını hatırlatan Alman Bakan, opersyonların zorunlu olduğunu ancak yeterli görmediğini sözlerine ekledi. - Suudi Arabistan

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Suriye Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title