Haberler

Aliya İzzetbegoviç, Vefatının 10. Yılında Anıldı

Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Genel Direktörü ve İzzetbegoviç'in eski danışmanı Adamar Yerkoviç: "Boşnaklar'ın çoğu, her gün Erdoğan için dua ederler ve bilin ki, Boşnakların kalbi Erdoğan için atıyor.

Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Genel Direktörü ve İzzetbegoviç'in eski danışmanı Adamar Yerkoviç, Boşnaklar'ın çoğunun her gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için dua ettiğini ve kalplerinin Erdoğan için attığını söyledi.

Bosna Hersek Federasyonu'nun ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Küçükçekmece Belediyesi ve İstanbul Bilim Koleji'nin Aliya İzzetbegoviç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "İyilik, adalet ve sevgi adamı: Aliya İzzetbegoviç" başlıklı panelde anıldı.

Etkinliğe İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç İzzetbegoviç, torunları Naca Berberoviç, Esma Zlatar, Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Genel Direktörü ve İzzetbegoviç'in eski danışmanı Adamar Yerkoviç, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Küçükçekmeçe Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Öztürk katıldı.

İzzetbegoviç'in hayatının anlatıldığı belgesel gösteriminin ardından gerçekleştirilen panelde konuşan Sabina Berberoviç İzzetbegoviç, babasının öneminin bugünün dünyasında artarak kendini daha da fazla hissettirdiğine inandığını, onun çok iyi bir baba ve insan olduğunu söyledi.

Babasının her şeyi bildiğine inandığını dile getiren Sabina Berberoviç İzzetbegoviç, şöyle devam etti:

"Babam çok çalışıyordu ama buna rağmen hasta ya da yorgun olduğuna dair hiç şikayetini duymadım. Sürekli çalışıyordu. Babamızla din dahil her şeyle ilgili konuşurduk. Bu yolla babamız bize düşünmeyi öğretti. Babam dışarıda gülmeyi seven, şakalaşan, basit yiyecekler yiyen, basit kıyafetler giyen, güzel hayat süren bir insandı. Hapiste olduğu dönemler, onun için çok zor zamanlardı ama ondan sonra yaşanacak dönemler daha da zor olacaktı. Önceki Yugoslavya'da savaşı engellemek için elinden gelen her şeyi yaptı ama bir defa savaş çıktı ve bu babamın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri oldu. Savaş bittiği zaman ise Bosna'yı yeniden ayağa kaldırmak için yapabileceği her türlü çalışmayı yapmıştı ve yapmaya devam etmişti."

"Emanetimize sonuna kadar sahip çıkmaya sözümüz var"

Hüseyin Bürge, Balkanlar'ın unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini belirterek, "Osmanlı'dan sonra Balkan coğrafyası kandan bıktı. Srebrenitsa katliamı, Birleşmiş Milletlerin gözetimi altında yapılmış bir katliamdır. Batı ve Doğu arasındaki İslam coğrafyasında acı çeken Müslümanlar'dan başka hiç kimse yok. Hep coğrafya, İslam coğrafyası. Hep de Batının gözetimi altında olur. Sonra da barış havarisi kesilirler" dedi.

Bürge, İzzetbegoviç'in Bosna'yı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a emanet ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bosna bizim emanetimizdir. Emanetimize sonuna kadar sahip çıkmaya sözümüz var. 20. Yüzyılın sonunda, dünyanın gözleri önünde yaşanan bir dramın, soykırım özetini yaşamış bir Aliya'dan bahsediyoruz. Böyle bir fikir adamının, barışçıl adamın kendi memleketinde bağımsızlık mücadelesi veren, dünyanın seyrettiği bir zamanda kendisine insanı yardımların en çok geldiği yerin Türkiye olduğunu biliyordu. Biz onun için uçaklar dolusu bir kalabalıkla Aliya'nın cenazesine gittik. Cenazede üç defa ıslanarak kuruduğumu hiç unutmuyorum. Aliya Hakka yürüdüğünde, Avrupa'nın ortasında minerelerin Yasinlerle, Tebarekelerle, Rahman sureleriyle buluştuğunu gördük. O gün dağların tepesinden vurulan ne şehitler verdi Bosna. Bosna'nın bağımsızlığında kanı yere düşen tüm şehitlerin sanki cenazesi kılınıyordu o gün. Herkesin gözyaşları yağmur sularına karışmıştı. Böyle bir cenaze bir daha yaşanır mı bilmiyorum."

"Aliya İzzitbegoviç'in ruhu Türkiye'de yaşamaktadır"

Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Genel Direktörü ve İzzetbegoviç'in eski danışmanı Adamar Yerkoviç, Aliya İzzetbegoviç'in Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, "Sizi ve ülkenizi kardeş ülke olarak görüyordu. Çünkü biz hayatta kalmak için mücadele verirken, Bosna Hersek'e büyük yardımda bulunmuştunuz. Sizin yardım sesinizi biz çetin bir savaş verirken bile duymuştuk. Türkiye'den gelen destek bizim için büyük bir cesaretti. Benim memleketimin toprakları Boşnak kemikleriyle dolu. Bu insan iskeletlerin üzerine bugün Boşnak özgürlük yapısı kurulmuştur. Fakat her şeye rağmen biz ayakta kalabildik. Her şeye rağmen çeşitli düzenbazların ve merhametsiz şahısların uzlaşmalarına göğüs gerdik. Hala ayaktayız ve bugün Avrupa mozaiğinin bir parçası olduk" diye konuştu.

Yerkoviç, özgürlüğü özleyen herkes için İzzetbegoviç'in, 20. Yüzyılın mitolojik bir kahramanı olduğunu belirterek, İzzetbegoviç olmadan geçen yüzyıl düşünülemeyeceğini, onun tartışmasız yaşadığı dönemin insanı olduğunu ve iz bıraktığını söyledi.

Adamar Yerkoviç, "İzzetbegoviç Türkiye'de daha fazla anlaşılıyor. Aliya İzzetbegoviç'in dünya görüşü, ahiret görüşü Bosna'da nasıl daha güçlü hale getirilebilir" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

"Bilin ki, biz de onu çok severiz. Sadece Boşnaklar değil birçok Sırp ve Hırvat'ın Aliya'yı sevdiğini biliyorum. Fakat sizler de İzzetbegoviç'i samimi bir şekilde seversiniz. Aliya İzzitbegoviç'in ruhu Türkiye'de yaşamaktadır. Bosna Hersek ve halkı ilk cumhurbaşkanlarını çok severler. Belki sizin kadar ifade edemeyebiliriz ama biz onu çok severiz. Sizin Erdoğan'ı sevdiğiniz gibi, biz de aynı şekilde onu severiz. Boşnaklar'ın çoğu her gün Erdoğan için dua eder ve bilin ki, Boşnaklar'ın kalbi Erdoğan için atıyor. Bosna Hersek'e bu kadar önem veren, bu kadar derinden seven ilk Türk Başbakanı Erdoğan'dır. Aliya İzzitbegoviç ölüm döşeğindeyken Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Bosna'yı emanet etmişti. Sayın Erdoğan da bu ödevini yerine getirmiştir diye düşünüyorum. Bosna Hersek ve Türk dostluğu yaşasın. Siz de Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevin. Son dönemlerde bir şeyler karalanıp, çiziliyor Erdoğan hakkında. Buna inanmayın ve bu oyuna gelmeyin."

İzzetbegoviç'in torunu Esma Zlatar, dedesinden kendisine saygı duymayı öğrendiğini belirterek, "Dengesi olan bir insandı. Her zaman her konuda dengesi vardı. Hiç bir şeyde aşırıya kaçmazdı. Samimi bir dindardı. Dinde çok samimiydi, hiç yüzeysel değildi ama ısrarcı da değildi. Müslüman olmayan insanlar bu özelliklerine tanık olup, bundan dolayı ona hep saygı duymuşlardır" diye konuştu.

"Fotoğraflarla Aliya İzzetbegoviç ve Bosnalı Çocuklardan Umut Resimleri" fotoğraf ve resim sergisinin açıldığı etkinlikte, konuşmaların ardından düzenlenen resim yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.

Birinciliğe değer bulunan Hayreddin Karaman Kız İmam Hatip Lisesi öğrencisi Esra Görentaş ve öğretmeni Seher Kılınç'a, Bosna turu hediye edildi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Aliya İzzetbegoviç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title