Haberler

Alkumru Faciasına İlişkin 2 Farklı Açıklama

Güncelleme:

Siirt'te meydana gelen baraj faciasına ilişkin Bülent Arınç 'kapaklar açıldı' dedi, barajın işletmecisi Limak Holding ise kapakların açılmadığını söyledi.

Siirt'te meydana gelen baraj faciasının oluş şekline ilişkin Bülent Arınç 'kapakların açıldığını' söylerken, barajın işletmecisi olan Limak Holding, kapakların açılmadığını söyledi.

ARINÇ: HER ZAMANKİ GİBİ BARAJ KAPAKLARI AÇILIYOR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bakanlar kurulu toplantısı sonrasında Siirt'teki baraj faciasına ilişkin olarak şunları kaydetti;

"Siirt'te Alkumru barajının kapaklarının açılmasından sonra orada piknik yapan yurttaşlarımızdan maalesef suların bir anda kabarmasıyla hayatlarını kaybedenler oldu. Valilğimizden ve ilgili kurumlardan aldığımız habere göre olaydan 12 kişi etkilendi. Bunlardan 6'sı kurtarıldı, 5'i maalesef hayatını kaybetti. 10 yaşlarında bir kız çocuğumuzu aramaya devam ediyoruz. Bu olaydan dolayı da fevkalede üzgünüz. Hayatlarını kaybeden yavrularımıza kardeşlerimize, yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Limak Holding'in işlettiği bir barajdan bahsediyoruz. Elektrik üretimi için aynı anda 2 ünitenin çalıştırılması talimatı veriliyor. Her zamanki uygulamalardan biri yapılıyor ve kapakların açılmasından takriben 15 dakika önce uyarı sirenleri çalınıyor. Buna rağmen farkında olunmadığı için veya da bir anda suların gelebileceği düşünülmediği için 15 dakika sonra su kapaklarının açılmasıyla da olaydan yurttaşlarımız etkileniyorlar. Bütün bunlara rağmen Enerji Bakanlığımız olayla ilgili inceleme yapmaktadır."

"KAPAKLARIN AÇILMASI YA DA SULARIN BARAJDAN TAŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Limak Şirketler Grubundan yapılan açıklamada, "Santrallerimizde olay günü, TEİAŞ'tan gelen talimat doğrultusunda olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup, bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması gibi bir durum yaşandığına ilişkin iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Şirketten, Siirt'teki Botan Çayı'nda dün suyun aniden yükselmesi olayına ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Şirkete ait Alkumru Barajı'nın yaklaşık 15 kilometre aşağısında, yaşanan elim olay nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu ifade edilen açıklamada, olayda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifa dilekleri iletildi.

"KAPAKLARIN AÇILMASI, KAPAK ARIZASI KESİNLE SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Limak Şirketler Grubu adına yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi; 'Öncelikle, Siirt'te Botan Çayı üzerinde bulunan şirketimize ait Alkumru Barajı'nın yaklaşık 15 kilometre aşağısında, 24 Ağustos Pazar günü yaşanan elim olay nedeniyle büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Santrallerimizde, olay günü, TEİAŞ'tan gelen talimat doğrultusunda olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup; bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması gibi bir durum yaşandığına ilişkin iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bu çerçevede olay günü sabah saat 06.00-10.00 arasında birer ünite devrede olup, saat 16.00 itibarıyla da TEİAŞ'tan gelen yeni talimat doğrultusunda ikişer ünite çalışmaya başlamıştır.

"BARAJ KAPAKLARI ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMAZ"

Bu noktada, hidroelektrik santralda enerji üretiminin nasıl yapıldığı konusunda yanlış bir algı ve anlayışı düzeltmek açısından şu kısa bilgiyi de vermek isteriz. Bir hidroelektrik santralinde enerji üretimi sırasında baraj gölünden alınan su, türbinlerden geçtikten sonra dere yatağına deşarj edilir. Su, kapaklar açılarak değil türbinlerden kontrollü olarak verilir. Dolayısıyla enerji üretimi amacıyla türbinlerden bırakılan su miktarı, ilgili Resmi Kurumlar tarafından onaylanmış miktarın üzerine kesinlikle çıkmamaktadır. Baraj kapakları ise sadece gerekmesi halinde feyezan döneminde (Nisan-Mayıs) barajın yıkılmaması için açılan ve fazla suyun savaklandığı deşarj kanalıdır. Bu kapaklar enerji üretiminde kesinlikle kullanılmamakta olup, bu yanlış bilginin düzeltilmesi büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla, olay günü, santralde, olağan günlük çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup; iddiaların aksine herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası, kapakların açılması ya da suların barajdan taşması söz konusu değildir.'

ERKEN UYARI SİSTEMİ VARDI

Şirket açıklamasında, facianın meydana geldiği bölgede erken uyarı sistemi olduğu savunularak şunlar kaydedildi; 'Siirt Valiliğince sesli ihbar sistemi kurulması talebi üzerine, İdari Müdürlükçe belirlenen Botan Çayı'nda 3 noktaya (Botan HES, Bolaris Kaplıcası ve Eruh Köprüsü) erken uyarı sistemi konmuştur. Olayın geçtiği Botan HES'de erken uyarı sistemi vardır. Her üç erken uyarı sistemi mahallinden değil; santraldan gönderilen SMS mesaj bilgisiyle otomatik olarak çalıştırılmaktadır. Uyarı sistemi suyun ilgili noktaya gelmesinden 15 dakika öncesinden çalıştırılmakta ve ilgili noktada uyarı hem ışıklı hem de sesli (siren) olarak yapılmaktadır. Ayrıca, bölgede nehir yatağına girmenin tehlikeli ve yasak olduğuna ilişkin birçok uyarı levhası da bulunmaktadır. Hal böyleyken, 24 Ağustos Pazar günü yaşanan olaydan etkilenen vatandaşlarımızın girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış; prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen maalesef bu çok üzücü durum meydana gelmiştir. Olaya ilişkin üzüntülerimizi bir kez daha belirtir; bölgede yaşanan gelişmeleri yetkili mercilerle irtibat halinde yakından takip ettiğimizi kamuoyunun bilgilerine sunarız.'

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Limak Holding Bülent Arınç Botan Çayı Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (8)

özer:

canınız sağolsun parayla kapatırsınız olayı her zamanki gibi

11
2
yanıtYanıtla
hêvî:

her neyse, sorumlular bunu hesabın vermelidir

10
2
yanıtYanıtla
OSMANLI:

SAYIN ARINÇ DANSDA MÜZİKTEN HIZLI GİTMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR. . .

11
1
yanıtYanıtla
KASIT:

PAZAR GÜNÜ (MİLLETTİN PİKNİK GÜNÜ) KAPAKLARIN BİLİNÇLİ OLARAK AÇILMASI BİLİNÇLİ OLARAK KATLİAMA DAVET ÇIKARMAK DEMEK. MESELE KÜRT BÖLGESİ İSE KİMSENİN UMURUNDA DEĞİLDİR VE KASIT İHTİMALLERİ YÜKSELİR. DERHAL HESABI SORULMALI

8
3
yanıtYanıtla
ANTEPLİ.V:

Mahsum insanlar ölmüş Allah rahmet etsin ailelerine de sabır versin önemli olan sorumluların bulunması ve bu acı olayı siyasi olarak kullanılmamamasi

10
1
yanıtYanıtla
türkiye klasiği:

insan ucuz

8
0
yanıtYanıtla
Geçmiş olsun:

Uyarı levhası olan yerde piknik yapılıyor ise sorumlular o ailelerin kendisidir. Bunun haricinde o bölgeye girilmemesi için daha fazla önlem alınabilir mi tartışılır.

0
4
yanıtYanıtla
Necdet KUTOĞLU:

HES''lerin çevreye, doğaya ve insan sağlığına zararı yoktur. YOK YA. . .

4
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title