Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Irak'ta

Güncelleme:

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ve IKBY Başkanı Barzani, ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, başkent Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e gelerek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Steinmeier ve Barzani, başkanlık konutundaki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, "Almanya hükümeti olarak Kürt bölgesine ilk etapta 4,5 milyon avro değerinde insani yardım yaptık. Malzemeler, dün kargo uçaklarıyla Erbil'e ulaştı. İnsani yardımlar için 20 milyon avro ayırdığımızı geçen hafta Sayın Barzani'ye ilettim. Yardımlarımız sürecek" dedi.

Görüşmede Barzani'yle silah yardımını da ele aldıklarını dile getiren Steinmeier, "Barzani, peşmergenin, IŞİD'e karşı savaşacak silahı olmadığını söyledi. Biz de peşmergenin ne gibi silahlara ve askeri teçhizata ihtiyaç duyduğunu müzakere ettik. Bununla ilgili durum değerlendirmesi yaptık. Almanya olarak Kürdistan bölgesine yardımcı olmak için siyaseti son sınırına kadar kullanacağız" diye konuştu.

Alman bakan, Brüksel'de dün gerçekleştirdikleri konferansta da Irak'ın kuzeyine yapılacak yardımları görüştüklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Şu sonuca ulaştık: Her ülke, kendi içinde durum değerlendirmesi yaparak, nasıl yardım edeceğini belirleyecek. Bunun dışında siyasi sürecin sağlıklı yürütülmesi ve IŞİD terörünün bitirilmesi için Irak'taki bütün unsurlar Kürt, Arap, Sünni, Şii ele ele vererek birlikte mücadele etmelidir."

Barzani'ye dönerek, "Biz, sizi yalnız bırakmayacağımızı göstermek istiyoruz. İçinde bulunduğunuz ağır şartlarda sizi tek başınıza bırakmak istemiyoruz" ifadesini kullanan Steinmeier, sözlerine şöyle devam etti:

"Buraya gelince sığınmacıları ziyaret ettim ve nasıl şartlarda yaşadıklarını gördüm. İnsanlar, her şeyini geride bırakmış ve canlarını kurtarmak için kendilerini buraya atmışlar. İslam Devleti adlı terörist örgütün, bu masum insanlara uyguladığı vahşet ve zulüm, gerçekten dehşet verici. İnsanların Sincar Dağı'ndan kurtulup, buraya ulaşmasındaki çabasından dolayı Kürdistan bölgesi hükümetine çok teşekkür etmeliyiz. Kürdistan bölgesi onları dağdan kurtardı ve sağ salim buraya gelmelerini sağladı."

Sığınmacıların, kendisine, "acaba ne zaman evlerimize döneceğiz" sorusunu yönelttiğini aktaran Steinmeier, "Barzani'yle de bu konuyu konuştuk. Bu soruyu cevaplandırmamız çok zor. Ancak uluslararası yardım kuruluşları ve devletlerin, sığınmacıların barınma ve gıda ihtiyacını karşılayacak yardımları temin etmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya olarak bu noktada kendilerine düşeni yapacaklarını kaydeden Steinmeier, sığınmacıların barınacakları yerler inşa edeceklerini bildirdi.

Steinmeier, IŞİD'in yapmak istediklerine çok şaşırmadıklarına değinerek, bu örgütün Kürt bölgesindeki istikrarı ve güvenliği hedef aldığını vurguladı. Almanya'nın güvenli bir bölge görmek istediğini belirten Steinmeier, uluslararası kamuoyunun da üzerine düşeni yapması gerektiğine işaret etti.

Barzani de konuşmasında, "Bu ziyaret, dostlarımızın dar ve sıkıntılı zamanlarda bizi yalnız bırakmadığını ve zor şartlarda destek çıktıklarının göstergesidir" dedi.

Kürt bölgesine yönelik desteklerin ve yardımların arttığına dikkati çeken Barzani, zor günlerinde yanlarında olan bütün dost ülkelere teşekkür etti.

Barzani, "Biz Kürdistan halkı olarak demokrasiye, özgürlüğe, bağışlayıcılığa ve birlikte yaşam kültürüne bağlı kaldığımız ve bu değerleri yaşattığımız için dost ülkeler, bu şekilde bize yardımcı oldular. Bunun farkında olmalıyız" diye konuştu.

Kanlarının son damlasına kadar söz konusu değerleri koruyacaklarını vurgulayan Barzani, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün unsurlar olarak Irak'ta özgür şekilde yaşayacağız. Kürt halkı, geçmişte büyük felaketlere maruz kaldı. Son felaket Kürdistanlı Yezidi kardeşlerimizin başına geldi. Bunu hepimizin acısı olarak görüyoruz. Birliğimizi ve dayanışmamızı koruyarak ve dostlarımızın yardımlarıyla bu yok etme planını da boşa çıkaracağız."

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Irak ziyareti kapsamında ilk olarak Bağdat'ta, hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi ile görüşmüştü. Steinmeier, ikinci görüşmesini, Irak Dışişleri Bakanlığına vekalet eden Hüseyin eş-Şehristani ile gerçekleştirmişti. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Almanya Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title