Haberler

Almanya'da Koalisyon Anlaşmasının Sağlanması

Hessen Eyaleti'ndeki Türk kökenli milletvekilleri ve STK temsilcileri, çifte vatandaşlık ile "opsiyon modelini" değerlendirdi

Mehmet Güneş - Almanya'da 22 Eylül'deki seçimlerin ardından koalisyon görüşmelerine başlayan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SDP) hükümet kurmak için anlaşmasının ardından Türklere çifte vatandaşlık verilmesi ve opsiyon modelinin kaldırılması tartışılmaya başlandı.

Tarafların, Almanya'da doğup büyüyen Türk göçmenlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi ve "opsiyon modeli" olarak adlandırılan uygulamanın kaldırılması konularını Hessen Eyaleti'ndeki Türk kökenli milletvekilleri ve STK temsilcileri AA muhabirine değerlendirdi.

CDU Hessen Eyalet Milletvekili İsmail Tipi, yaptığı açıklamada çifte vatandaşlık konularını Almanya'daki eski nesil politikacıların sorun haline getirdiklerini söyledi. "Çifte vatandaşlık, yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı konuları, önümüzdeki dönemde siyasetteki jenerasyon değişikliyle tamamen hallolacak. Çünkü yeni nesil poltikacıların konuya bakış açısıyla eski jenerasyon politikacıların bakışları arasında dağlar kadar fark var" diyen Tipi, genç nesil politikacıların daha esnek ve hoş görülü olduklarını kaydetti.

Yapılan anlaşma ile kaldırılacak opsiyon modeli hakkında da görüşlerini belirten Tipi, bu modelin kötü bir model olmadığını savundu. Tipi: "Bence bu çok kötü bir model değildi, Almanya'da doğmuş ve büyümüş kişilerin vatandaşlıklarını seçme hakkı veriliyordu. Bence opsiyon modeli bir ara çözümdü. Kaldırılmasının buradaki vatandaşlarımızın statüsünü ne şekilde değiştereceğini bekleyerek görmek gerekiyor" diye konuştu.

-"Olumlu bir adım"-

SPD Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel ise opsiyon modelinin kaldırılmasını "olumlu bir adım" olarak değerlendirerek, iki ülke vatandaşlığı arasında karar vermek zorunda bırakılan insanların bu mecburiyetlerinin giderilmesinin yerinde bir karar olduğunu kaydetti. Yüksel, "Gençlerin kendi ülke vatandaşlıklarını kaybetmeden, Alman vatandaşlığına sahip olabilecek olmaları, olumlu bir gelişme" diyerek, çocukların ebeveynleri için de böyle bir hakkın verilip verilmeyeceği konusunun netlik kazanmadığını ifade etti.

Yeşiller Partisi Hessen Eyalet Milletvekili Mürvet Öztürk de çifte vatandaşlık ve opsiyon modeli hakkında iki parti arasında varılan mutabakatın çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Başlangıç olarak bu gelişmeyi yeterli gördüğünü söyleyen Öztürk : "Bence bu çok gerekli ve önemli bir adımdı. Yeterli olduğunu düşünüyorum. Almanya'da doğan kişilere çifte vatandaşlık hakkının verilecek olması önemli bir adım. Bundan sonrasına da bakmak gerekiyor" dedi.

Mürvet Öztürk, gelinen bu noktayı bir başarı olarak değerlendirdi ve SPD'nin bu başarıyı elde etmeden, bir koalisyon sözleşmesine imza atması halinde, seçmenin gözünde itibarı ve güveninin sarsılacağını hatırlattı.

Hessen eyaletinin başkenti olan Wiesbaden şehri Yabancılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Abdül Akpınar, çifte vatandaşlık ve opsiyon modeli gibi konuların 1999 yılından bu yana görüşüldüğünü hatırlatarak, "Aradan 14 yıl geçmesine rağmen, hala aynı konular konuşuluyor. Çifte vatandaşlık hakkı şuan çıkan sonuca göre Almanya'da dünyaya gelen kişileri kapsıyor. Bu da çifte vatandaşlık konusunun hak ettiği pozisyona gelmediğini gösteriyor. Arkasında yine bir şart koşuluyor" dedi. Çifte vatandaşlık hakkının verilmesinde ülkede dünyaya gelme şartını başka bir opsiyon modeli olarak değerlendiren Akpınar: "Bir opsiyon modelini kaldırıp, başka bir opsiyon modeli ile karşımıza çıkıyorlar" dedi.

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner de Almanya'da geçmişte yasak olmayan konuların, kanunlar çıkarılarak yasaklanması ve tekrar düzeltilmesi için çalışmalar yapılması konusuna değinerek, Almanya'nın açık toplumdan kapalı bir topluma doğru gittiğini savundu.

Öner, "CDU ve CSU'nun geri kalmış düşüncelerden kurtulması ve Almanya'yı açık bir toplum haline getirmeleri gerektiğine" işaret edere, "Almanya'da daha önce yasak olmayan konular, kapalı topluma giden bir toplum gibi kanunlarla yasaklanıyor. Çifte vatandaşlık konusu da bunlardan biri. Bu tutumlar Almanya'nın devlet yapısına yakışmıyor. Hristiyan Birlik Partileri, bu geri kalmışlıklarını bir daha gözden geçirmeliler. Almanya'yı açık toplumdan, kapalı topluma götürmeye hakları yok" diye konuştu. - Hessen

Kaynak: AA / Güncel

Mürvet Öztürk Almanya Hessen Eylül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title