Haberler

Almanya'daki Türkler Geç Kalınmış Bir Karar

Almanya'da opsiyon modelin kalkmasına ilişkin yasa tasarısı bakanlar kurulunda kabul edildi.

Almanya'da opsiyon modelin kalkmasına ilişkin yasa tasarısı bakanlar kurulunda kabul edildi. Genel kurulda da kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. Ancak Türkler opsiyon modelinin kalkmasını olumlu bulurken, çifte vatandaşlığın sadece belirli koşulları yerine getiren gençlere değil herkese tanınmasını istiyorlar.

Almanya'da opsiyon modelin kalkmasına ilişkin yasa tasarısı bakanlar kurulunda kabul edildi. Almanya doğumlu binlerce Türk gencini ilgilendiren yeni yasa tasarısı genel kurulda kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek. Tasarıya göre Almanya'da doğmuş ve 21 yaşına kadar en az 8 yıl bu ülkede yaşayan veya 6 yıl okula giden gençler çifte vatandaş olabilecekler. Ülkede 8 yıl ikamet edildiğine veya 6 yıl okula gidildiğine dair nüfus dairesinden alınacak ikamet belgesi ya da okul diploması yeterli olacak. Hristiyan Demokrat Parti CDU ile Sosyal Demokrat Parti SPD koalisyon hükümetinin koalisyon protokolündeki maddeye göre dayanılarak hazırlanan yasa tasarısı Almanya'daki Türkler arasında sevinçle karşılandı. Ancak Türkler, çifte vatandaşlığın sadece, belli koşulları yerine getiren gençlere değil herkese tanınmasını istiyorlar.

Tarık Özbaykıral 'Bence haksızlıktı ve tek taraflı bir ayrımcılıktı. Ama bu yasanın çıkması çok iyi olacak. Türk gençlerinin önü açılacak. Yasanın bir an önce yürürlüğe girmesi lazım.

Volkan Yalçı 'Ben evde ailemle Türkçe konuşuyorum ve Türk kültüründe yetiştim. Ondan sonra birisi gelip, Türk veya Alman vatandaşlığını seçmemi istiyor. Bunu örneğin bir Polonyalıya demiyorlar. Biz dışlanmış gibi oluyoruz. Pasaportun insanın özü ile alakası yok ama seçime zorlanman insanlığa sığan bir şey değil.

Ayhan Ergül 'Geç kalınmış bir yasa. İyi ki geldi. Çifte vatandaşlık olayı güzel. Burada doğan çocukların kesinlikle çifte vatandaş olmaları gerekiyordu. Gençler dışında bizlere de çifte vatandaşlık tanınmalı. Ben 37 yıldır Almanya'dayım bana çifte vatandaşlık tanınmıyorsa bu yasada eksiklik vardır.

Abdurrahim Filiz 'Geç kalınmış bir karar. Çok önceden olması gerekiyordu. Burada doğmuş, eğitim yapmış gençlerimize bu hakkın bu kadar geç verilmesi kabahattir. Peki 21 yaş üzerindekiler ne olacak Bu insanlar ülkesinden kopmuş buraya gelmiş, çalışmış, eğitim görmüş aynı hak onlara da verilmeli.

İmam Binzel 'CDU'nun tavrı pek iyi değildi ama SPD'nin tavrı güzeldi. Daha imkanlar da vardı ama CDU diretti. Ama sonuçta ortak bir karar aldılar. Yasa yetersiz, bence yaş sınırı olmadan belli bir süre çalışan ve burada yaşan herkese çifte vatandaşlık olması lazım.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title